joi, 1 decembrie 2011

Tunisia



Tunisia
Tunisia este cea mai nordica tara a Africii si, in acelasi timp, cea mai mica din grupul tarilor situate de-a lungul muntilor Atlas. Relieful este variat si spectaculos. In plus, Tunisia dispune de o colectie de situri antice impresionante.
Daca esti la prima calatorie in Tunsia, vei ramane cu siguranta fascinat.  Aceasta tara a culorilor si contrastelor, a parfumurilor si aromelor, te invita sa te bucuri de o frumusete naturala. Pe masura ce incepi sa cunosti locurile, vei remarca cu siguranta tonurile vii in imbracaminte, urmele peste tot prezente ale civilizatiilor antice, statiunile luxoase ascunse de livezi de portocali, plajele cu nisipuri fine, apele cristaline ale marii, Sahara care tenteaza cu safari, palmieri sau camile. Ca un cadou special, iti este dat sa admiri o padure in desert la Ramada, lacul sarat pe jumatate secat sau fabulosul rasarit de soare de la Chott El Jerid.
De ce sa alegi Tunisia?
Sahara: Oaze, asezari berbere, munti arizi sau dune gigantice – desertul ofera aventura si magie. Nici o vacanta in Tunisia nu este completa fara Sahara – fie ca vei incerca un safari de trei zile cu jeep-ul printre dunele imprevizibile ale Saharei sau alegi ceva mai linistit, cum ar fi calaritul unei camile.
Cartagina: Nici un loc din Tunisia nu are o rezonanta mai puternica decat Cartagina. Situat in suburbiile capitalei Tunis, vechiul oras fenician si apoi roman isi dezvaluie si astazi o parte din istoria lui tulburatoare – o poveste a succesului si a decaderii, a distrugerii si a reconstructiei. Considerate pana nu de mult pierdute pentru totdeauna, vestigiile vechii civilizatii pre-romane au fost aduse la suprafata prin eforturile UNESCO. Muzeul National din Cartagina detine o colectie impresionnta de vase, statuete sau inscrisuri punice. Alaturi, recent resturata, se ridica impunatoarea Catedrala St. Louis, ridicata pe locul unde in 1270 murea Ludovic IX, in timpul unei cruciade. Insa edificiul cel mai bine pastrat ramane Teatrul Roman, care, restaurat in cea mai mare parte, impresioneaza prin mostenirea unui trecut atat de indepartat.
Dougga si Bulla Regia: Cele doua localitati evidentiaza, diferit, o civilizatie avansata pe care lumea contemporana cu greu si-o poate inchipui pentru acea vreme. Dougga, un oras roman extrem de bine pastrat, este tot ce ai putea visa cand te gandesti la un sit antic. Templele grandioase si teatrele, forumul si pietele sunt asezate impunator pe o margine a muntelui, in timp ce capitoliul este unul dintre cele mai frumoase construite vreodata de romani.
La Bulla Regia, apropiindu-te de ruine, devii dintr-odata constient de confortul de care se bucurau cei aproximativ 20.000 de locuitori ai cetatii. Pentru a suporta mai bine temperaturile ridicate ale verii, romanii aveau un apartament de vara situat la subsol, dotat cu aer conditionat, lumina naturala, dus, toaleta si canalizare.
Tabarka: Padurile de pluta din Tabarka sunt o priveliste rara cu care doar cinci tari din lume se pot mandri. O zona muntoasa care abunda de viata si se pierde usor in mare, unde plajele cu nisip fin se intalnesc cu stanci sculptate de apa. Yachting, golf, scufundari, pescuit sau pur si simplu stat la plaja - sunt o parte din lucrurile pe care ti le ofera noua statiune Montazah-Tabarka. Insa Tabarka este renumita pentru festivalurile anuale de jazz si fotografie subacvatica, precum si pentru pescuitul in zona coralilor.
El Jem: Putini stiu, dar colosseumul din Roma nu este unic. La El Jem poti admira o varianta mult mai completa si mai bine pastrata, a carui data de nastere este undeva la anul 200. Candva scena unor jocuri crude si sangeroase in care primii crestini erau aruncati la fiare, astazi este locul de desfasurare al unuia dintre cele mai renumite festivaluri internationale de muzica clasica.

Top 4 cele mai bune statiuni din Tunisia
Yasmine Hammamet: Este cea mai noua statiune tunisiana, situata la doar o ora de aeroportul din Tunis si doar 6 minute de Hammamet. Ofera peste 45 de hoteluri de top, cele mai bune restaurante, gradini si strazi largi cu palmieri. Ceva mirific, specific peninsulei Cap Bon, sunt gradinile imense de iasomie, trandafiri si portocali. O statiune completa, mergand de la sporturi de apa, calarit sau golf pana la tratament cu ape minerale.
Port El Kantaoui: O statiune cu un farmec si un lux aparte, un complex construit in jurul unui port modern care adaposteste peste 300 de yachturi. Hotelurile se intind de-a lungul unei strazi pavate cu piatra, care reproduce perfect atmosfera Evului Mediu. O strada in timpul zilei plina de amatori de suveniruri care seara se muta in barurile si cafenelele din zona portului. Mancarea este excelenta, iar restaurante sofisticate ca La Daurade si Les Emirs au in meniu specialitati traditionale. Desi aici gasesti cele mai mari preturi din intreaga Tunisie, ele sunt mai degraba modeste pentru un european.
Sousse:  Statiunea favorita a localnicilor, un loc unde intalnesti cei mai prietenosi oameni, probabil cel mai frumos oras vechi din Tunisia si un shopping center foarte larg. Preturile sunt extrem de rezonabile, iar oferta in domeniul culinar este vasta.
Monastir: Un vechi fort arab care incanta cu zidurile si turnul lui vechi, Monastir este astazi un oras-port pe ale carui strazi se intind hoteluri extravagante, adevarate bijuterii arhitectonice. O statiune care abunda in cafenele, restaurante, pizzerii sau baruri si care se bucura de renumele celor mai limpezi ape din intreaga Tunisie. Pentru cei care doresc sa incerce specialitatile culinare locale, Le Grill si Le Chandelier sunt doua optiuni sigure.
Important
Conditii de intrare in tara: cetatenii romani nu au nevoie de viza turistica, dar este obligatorie prezentarea pasaportului valabil cel putin 6 luni din momentul intrarii in tara.
Limba oficiala: araba si franceza. In punctele de atractie turistica si la hoteluri se vorbesc si engleza sau germana.

Moneda nationala: dinarul tunisian (DT),1 Dinar = 1.000 Millimi. Pe teritoriul tarii se pot schimba fara restrictii valutele convertibile, dar sunt acceptate si cecurile de calatorie, respectiv cartile de credit. Introducerea sau scoaterea din tara a dinarului tunisian este strict interzis, preschimbarea in valuta convertibila la iesirea din tara se poate face pana la max. 30% din suma preschimbata la intrarea in tara (cu conditia pastrarii documentelor de schimb) si numai la bancile de pe teritoriul aeroportului.
Sanatate: vaccinarea nu este necesara. Femeile gravide peste 6 luni au nevoie de documente medicale in original. Apa de la robinet nu este potabila! Se poate achizitiona apa imbuteliata la pret acceptabil. Va recomandam sa aveti la dumneavoastra o trusa medicala continand urmatoarele: medicamente pentru stomac, febra, raceala.
Programul magazinelor: de luni pana vineri, intre orele 8-12 si 16-20. Duminica, majoritatea magazinelor sunt inchise. Soukh-urile (pietele traditionale) si medinele sunt deschise pana seara tarziu.
Imbracaminte: se recomanda imbracaminte usoara, din bumbac/ in, pantofi comozi, palarie de soare, ochelari de soare, iar pentru serile racoroase, imbracaminte mai calduroasa. La vizitarea moscheelor, conform obiceiurilor islamice, este interzisa purtarea de sorturi, fuste scurte sau rochii decoltate.
Bacsis: este parte a vietii de zi cu zi si este considerata obligatorie. La planificarea financiara a excursiei sa nu uitati si acest aspect.
Mancare/ bautura: la restaurantele din hoteluri, alaturi de specialitati locale, se gasesc si preparate europene. Printre specialitati intalnim: carne de vita, carne de miel sau peste cu garnitura de cus-cus si legume, bricul (perinute din foetaj cu carne) preparat din peste ton, oua, carne tocata si legume. In bucataria traditionala predomina pestele si fructele de mare. Produsele de patiserie sunt foarte dulci, majoritatea preparate pe baza de miere, alune, curmale sau martipan. Apa de la robinet nu este potabila. Cele mai apreciate bauturi locale sunt diversele sortimente de vin, lichiorul de curmale, berea tunisiana.
Cumparaturi: prin targuiala traditionala, care este parte integranta a cumparaturilor, se pot achizitiona la preturi avantajoase covoare, blanuri, produse de piele, condimente, ceramica, obiecte din cupru/ argint.