vineri, 15 martie 2013

Insula Creta, Grecia!



CRETA este cea mai mare insula din Grecia ce separa Marea Egee de Marea Libiana, marcand granita dintre Europa si Africa.
Insula cu mare limpede si calda, are multe de oferit: plaje nesfarsite, mancaruri traditionale, cultura. Exista zeci de cafenele, taverne si restaurante pescaresti in care poti degusta tzatziki, horiatiki (salata greceasca), souvlaki (frigarui din carne de pui sau porc), bifteki (chiftea umpluta cu branza, ceapa si ardei), mousakas (mousaka), diverse feluri de peste si fructe de mare, branzeturi (feta, staka), gyros (fast food un sandwis cu carne de pui sau de porc,cartofi prajiti, inele de ceapa, felii de rosii si tzatziki infasurate intr-o lipie). In sate traditia este pastrata cu strictete. Intreaga Creta vibreaza in sunetele lirei cretane si a dansurilor locale.



Obiective turistice Creta


Defileul Zakros
Defileul Zakros
Zakros se afla la sud de Sitea si Vai, si incepe putin dupa satul Ano Zakros. Zona este numita si "valea mortilor", datorita mormintelor neolitice descoperite in zidurile defileului. Defileul Zakros parcurge cativa kilometri spre mare, incheindu-se in satul si plaja Kato Zakros.

Manastirea Agia Triada

Manastirea Agia Triada

Manastirea Agia Triada sau Sfanta Treime a fost construita in secolul XVII de fratii calugari venetieni Laurentiu si Ieremia Zangaroli, convertiti la ortodoxism. Manastirea a fost construita in nord-vestul peninsulei Akrotiri, la 16 km est de orasul Chania, pe locul unei forte biserici.Manastirea Agia Triada are forma de cruce si trei domuri de dimensiuni diferite. Clopotnita a fost adaugata in 1864. In interiorul lacasului puteti vizita o biblioteca si un mic muzeu cu icoane.

Manastirea Arkadi
Manastirea Arkadi


Manastirea Arkadi este un reper istoric important al Cretei, situat in sud-estul orasului Rethymnon. Cel mai probabil constructia a fost ridicata in secolul XIV, iar in secolul XVI a capatat aspectul final, baroc. Manastirea Arkadi este inconjurata de podgorii si cranguri cu maslini.

Manastirea Preveli

Manastirea Preveli

Manastirea Preveli a fost construita in secolul XVII si este formata din doua constructii: manastirea Sf Ioan Teologul (Piso Moni) care este mai aproape de mare si manastirea Sf Ioan Botezatorul (Kato Moni), mai aproape de rau. Manastirea Preveli a fost adapost atat in timpul ocupatiei turce, cat si in timpul ocupatiei germane.


Platoul Lasithi

Platoul Lasithi

Lasithi este un platou situat intre munti, la altitudinea de 820 - 850 m, cu campii irigate si strabatut de un drum. Aici puteti vizita Pestera lui Zeus (Ideon Andron) unde, potrivit mitologiei grecesti, Zeus a fost ascuns de tatal sau cat a fost bebelus.

Ruinele civilizatiei Minoice

Ruinele civilizatiei Minoice

In sejurul pe insula Creta nu uitati sa vizitati siturile arheologice Cnossos (Knossos), Phaistos, Zakros si Mallia. Muzeul de Arheologie din Heraklion este considerat a fi unul dintre cele mai importante muzee din Europa si se afla in centru orasului Heraklion. Muzeul are 13 incaperi cu exponate, primul etaj fiind dedicat fragmentelor de fresce apartinand Palatului Minoic din Knossos. Exponatele sunt aranjate in ordine cronologica. O expozitie prezinta evolutia olaritului, din perioada neolitica (5000 - 2500 i.e.n.) pana dupa construirea palatului monoic (1400 - 1100 i.e.n.).

Castelele venetiene din insula Creta

Castelele venetiene din insula Creta

Creta este presarata cu castele in diverse stadii de degradare produsa de trecerea timpului. Castelul venetian de pe insula Gramvousa a fost construit in secolul XIII si a fost pradat de mai multe ori de pirati, astazi ramanand din constructie doar ruinele.O parte din aceste castele dateaza din epoca bizantina si au fost utilizate si in epoca venetiana. Ruinele de la Profitis Ilias (Kanli Kastelli), Kyriakoselia in Apokoronas, Polirinia si Kissamos sunt de origine bizantina si au suferit aditii venetiene. Castelele de la Aptera, Agia Roumeli si Kouledes din platoul Askifou sunt exemple de fortificatii folosite de turci pentru a se apara de cretani si pentru a constitui un sistem de comunicatii pe insula.

Insula Gramvousa

Insula Gramvousa

Insula Gramvousa este locuita si se afla in nord-vestul Cretei, iar aici puteti vizita o fortareata din secolul XVI si puteti profita de o plaja superba - Laguna Balos cu apa marii turcoaz si nisip de culoare roz.

Insula Spinalonga

Insula Spinalonga

Insula Spinalonga se afla langa Elounda, langa satul Plakia, este nelocuita si pe vremuri a fost colonie de leprosi. Pe insula se ajunge cu barca, din Elounda si Agios Nikolaos.