vineri, 28 decembrie 2012

ISTANBUL - 1 ORAS 2 CONTINENTE





Istanbul - cunoscut ca si capitala capitalelor, este singurul oras din lume care se rasfrange pe doua continente si care a fost capitala de-a lungul a doua imperii consecutive: cel Crestin Bizantin si cel Otoman Islamic. Frumusetea orasului vine din modul in care se imbina opusurile: vechi si modern, religios si secular, Asia si Europa, mistic si pamantesc. Zonele comerciale prospere de la Taksim si Nisantasi (cele mai mari mall-uri din lume) zumzaie de viata si distractii. Frumusetea sclipitoare a Bosforului, Insulelor Printese si a parcurilor aduc putina liniste in metropola aglomerata. Festivalul International de Arta din are loc in fiecare an in iunie, aici venind artisti faimosi din toate colturile lumii. Un district atractiv in Istanbul este Kumkapi, cu tavernele, barurile si restaurantele sale. Oamenii se intalnesc de ani de zile in districtul Beyoglu la Cicek Pasaji pentru a savura impreuna specialitati din fructe de mare. In apropiere este strada ingusta Nevizade, cel mai bun loc din Istanbul unde puteti servi specialitati turcesti si "raki", bautura alcoolica specific turceasca. Pe malul Bosforului, Ortaköy este centrul vietii nocturne din Istanbul, cu cluburi de jazz, restaurante cu preparate marine si baruri. De-a lungul tarmului sunt restaurantede prima clasa, cu vedere spre Bosfor. 


Obiective turistice
Monumente vechi

  • Impunatoarea si splendida Hagia Sofia (Sfanta Sofia): initial bazilica crestina (din secolul al VI-lea cand a fost inceputa constructia), a fost transformata in moschee dupa cucerirrea Constantinopolului de catre turci (1453), iar din 1935 este muzeu, astfel incat frumusetea sa arhitectonica, proportiile grandioase si minunatele ei mozaicuri pot fi admirate de toata lumea.
  • Palatul Topkapi: sediul puterii sultanilor otomani e un exemplu de arhitectura luxurianta, stil oriental, cu curti interioare si sali bogat impodobite, cu obiecte de tezaur magnific lucrate, covoare, portelanuri, tot felul de obiecte de arta pretioase… splendoare musulmana, ce mai! Bonus: o priveliste superba asupra Bosforului.

  • Moscheea Albastra: un edificiu cu arhitectura impresionanta, aratand ca un deal cladit din cupole de marimi diferite si inconjurat de sase minarete inalte si subtiri, Moscheea Albastra isi pastreaza inca functia de lacas de cult.

  • Biserica Mantuitorului e o bijuterie arhitectonica veche de 1000 de ani, impodobita cu fresce si mozaicuri, recent scoase la iveala de sub stratul de ipsos ce le-a acoperit timp de cinci secole, dupa ce biserica a fost prefacuta in moschee.
  • Cisternele lui Justinian: daca iti plac subteranele si atmosfera de mister, atunci e musai sa vezi acesta constructie. O padure de coloane, cu baza scufundata in apa, printre care inoata pesti, ca intr-un basm oriental… Mergi pe o "poteca" de lemn suspendata, privind luminile care danseaza pe luciul apei si reflexia paienjenisului de arcuri al tavanului. Edificiul are 1.500 de ani vechime; a fost construit in vremea imparatului Justinian, pentru a asigura aprovizionarea cu apa a orasului.
Orasul nou

Printre mall-uri moderne si sedii de companii straine, situate in zgarie-nori cu fatade de sticla, aceasta parte a orasului - centrul sau comercial - adaposteste si constructii in stil neo-clasic sau Art Nouveau, datand din jurul anului 1900 - o variatie placuta fata de multimea de edificii bizantine si otomane din partea veche a urbei.

Colectii muzeale de splendori ale trecutului

  • ·         Muzeul Mozaicurilor din Marele Palat: aici si-au gasit adapost mozaicurile bizantine provenite din palatul imens ce ocupa altadata capatul peninsulei pe care e situat Orasul Vechi intinzandu-se pana la tarmul Marii Negre. Din aceste sediu al puterii imparatilor bizantini n-au mai ramas azi decat ruine si, recuperate si adunate intr-un muzeu dedicat lor, mozaicurile care impodobeau pardoseala.
  • ·         Muzeul de Arheologie: un patrimoniu extraordinar, ce "acopera" mai toate erele si civilizatiile din istoria omenirii. Zeci de statui romane si elenistice, sarcofage bogat decorate, tablite sumeriene, placi de ceramica smaltuita provenite de pe poarta zeitei Ishtar din Babilon, obiecte dezgropate la Troia, sute de mii de monede, sigilii, medalii … in total, peste 1 milion de piese arheologice, alcatuind una dintre cele mai mari si mai impresionante colectii arheologice din intreaga lume.
  • ·         Muzeul de Arta Turca si Islamica: cladirea (datand din 1524) in care se gaseste e fostul palat al lui Ibrahim Pasa, mare vizir in vremea sultanului Soleiman Magnificul. Colectii de covoare orientale, de ceramica, dar si reconstituiri ale unor locuinte tipice diferitelor culturi de pe teritoriul Turciei.
  • ·         Muzeul Sakip Sabanci - cu o colectie bogata de caligrafie si picture
Baia turceasca (hamam)


Dupa spusele tuturor celor care au incercat, e o experienta care merita pe deplin intreprinsa. Alegeti un hamam curat - nu neaparat de un lux extravagant, menit sa ia ochii (si banii) turistilor - si bucurati-va de cateva ceasuri de relaxare. Unele stabilimente de aceste gen sunt vechi, cu farmec istoric; se gasesc multe dintre acestea in Sultanahmet (Orasul Vechi)

Pauza de cafea si narghilea


Desi, judecand dupa mult-vehiculata (la noi) sintagma "cafea turceasca", ar parea ca (virgula) cafeaua e bautura nationala a Turciei, de fapt, ceaiului i se cuvine acest titlu. Dar nu conteaza ca e ceai sau cafea, importanta e pauza, cu relaxarea pe care o procura. O ceasca de ceai sau de cafea, plus o narghilea, te introduce in stilul de viata oriental si iti arata cum iti poti crea singur, in doar cateva minute, o oaza (mintala) de tihna in mijlocul forfotei unui oras cu 12 milioane de locuitori.

Dulciuri

 
Rahat turcesc (locum) cu zeci de arome, baclavale, sarailii, halva - sigur, pentru noi nu sunt chiar niste noutati exotice; ne sunt familiare - dupa niste secole de influenta otomana care au lasat urme si in gastronomie - si totusi, parca e altceva cand le mananci acasa la ele. Si inghetata turceasca e o delicatesa care merita incercata.

Cumparaturi in bazar


Nu bunurile materiale astfel dobandite, cat mai ales atmosfera merita experienta.
  • Marele Bazar sau Bazarul Vechi e o constructie uluitoare, un labirint de alei acoperite, prin care se insiruie peste 4000 de magazine - un orasel in miniatura, facut numai din pravalii. Acestea sunt grupate in functie de profilul lor: magazinele de bijuterii intr-o anumita zona a bazarului, magazinele de covoare in alta, argintaria la un loc, matasurile, dulciurile, pielaria, incaltamintea … fiecare la locul sau. Asat face oarecum mai usoara "navigarea" prin labirint, daca vrei sa cumperi un anume lucru. Mai greu e sa negociezi cu vanzatorii, - volubili, insistenti, familiari, prietenosi - pentru care targuiala e un aspect obligatoriu al comertului, indiferent cate de mare sau de mica ar fi valoarea achizitiei pe care vrei sa o faci.
  • Bazarul Egiptean (sau Bazarul Mirodeniilor), mult mai mic si profilat mai ales pe condimente si plante medicinale, e un loc captivant pentru cei pasionati de leacuri si arome.
Croaziere pe apele Bosforului


Palate otomane, poduri suspendate, castele medievale, case vechi de lemn compun privelistile panoramice care se succed in vreme ce vaporul merge in zig-zag intre malul europena si cel asiatic al Bosforului.
O varianta clasica, foarte populara printre turisti, presupune plecarea de dimineata, cu feribotul, din apropierea Podului Galata si traversarea pana la Anadolu Kavagi, de unde poti porni in explorare; sunt mici magazine si multe restaurante, inclusiv in interiorul unui castel fortificat, numit Yoros Kalesi, o fortareata din care otomanii supravegheau intrarea in Marea Neagra. Intaorcerea are loc tarziu, dupa amiaza.
Alternativ, exista si variante mai ieftine si mai putin obositoare, pe trasee mai scurte.

O privire de sus asupra orasului


In Kadiköy, in partea asiatica a orasului, poti urca intr-un balon care te ridica la vreo 200 de metri (ramanand legat, totusi, de sol), de unde poti admira cea mai cuprinzatoare priveliste asupra ambelor parti - cea europeana si cea asiatica - ale Istanbulului, pentru o prima - sau ultima - impresie asupra orasului dintre continente

joi, 20 decembrie 2012

Norwegian Cruise Line



 Vasul de croaziera Norwegian Epic

Totul a inceput cu conceptul de Freestyle Cruising – cand linia Norwegian Cruise Line a inventat o varianta noua de croaziera oferind pasagerilor sai libertatea de a face tot ce doresc la bord. Acum este timpul sa uram Bun-venit vasului Norwegian Epic – un vas incredibil ce reinventeaza inca o data notiunea de croaziera. Fiti primii care experimenteaza activitatile atractive de la bord – posibilitati noi de distractie atat in timpul zilei, cat si in timpul noptii – doar aici veti gasi primul bar de gheata de pe mare. Norwegian Epic ofera unele dintre cele mai inovative si mai flexibile variante de cazare – de la studio-urile create special pentru pasagerii ce doresc sa calatoreasca singuri  pana la vilele private.  La toate acestea adaugati 20 de variante diferite de servire a mesei si veti vedea de ce spunem ca acesta este conceptul de Freestyle Cruising la o scara cu adevarat grandioasa.

Industria croazierelor nu va mai fi niciodata la fel! Pregatiti-va pentru o noua experienta Freestyle Cruising!

Inaugurat: 2010, St.Nazaire
Echipaj: 1690 membri
Tonaj: 153.000 tone
Motoare: Diesel Electric
Lungime: 329.5 metri
Viteza de navigare: 22 noduri
Latime: 40 metri
Oaspeti: 4200 pasageri (capacitate dubla)




Vasul de croaziera Norwegian Star




Descoperiti libertatea de a alege din cele 10 restaurante, inclusiv japonez, spaniol, francez si italian. Imbogatiti-va mintea si corpul cu lectii de dans hula si seminarii de finante. Incercati un masaj sau un tratament pe baza de nuca de cocos la centrul de fitness si infrumusetare Barong. Sau pur si simplu puteti sta la plaja sa va bucurati de peisaje. Puteti alege din numeroasele cabine si suite, din care doua treimi au balcon privat sau vedere la ocean. Vilele Garden sunt sunt cele mai mari suite de pe vas.


 Nume: Norwegian Star
Inregistrat: Bahamas
Firma de constructie: Meyer Werft
Tara in care a fost construit: Germania
Data finalizarii vasului: 11/19/2001
Numar de inregistrare: C6FR3
Data renovarii: 1/1/2004
Capacitate: 2240
Numar de personal, nationalitate: 1100, International
Tonaj total: 91,740
Viteza medie: 25 noduri
Viteza maxima: 25 noduri
Lungime: 294 metri
Latime: 32 metri
Numar de punti pentru pasageri: 11
Numar de cabine interioare: 361
Numar de cabine exterioare: 761
Numar de restaurante: 6
Numar de piscine: 3
Numar de lifturi: 12
Voltaj: 110/220 AC
Restaurant pentru nefumatori: Da
Vas pentru nefumatori: Nu