luni, 17 decembrie 2012

Piatra Neamt - Perla Moldovei!




Situat in partea de Nord Est a Romaniei, Piatra Neamt, orasul de resedinta al judetului Neamt reprezinta un veritabil paradis urban intre munti. Strajuit de culmile Pietricica la Sud-Est   (590 m), Cozla la Nord (679 m) si Carloman la Nord Vest (617 m), amfiteatrul natural este amplasat la 310 m altitudine, pe valea raului Bistrita, la confluenta cu paraul Cuiejdi.

Cu un cadru natural deosebit, asemeni unei statiuni montane de vacanta, municipiul Piatra Neamt si-a dobandit renumele de “Perla Moldovei” sau “Perla Carpatilor Orientali”. Beneficiind de toate avantajele unei naturi unice, o clima temperat continentala, cu veri racoroase si placute, toamne lungi si ierni blande si un cadru natural sublim prin varietatea reliefului sau, orasul Piatra Neamt a constituit o permanenta vatra de locuire. Marturiile istorice si cercetarile arheologice efectuate atesta continuitatea unui trecut uman pe aceste meleaguri inca din perioada paleolitica.


Cetate dacica, resedinta de judet Piatra Neamt a fost identificata cu localitatea antica Petrodava, mentionata in scrierile lui Ptolomeu. Marturie stau cele trei cetati dacice din secolul I i.e.n. scoase la lumina cu prilejul sapaturilor arheologice de la Batca Doamnei, Cozia si Horodistea. Intr-un document din timpul domniei lui Alexandru cel Bun, orasul apare sub numele de “Piatra lui Craciun”. Ulterior, el este ales ca punct strategic de catre Stefan cel Mare care ridica aici o Curte Domneasca.
 Astazi, orasul  Piatra Neamt adaposteste numeroase monumente istorice si de arta si ofera posibilitati multiple de petrecere a timpului liber care dau valoare acestui tinut. Dintre acestea amintim: cetati - Curtea si Biserica domneasca ce cuprinde Turnul lui Stefan ce Mare si Biserica Sfantul Ioan;  edificii culturale - Teatrul Tineretului, Teatrul Vostru, Biblioteca Judeteana "G. T. KIRILEANU" , Galerii de arta: Art Deco, Topart; muzee - Muzeul de arta neolitica Cucuteni, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Istorie, Muzeul de Arta, Muzeul de Stiinte Naturale, Expozitia Muzeala Curtea Domneasca, Muzeul memorial "Calistrat Hogas"; Conace si case boieresti - Casa Lalu care acum adaposteste Clubul Copiilor, Casa Paharnicului – care reprezinta vechea piata a orasului; numeroase lacase de cult precum Biserica "Sf. Ioan", Biserica "Adormirea Maicii Domnului", Sinagoga Catedrala; Baza hipica Virgil Barbuceanu,; Complexul de agrement Strandul Piatra Neamt; Telegondola si partia de ski de pe muntele Cozla. 


In prezent municipiul Piatra Neamt se desfasoara pe o suprafata de 8 km2, iar populatia acestuia se ridica la 125 121 de locuitori.
Municipiul Piatra Neamt de astazi este un oras pe care greu il surprinzi in cuvinte. Proiectele de modernizare urbana, oferta culturala bogata, cadrul natural unic, locuitorii sai si viata lor cotidiana sau oportunitatile de care acestia dispun, sunt doar cativa indicatori ce marcheaza in cartea de vizita a orasului o evolutie remarcabila care insa, nu depaseste in totalitate aspectele negative existente in micul paradis montan. Facand o trecere de la general la particular pot afirma cu tarie ca “Perla Moldovei” este un oras al contrastelor, un oras care imbina un trecut ce poarta o puternica amprenta a istoriei si un prezent in care viata cotidiana este vazuta ca un spectacol, pe scena unui amfiteatru natural, amenajat in conformitate cu regulile si cutumele unei comunitati sociale, dar internalizate si manifestate diferit de catre actorii sociali in decursul timpului.