marți, 15 aprilie 2014

Insula Madeira



Insula Madeira

 
Madeira



·         Madeira pe scurt

Arhipelagul Madeira este cunoscut pentru vinul alcoolizat produs pe aceste meleaguri, cat si pentru atracţiile turistice pe care le oferă. Aceste insule ce aparţin de Portugalia atrag în fiecare an peste un milion de turişti din întreaga lume. Pentru că beneficiază de un climat favorabil de-a lungul întregului an, ele sunt supranumite Insulele Eternei Primăveri, iar flora bogată de pe insula Madeira i-a atras acesteie denumirea de Ilha Jardim (Insula-grădină).


·         Madeira în cifre
Populaţia:
238 000 locuitori
Capitala:
Funchal, 103 000 locuitori
Suprafaţa:
741 km2
Limba oficială:  
portugheză
Fus orar:
GMT +0
Oraşe importante:
Ribeira Brava, Machico, Câmara de Lobos, Santa Cruz, Punta do Sol
Circulaţia rutieră:
pe partea dreaptă
Altitudinea maximă:
1861m (Pico Ruivo de Santana)


Insula Madeira situată la 1000 de km SV de ţărmurile portugheze, a fost descoperită în anul 1419 de navigatorii portughezi, devenind prima staţie a marilor colonizări ale Portugaliei. În zilele noastre Madeira este o staţiune populară, unde anual călătoresc milioane de turişti ca să admire frumuseţile naturii si să cunoască cultura şi ospitalitatea acestei insule vulcanice. Insula Madeira este din anul 1976 un teritoriu autonom în cadrul Portugaliei, care dispune de guvern şi aparat legislativ de sine stătător.
Insula Madeira este populară în rândul turiştilor datorită frumuseţilor naturale, ţărmului negru plăcut, culmilor montane spectaculoase, climei subtropicale plăcute şi a resurselor naturale.


Madeira

·         Madeira – geografie, clima, economie


·         Madeira este un arhipeleag portughez din Atlanticul de Nord. Insulele Madeira,
Porto Santo și trei insule nelocuite (Insulele Desertas), formează împreună cu Ilhas Selvagens (Insulele Sălbatice), Regiunea Autonomă Madeira cu capitala la Funchal. Arhipelagul este situat la aproximativ 580 km de coasta africană, la 860 km de Lisabona, capitala Portugaliei și la 400 de kilometri nord de insulele Canare. Madeira constitutuie o regiune ultraperiferică a Uniunii Europene. Madeira are o suprafață de 741 km² si dispune  un relief predominant muntos cu înălțimea maximă de 1861 m (vârful Pico Ruivo). Țărmul nordic este abrupt și sălbatic. Amplasarea geografică și relieful muntos determină un climat blând, cu temperaturi medii situate între 22 °C vara și 16 °C iarna. Clima subtropicala este favorabila culturilor de viță de vie (cu renumitul vin de Madeira), trestie de zahăr, bananieri, portocali, lămâi.


Harta Madeira

Madeira

Situate la 1.000 de km de continentul european, insulele ce formează arhipelagul Madeira constituie un paradis natural, cu o vegetaţie luxuriantă şi o faună unică în lume. Acest arhipelag formează alături de Insulele Azore şi de Insulele Canare regiunea Macaronesia. Numele dat acestui grup de insule vulcanice vine de la geografii greci, care au numit insulele aflate la vest de strâmtoarea Gibraltar makárōn nêsoi, adică "insulele celor fericiţi". Acest tărâm, descris de Plinius cel Bătrân ca fiind "abundent în fructe şi păsări de toate felurile", era locul în care ajungeau eroii din mitologia greacă. Romanii credeau că pe aceste insule se aflau Câmpiile Elizee, tărâmul paradisiac situat dincolo de apus în care ajungeau după moarte oamenii virtuoşi.


Padure de dafini



Chiar dacă insula nu mai are astăzi conotaţii religioase, aspectul paradisiac se menţine, iar biodiversitatea menţionată de Plinius este recunoscută de autorităţi. Astfel, deşi insulele vulcanice ce formează Macaronesia constituie doar 0.2% din teritoriul Uniunii Europene, ele găzduiesc mai mult de un sfert din flora protejată de legislaţia europeană.


Cea mai importantă componentă a arhipelagului este insula Madeira, cuvânt ce înseamnă "lemn" în limba portugheză. Acest nume i-a fost dat datorită faptului că, pe vremuri, toată suprafaţa insulei era acoperită de o pădure de dafin. O bună parte a fost însă distrusă de primii oameni care au locuit pe insulă, care i-au dat foc pentru a obţine spaţiu necesar agriculturii. Cu toate acestea, în nordul insulei se păstrează o pădure de lauri înscrisă în 1999 pe lista patrimoniului cultural şi natural mondial al UNESCO, care acopera 20% din suprafaţa insulei, aceasta fiind cea mai mare pădure de dafin din lume. Ea găzduieşte un număr mare de specii proprii acestui habitat, printre care şi 4 specii de porumbel de dafin. Acestea joacă un rol important în regenerarea pădurii, prin faptul că răspândesc seminţele de dafini. 


Pasarea Paradisului

Insula Madeira este extrem de bogată în specii endemice, până acum fiind identificate peste 120 de specii de plante ce pot fi găsite doar pe această insulă vulcanică. Tot în Madeira poate fi întâlnită cea mai rară pasăre marină, petrelul lui Zino (petrelul de Madeira). Această specie, popularizată de ornitologul portughez Paul Alexander Zino, mai numără astăzi doar 130-160 de exemplare. Pe insula Porto Santo se întâlnesc 36 de specii endemice de melci, dintre care 13 sunt protejate de legislaţia europeană. Pe insulele nelocuite ale arhipelagului trăiesc câteva dintre puţinele foci călugăriţă ce supravieţuiesc în ziua de azi, această specie fiind în pericol critic de dispariţie. Tot aici trăieşte şi petrelul lui Fea (Pterodroma feae), specie ameninţată cu dispariţia la nivel global.

Petrelul de Madeira


Pentru a proteja toate aceste specii rare, autorităţile au creat în 1982 Parcul Naţional Madeira, ce se întinde pe aproximativ două treimi din teritoriul insulei.


Parc national Madeira - privire de ansamblu


·         Clima Madeirei

Clima Madeirei este variată, deoarece pe insulă se găsesc munţi de înălţime remarcabilă. Clima Madeirei este în fond mediteraneană, în munţii de peste o mie de metrii este montană. Odată cu altitudinea creşte şi oscilaţia temperaturii zilnice şi anuale. Partea de N-V a Madeirei este mai răcoros şi mai bogat în precipitaţii faţă de partea de S-E. Vremea insulei este puternic înfluenţată de Curentul Golfului.


Ian
Feb
Mar
Apr
Mai
Iun
Iul
Aug
Sept
Oct
Noi
Dec
Ziua (°C)
19
19
19
20
21
22
24
26
26
24
22
20
Noaptea (°C)
13
13
13
13
14
16
18
19
19
18
15
14
Precipitaţii (mm)
102
87
63
38
19
12
25
31
37
75
100
100

Flora insulei Madeira este subtropicală până la altitudinea de 300 de metrii, între 300 – 750 m este mediteraneană, unde cresc cerealele şi strugurii, peste această altitudine se găsesc soiuri de conifere şi de salcâm. Madeira este foarte bogată în flori şi fructe.

Madeira



·         Funchal – capitala Madeirei


Funchal


Funchal, cel mai mare oraș din Madeira si totodata capitala, este situat pe coasta sudică a insulei principale, la 32°37'45 de latitudine nordică și 16°55'20 longitudine vestică. Pe lângă capitală mai există alte câteva orașe importante, și anume Porto Santo, Machico, Cámara de Lobos, Santa Cruz das Flores și Santana.


·         Economia Madeirei

Insula Madeira este cea de a doua regiune ca bogăţie a Portugalei. Turismul înseamnă încasări din ce în ce mai importante, pe lângă aceasta producţia agricolă (viticultura, vinurile, bananele şi alte fructe), pescuitul şi industria manufacturieră dau bazele economiei.

Vinuri Madeira



·         Insula Madeira – scurt istoric


In jurul insulei de la vest de Gibraltar, navigau încă din Evul Mediu, ambarcaţiunile romanilor, grecilor şi fenicienilor. Din secolul al XII-lea a fost menţionată chiar pe hărţile italiene.


·         Trecutul istoric

Primii colonizatori au fost însă portughezii. În 1418, pe timpul unei expediţii organizate de prinţul Henric supranumit Navigatorul, furtuna a împins navele către insula învecinată Porto Santo. Un an mai târziu, au debarcat pe însăşi Madeira, nu departe de actualul oraş Machico. Denumirea insulei provine din expresia portugheză „ilha da madeira“ ceea e înseamnă „insula de lemn“.

·         Primii locuitori

În anul 1420, a început popularea insulei împădurite, care era nelocuită. Pădurile au fost arse, iar în locul lor au apărut plantaţiile de trestie de zahăr. Din 1497, când pe insulă trăiau deja circa 5000 de locuitori stabili, Funchal a devenit capitală (până atunci capitala a fost Machovo). De la jumătatea secolului al XV-lea, aici au început să fie aduşi sclavi pentru munca de pe plantaţiile de trestie. Odată cu aparţia plantaţiei din Sf. Tomas a început marea migraţie a populaţiei către Brazilia, care a continuat până la sfârşitul secolului al XIX-lea. Din a doua jumătate a secolului al XVI-lea, aproape 60 de ani, au domnit în Portugalia Habsburgii spanioli, care au dus o politică colonială dură, care a afectat şi Madeira. De la sfârşitul domniei acestora condiţiile au început să se îmbunătăţescă. Pe insulă trăiesc ceva mai mult de 30 000 de locuitori, motiv pentru care Madeira a încetat să mai fie independentă din punct de vedere alimentar, devenind dependentă de importurile din Portugalia. A crescut însă exportul vinului de Madeira şi cu acesta şi renumele Madeirei în Europa.

·         Trecutul apropiat

Jumătatea secolului al XIX-lea aduce pe insule apariţia atelierelor de confecţionare a dantelei, şi a primilor turişti, în special englezi. Către sfârşitul secolului, trăiau deja în Madeira circa 130 000 de locuitori şi începea procesul de electrificare. Deşi Portugalia a fost un participant direct la primul război mondial, Madeira a rămas, o zonă ferită de piederile de război, în afara unui port în care s-a tras de pe un submarin german. În cel de al doilea război mondial , neutra Portugalie a oferit Marii Britanii porturile sale, drept pentru care, în Madeira au început lucrările de fortificare. Fortificaţia  care se poate încă vedea, nu a fost folosită însă nicio dată.

Astăzi, populaţia din Madeira se preocupă în primul rând de turism, producerea vinului, a dantelei şi a coşurilor împletite, care reprezintă principalele lor surse de venituri.

Legenda istorica - Povestea romantica a doi tineri care au fugit din Anglia condusa de regele Edward al III-lea spre Franta, a caror barca s-a izbit de insula care acum se numeste Madeira, amandoi gasindu-si sfarsitul in aceasta regiune constituie legenda ce ofera romantism frumoasei insule.


De-a lungul anilor…

  • De-a lungul istoriei, Madeira a fost un loc popular în rândul oamenilor de vază,
atât pentru fauna şi flora variate, cât şi pentru climatul plăcut. În 1815, vasul care-l purta pe Napoleon în exil spre insula Sfânta Elena, a oprit în Funchal, capitala insulei Madeira. Fostul împărat a fost convins de consulul britanic să ia cu el câteva sute de litri de vin de Madeira din producţia anului 1792. Pentru că avea probleme la stomac, Napoleon nu l-a consumat, iar vinul a revenit pe insulă în 1822. În 1840 a fost mutat în damigene, care au devenit extrem de valoroase (mai ales pentru că vinul de Madeira se păstrează foarte bine). Unul dintre cei ce au avut şansa să guste din vinul lui Napoleon a fost Winston Churchill, căruia i s-a oferit o damigeană cu ocazia unei vizite pe insulă efectuate după cel de-al doilea război mondial. Emoţionat de cadou, premierul britanic a turnat personal un pahar de vin tuturor celor prezenţi la masă, spunându-le acestora că băutura pe care o aveau în faţă a fost produsă pe vremea când Maria Antoaneta era încă în viaţă. Churchill a fost impresionat de frumuseţile arhipelagului, petrecând suficient timp pe insula Madeira pentru a scrie un volum din memoriile sale în hotelul Reid, în 1949. El nu a fost  însă, singurul premier britanic ce a vizitat insula. În 1951, Margaret Thatcher şi-a petrecut luna de miere la hotelul Savoy din Madeira.

Cristiano Ronaldo


De-a lungul istoriei, multe alte nume celebre au fost atrase de frumuseţile insulei Madeira: Cristofor Columb, împăratul Carol I al Austriei, împărăteasa Sissi a Austriei, George Bernard Shaw şi chiar membri ai guvernului cubanez exilat de revoluţia lui Castro. Locul nu a atras doar celebrităţi, ci şi mulţi dintre piraţii ce dominau oceanele acum câteva sute de ani. De altfel, una din poveştile ce circulă între localnici susţine că şi astăzi există o comoară preţioasă îngropată undeva, pe una din insulele arhipelagului.
În vremuri recente, insula a dat lumii unul dintre cele mai mari staruri ale fotbalului: Cristiano Ronaldo, unul dintre cei mai titraţi fotbalişti ai momentului, care s-a născut în Funchal în 1985.



·         Madeira- informatii utile( transport, moneda si preturi, mijloace de plata)



·         Transportul pe insula

Pe patru roti

Pe insulă vă veţi deplasa preponderent pe şosele. Există aici două teleferice, care oferă posibilitatea de transport în oraşul Funchal, , dar asta este tot ce exista ca transport în afară de şosea. La începutul secolului al XX-lea în Madeira funcţiona şi o cale ferată, însă aceasta este închisă de mai mulţi ani. Reţeaua de şosele este însă suficient de densă şi completată cu autostrăzi. Problema terenurilor înalte a fost rezolvată prin câţiva kilometrii de tunele şi poduri, proiectate îndrăzneţ. Cu maşina, puteţi ajunge practic oriunde şi la un cost rezonabil. În Madeira, sunt multe centre de închrieri auto.


Teleferic Madeira


Pe jos sau cu maşina

Închirierea unei maşini, pe durata unei zile costă circa 50-100 de Euro, la care se adaugă preţul benzinei. Dacă durata de închiriere este mai mare, preţul pe zi scade. Benzina costă aprox. un Euro pe litru, ceea ce vă va fi pe plac. Datorită consumului mare de carburant pentru urcarea drumurilor în pantă, transportul în comun este mai scump decât suntem noi obişnuiţi, însă transportul cu taxiul costă asemănător, uneori chiar mai puţin, decât la noi.


·         Madeira - Moneda şi preţurile

De la acceptarea de către Portugalia  a monedei Euro, această monedă este folosită şi în Madeira.

·         Mijloace de plătit

Dacă înainte de a pleca în excursie aţi uitat să vă cumpăraţi Euro, nu se întâmplă nimic. Datorită multitudinii bancomatelor nu ar trebui să aveţi probleme nici în Madeira. Cele mai numeroase sunt în Funchal, dar şi în fiecare orăşel există o bancă cu bancomate. În zilele lucrătoare, băncile sunt deschise de la 8:30 la 15:00 (în centrele turistice până la 18:00) dar în week-end sunt închise. În marea majoritatea magazinelor şi restaurantelor puteţi plăti cu cardul, aşa că aici nu veţi răbda de foame.

·         De mâncare
Preţurile la alimente sunt aici mai mari cu circa 15% decât în Portugalia. Pentru 1,5 l de cola veţi plăti 1Eeur, preţul laptelui şi sucurilor naturale , sunt şi ele în jur de 1 Eur. Chiflele se pot cumpăra cu 15 cenţi, iar pachetul de pâine toast, cu 1,45 Eur. Dacă aveţi mesele incluse în preţul excursiei, pentru alimente nu ar trebui să cheltuiţi sume piperate.
Iubitorii vinului vor aprecia cu siguranţă, preţurile mai mult decât accesibile ale acestei delicatese locale. Pentru un vin de cinci ani, veţi plăti circa 8 Eur, iar pentru unul vechi de 10 ani, în jur de 20 de Eur. Vinul de Madeira este apreciat în întreaga lume ca fiind unul dintre cele mai bune şi nu puţini sunt acei turişti care vin aici numai pentru el.

·         Unde si ce mancam in Madeira

Restaurantele din Insula Madeira prezinta, in general, o bucatarie specifica, traditionala, bogata in preparate din peste. Deci, pentru cei care nu prefera acest preparat, optiunile traditionale din menu, pe baza de alte tipuri de carne, pot fi reduse, dar cu toate acestea, si ele foarte gustoase. Dintre speciile de peste de baza care se consuma in insula Madeira se numara tonul, in toate varietaile lui: albastru, cu ochi mari sau pestele zburator, dar si pesti mai deosebiti: pestele clovn, pestele sabie sau albacore. Pestele sabie negru, denumit si espada, se consuma, de cele mai multe ori, alaturi de banane, gustul exotic fiind atat de specific Madeirei incat s-ar putea sa nu le mai disociati niciodata, daca veti gusta acest preparat.

Preparat mancare Madeira



Aproape toate mesele, toate aperitivele servite in restaurantele din Madeira, incep cu preparate din peste. Dar ele se pot sfarsi cu preparate delicioase din categoria deserturilor, care il vor face pe cel mai neimpatimit al acestor produse sa spuna ca a gustat din cele mai bune si dulci preparate. Preparatele traditionale de patiserie contin miere de trestie de zahar, iar desertul traditional de pe insula, Bolo de Mel (prajitura cu Miere), nu se taie nicioadata cu cutitul, ci doar se rupe. Pe langa aceste prajituri, malasadas sunt alte preparate care se servesc in Madeira, in special in timpul Carnavalului de Madeira.


Daca intrati intr-un restaurant din Madeira, in Funchal sau in oricare alt oras al acestei insule, veti descoperi ca menurile nu sunt neaparat ieftine, dar ca diverse restaurante ofera posibilitatea unor discounturi, pe care le puteti  gasi prin intermediul hotelului unde locuiti. Dar, daca luati in considerare bogatia cinei care va este servita, cei 30 – 40 euro cu bautura inclusa ii pot face pe multi sa spuna ca a fost ieftin. Bineinteles, acest lucru este relativ, insa o experienta culinara de calitate pe insula nu va fi niciodata catalogata drept ieftina.

Prajitura cu miere




Cu toate acestea, in momentul in care veti stropi aceasta cina cu un vin bun, de Madeira, banii nu vor mai constitui nicio grija. Vinul de Madeira este un vin protejat, nu numai datorita gustului, dar si a procedeului de fabricatie. Istoria acestui vin spune ca, dupa ce un transport de vinuri nevandut in tari precum India s-a intors pe insula, cei care au gustat vinul au observat ca expunerea la soare si implicit la oxidare au schimbat gustul vinului, facandu-l mai bun. Astfel, procedeul incalzirii vinului in mod voit si al oxidarii acestuia este cel care transforma vinul de Madeira intr-o adevarata delicatesa.


·         Drumeţiile
Deplasarea pe insulă este destul de dificilă, mai ales cu transportul în comun. Se călătotreşte aici pe distanţe mari şi pe un teren colinar, aşa că, consumul de carburanţi se regăseşte în preţul biletului de călătorie. Comparativ, taxiurile, care sunt cel mai scump mijloc de transpot, sunt cu ceva mai ieftine decât în statele europene. Vă puteţi desigur închiria un automobil. Este suficient să aveţi vârsta de cel puţin 21 de ani şi permis de conducere cu o vechime de minim 1 an.

Taxi Funchal


·         Obiective de vizitat şi activitati în Madeira


Cea mai mare atracţie a insulei o constituie resursele naturale şi flora insulei. Pereţii stâncoşi abrupţi care se prăbuşesc în mare, păduri verzi, pâraie, cascade, ţărmuri vulcanice, mediul înconjurător exotic nemaivăzut în Europa primesc călătorii. Două treimi ale suprafeţei Madeirei se află sub protectoratul UNESCO.
Madeira este alegerea perfectă pentru toate generaţiile de turişti. Cei care preferă vacanţele active, precum şi cei care doresc să şi petreacă timpul liber practicând surfingul, scufundările, yachtingul, ciclismul montan, alpinismul, turele montane, zborul cu parapanta, zborul cu deltaplanul, pe Madeira îşi găsesc socotelile.
Madeira este de asemenea o alegere excelentă pentru odihnă şi pentru regenerare. În ultimii ani pe insulă au fost dezvoltări importante ale infrastructurii hoteliere, astfel astăzi hoteluri şi servicii care satisfac toate exigenţele aşteaptă călătorii. Alături de hoteluri au apărut şi restaurantele cu bucătărie internaţională de înalt nivel. Pentru cei care doresc relaxare, nemumărate grădini botanice promit o emoţionantă petrecere a timpului.






·         Distracţiile

Deşi nu este o insulă prea mare, Madeira oferă multe posibilităţi de petrecere a timpului liber. Depinde numai de dumneavoastră, dacă veţi alege o vacanţă liniştită, în care să leneviţi şi să vă plimbaţi sau faceţi parte dintre amatorii petrecerii timpului într-un mod aventuros.


·         Drumeţiile

Pentru  călători mai puţin pretenţioşi, în Madeira sunt amenajate câteva zeci de kilometrii de trasee turistice. Cele mai multe, sunt în preajma canaleleor de irigaţii- levadele săpate în munţi. Plimbările vă vor duce, în cea mai mare parte în pădurile subtropicale, veţi trece prin frumoase luminişuri înverzite şi vă veţi bucura de priveliştea oceanului sau a piscurilor montane din apropiere. Pentru cei care în afară de natură sunt pasionaţi de construcţiile predecesorilor noştri, în Funchal va fi ca într-o poveste. Aici pot vizita numeroase locuri fermecătoare, printre care se numără primăria, unde se află  Muzeul de Istorie. Cu siguranţă, nu vor fi dezamăgiţi.  Pentu cei matinali, reprezintă o mare atracţie târgul din apropiere- Mercado dos Levradores, unde populaţia locală, îmbrăcată în costume tradiţionale, îşi vinde produsele. Puteţi apoi să luaţi masa într-unul dintre numeroasele restaurante aflate pe strada Avenida do Mar, care se întinde de-a lungul litoralului.

Mercado dos Levradores


·         Pe două roti

Nici pentru iubitorii ciclismului aici nu va fi plictiseală. Pentru ei s-au amenajat cel puţin două sute de kilometrii de trasee ciclistice, de lungimi şi grade de dificultate diferite. Fie că veţi alege o plimbare mai puţin dificilă, de-a lungul ţărmului, sau un traseu mai dificil prin munţi, întotdeauna veţi avea parte de o excursie frumoasă.


·         Raiul pentru golf

Madeira devine treptat una dintre cele mai importante destinaţii pentru jucătorii de golf. Cele două terenuri locale sunt la un nivel calitativ ridicat şi pot fi folosite atât de jucătorii experimentaţi cât şi de începători.

Clubul de golf Santo da Serra



·         Aventurile marine

Dacă vă număraţi printre iubitorii sporturilor de apă, nici dumneavoastră nu veţi fi dezamăgiţi. În afară de distracţiile nautice uzuale, cum ar fi: banana gomflabilă, windsurfingul, surfingul sau iachtingul, puteţi face şi scufundări în apropierea ţărmurilor de corali, care înconjoară Madeira. Fără a fi nevoie să vă udaţi, puteţi să admiraţi vietăţile marine, pe timpul plimbărilor de-a lungul litoralului Madeirei. Veţi primi informaţiile necesare, în limba engleză, de la biologi cu experienţă. Dacă până în prezent nu aţi înotat împreună cu delfinii, aici aveţi această ocazie unică.

Dacă vă tentează să vă întoarceţi în timpul de aur al pescuitului din Madeira, vizitaţi portul Porto Maniz , situat în nord-estul insulei. Majoritatea populaţiei de aici şi-a câştigat cândva existenţa de pe urma pescuitului, iar mai târziu, din vânătoarea de balene. Urmele acestei activităţi le veţi regăsi la fiecare pas.


·         Când se lasă întunericul

Este clar, că în vacanţă nu plecăm doar pentru a face sport şi pentru odihnă. Viaţa de noapte din Madeira este la fel de bogată ca şi în alte zone turistice. În incinta hotelurilor sau în nenumăratele baruri, restaurante sau discoteci, pretutindeni vă puteţi distra până la orele dimineţii. Serviciile oferite sunt, la fel ca  oriunde  în întreaga Madeira, la nivel foarte înalt.



Viata de noapte in Madeira




·         Insula Madeira are de oferit, pe langa frumusetea sa exotica, si numeroase
alte obiective turistice care sa fie pe placul tuturor turistilor care isi petrec un sejur de vis in aceasta insula din oceanul Atlantic.

De exemplu, cei interesati de arhitectura, de inginerie si de modul in care oamenii din trecut au gandit sa-si imbunatateasca viata de zi cu zi, vor fi impresionati de numeroaselor apeducte ce se gasesc pe insula. Cunoscute sub numele de Levadas, aceste apeducte ce dateaza din 1900 au fost folosite pentru a aduce apa din munti spre recoltele de la ses.



Apeducte Madeira


Pentru iubitorii de munte, pentru cei care adora sa simta ca inaltimea muntilor ii duce spre rai, Cabo Girão ofera un spectacol uimitor. Aceasta stanca ce se inalta din ocean este una dintre cele mai inalte stanci de acest gen din lume, fiind astfel si una dintre cele mai spectaculoase.

Cabo Girao


Ramanand tot in zona frumusetilor naturale, Madeira ofera posibilitatea de a admira o flora deosebita, prin diversele sale gradini. De exemplu, in Gradina Botanica de pe insula, din Funchal, pot fi admirate nenumarate specii de flori, dispuse intr-o multitudine de forme, astfel incat spectacolul oferit de cele peste 2000 de specii nu va fi niciodata unul plictisitor.


Gradina Botanica Funchal


Gradina cu orhidee, Jardim Orquidea, este inca o gradina care merita a fi vazuta in insula Madeira, in special de cei care iubesc florile, iar pentru o zi relaxanta, gradinile palatului Monte Palace sunt ideale pentru un rasfat inmiresmat.


Jardim Orquidea

Un alt obiectiv turistic deosebit este reprezentat de Centrul Istoric Madeira, Madeira Story Centre, un muzeu care ofera turistilor informatii istorice deosebite despre insula, fiind un punct de informare cultural – istoric deosebit. Iar daca va aflati la Madeira in jurul Anului Nou, o vizita informativa nu poate fi egalata, ci chiar intrecuta, decat de un foc de artificii magnific. Focul de artificii de Anul Nou din Madeira este atat de spectaculos, incat a intrat in cartea recordurilor in anul 2007 drept cel mai mare spectacol de acest gen din lume.



Madeira Story Centre


Dar, indiferent de anotimpul in care ajungeti in Madeira, obiectivul turistic cel mai vizitat si impresionant este constituit de pesterile Sao Vicente. Aceste pesteri sunt de natura vulcanica si vizitarea lor presupune vederea tuburilor de lava prezente aici. In pesterile Sao Vicente, unde peisajul format inauntrul pesterilor este aproape monoton, ghizii cu experienta si cei care au hotarat traseul dinauntrul pesterilor Sao Vicente au pus la punct un traseu misterios, cu muzica pe fundal, un traseu care include si cateva lacuri cu apa transparenta. In timp ce turistii asculta informatiile referitoare la modul in care s-au format aceste pesteri si la ceea ce se intampla in interiorul lor, ei admira, de asemenea, si jocul luminii pe peretii de lava solidificata ai acestor minunate pesteri.


Pesterile Sao Vicente


In acest fel, cu vizita magica la pesterile Sao Vicente, cu vederea stancii Cabo Girão si cu plimabarile printre flora oferita de gradinile din insula, Madeira ofera tuturor celor care isi doresc o vacanta de vis exact ceea ce au vrut: cateva zile de relaxare intr-un paradis acvatic si terestru ce greu poate fi egalat de alte insule din lume.