miercuri, 16 aprilie 2014

Lisabona – informatii generale!



·       

Lisabona
 Lisabona
·

Lisabona (port. Lisboa) este capitala Portugaliei și are 550.000 locuitori. Este plasată pe costa de vest a țării, la Oceanul Atlantic, unde râul Tejo (Tagus), se varsă în ocean. Inima orașului este „Baixa” sau "Orașul de Jos", zonă unde se află Castelul São Jorge și Catedrala Santa Maria Maior. Datorita faptului ca Lisabona nu este un oras foarte mare, este foarte usor de strabatut la picior. Un lucru destul de important de stiut este ca orasul este foarte clar delimitat in jurul  centrului istoric. Acest fapt a condus la aparitia unor orase de sine statatoare in imediata apropiere a Lisabonei cum ar fi Loures, Amadora sau Oeiras, care fac de fapt parte din zona metropolitana Lisabona.

Centrul istoric al orasului Lisabona este construit pe mai multe dealuri, lucru ce face ca unele dintre strazile orasului sa fie prea inguste pentru autovehicule. Drept urmare, transportul in oras este asigurat si de trei funiculare si un lift. Partea de vest a orasului este ocupata in mare parte de Parcul Natural  Monsanto, unul dintre cele mai mari parcuri urbane din lume. Cel mai vechi cartier al orașului este Alfama, aproape de râul Tejo. Alte monumente importante: Mănăstirea Jerónimos, Turnul Belém. „Mănăstirea Jerónimos” și „Turnul Belém” din Lisabona au fost înscrise în anul 1983 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.


Castelul Sao Jorge


Orasul ce se intinde pe dealurile abrupte ce vegheaza peste Rio Tejo, ofera tot ce poate fi mai frumos in atractia numarul unu a Portugaliei. Cu toate acestea agitatia Lisabonei este infinit mai mica, comparativ cu restul capitalelor Europene. Catedrale gotice, manastiri maiestoase si muzee interesante - toate fac parte din peisajul mirobolant, dar adevaratele frumuseti ale orasului Lisabona pot fi gasite doar explorand aleile inguste si stradutele elegante ale centrului vechi.


Lisabona


Regiunea Lisabona este una dintre cele mai instarite regiuni ale Portugaliei. Aici se produce 45% din produsul intern brut al intregii tari. Majoritatea companiilor multinationale cu sedii in Portugalia sunt concentrate in zona metropolitana Lisabona.  Cele mai importante industrii active în Lisabona sunt cele ale oțelului, textilă, chimică, ceramica, construcției de nave și a pescuitului.


Alfama


Lisabona este orasul in care convietuiesc doua mari echipe de fotbal ale Portugaliei si cluburi sportive cu rezultate foarte bune in multe alte sporturi. Este vorba despre Sporting Lisabona si Benfica Lisabona. Ambele echipe au stadioane impresionante care sunt considerate chiar obiective turistice. Stadionul lui Benfica, Estadio da Luz are o capacitate de 65.000 de locuri iar cel al celor de la Sporting, Estadio Jose de Alvalade are o capacitate de 52.000 de locuri. Printe fostii jucatori de aici se numara super staruri ca Luis Figo si Cristiano Ronaldo.



Benfica Lisabona


Lisabona e un oraș cu o intensă viață culturală, fiind considerată unul din marile centre culturale europene. Din 1994, de când a fost capitala europeană a culturii, Lisabona găzduiește o mulțime de evenimente internaționale (Expo 98, Tenis World Master 2001, Euro 2004) ce au avut un impact pozitiv asupra dezvoltării activităților și infrastructurii culturale.

Lisabona este un oras foarte atractiv pentru turistii din toata lumea deoarece ofera o multime de obiective turistice, plaje minunate la Oceanul Atlantic si o atmosfera placuta cum nu mai poate fi gasita prea usor in alte orase din lume!


·         Lisabona - Atractii turistice!


·         Muzeul Marinei

Portughezii s-au numarat candva printre cei mai vestiti cuceritori ai marilor si au intemeiat, gratie priceperii lor de navigatori, un ditamai imperiu colonial, iar spectaculosul Muzeul al Marinei, cu patrimoniul sau de peste 17.000 de piese, evoca aceste vremuri glorioase.


Muzeul Marinei


·         Muzeul Faiantei (Museu do Azulejo)


Instalat intr-o manastire intemeiata in anul 1509, muzeul e dedicat unei arte specific portugheze - cea a fabricarii placilor de faianta pictate (numite azulejos), cu o traditie de peste cinci secole. Mestesugul a venit din Spania, unde a fost adus de catre arabi, la inceputul indelungii lor dominatii - de peste 7 secole -in Peninsula Iberica. Azulejos sunt un element caracteristic in arhitectura portugheza si impodobesc peretii a mii de cladiri, la interior si exterior, cu un decor elaborat - nu doar cu motive florale si geometrice, dar si cu complicate scene istorice sau mitologice.


Muzeul Faiantei




·        Parcul Natiunilor


Edificat pentru a gazdui Expozitia Universala din 1998 (motiv pentru care portughezii ii mai zic si acum Expo) complexul de cladiri cu artitectura moderna a tot evoluat ulterior, devenind un ansamblu cu multiple functii: comerciala (mai ales dupa construirea marelui mall Vasco de Gama), expozitionala (aici se organizeaza targurile internationale, in zona existand atat pavilioane de expozitie, cat si hoteluri si sali de conferinte), rezidentiala si recreationala. Printre cele mai spectaculoase atractii se numara Oceanariul - unul dintre cele mai mari acvarii din lume.


Parcul Natiunilor





·         Metroul in Lisabona


Nu e doar un mijloc de transport, ci si o atractie culturala: ansamblul statiilor metroului lisabonez constituie o imensa galerie de arta contemporana, astafel incat chiar si cele mai necesare si banale drumuri cu metroul devin un prilej de a lua pulsul artistic al orasului.


Statie de metro in Lisabona

·         Bairro Alto

In Cartierul de Sus, situat pe deal, ajungi fie cu funicularul, fie - mai sportiv -, luand-o la picior pe stradutele in panta, pe siruri de trepte… ai ceva de urcat dar, odata ajuns acolo, esti rasplatit prin splendida priveliste asupra oreasului, care poate fi foarte bine admirata de la o terasa, in timp ce bei ceva, ca sa-ti revii dupa atata urcus. Daca ai obosit prea tare si ti-e lene sa mai cobori… ramai acolo; asta e cartierul cu cea mai animata viata de noapte din oras.



Bairro Alto


·         Alfama


E cel mai vechi cartier al orasului; de fapt, cam asta era tot orasul pe vremea cand maurii au intrat in peninsula (secolul al VIII-lea). Alfama e alcatuit, in mare parte, dintr-un labirint de stradute inguste, cum se vad in multe dintre orasele europene ce-si urmaresc originile pana in Evul Mediu. Sansa de a ne putea plimba astazi prin acest decor, evocand timpurile medievale, o datoram faptului ca Alfama a scapat in mare masura teafar dupa cutremurul din 1755. (Fiindca tot veni vorba, acesta a fost un eveniment cu a carui amintire o sa va tot intalniti in capitala lusitana: Marele Cutremur din Lisabona, unul dintre cele mai distrugatoare din istorie. Seismologii estimeaza ca ar fi avut aproape 9 grade magnitudine; a avut epicentrul undeva in Oceanul Atlantic si fost urmat de trei tsunami si de incendii care au distrus Lisabona in proportie de 85%. Alfama a rezistat pentru ca este construit pe un sol ceva mai ferm decat restul orasului).


Alfama



·         Belem


E un cartier cu multe monumente (Turnul Belem, manastirea Jeronimos), cu un centru cultural modern ce adaposteste o colectie de opere ale unor mari artisti contemporani (Dali, Picasso, Magritte - printre altii) si cu un Muzeu al Calestilor, ce cuprinde cea mai mare colectie de vehicule de aceste gen din lume; in plus, numeroase parcuri si gradini, insirate de-a lungul fluviului Tejo si bune pentru o plimbare relaxanta, dupa oboseala de a admira atatea capodopere.


Belem



·         Baixa


Considerat "centrul" metropolei (desi n-are decat vreo 200.000 metri patrati), Baixa a fost reconstruit complet dupa marele cutremur din 1755, iar conceptia urbanistica si arhitectonica reflecta spiritul iluminismului. E geometric, e monumental, e elegant, e aerisit - si e plin de cafenele si restaurante placute si de magazine imbietoare.


Baixa


·         Oceanarium Lisabona


Oceanarium din Lisabona este unul dintre cele mai mari aquariumuri din lume. Proiectat de arhitectul american Peter Chermeyeff, Oceanarium a fost consturit chiar pe raul Tejo iar pentru a ajunge la el trebuie traversata o pasarela pietonala. Oceanarium Lisabona este o experienta in adancurile oceanului fara toate riscurile pe care le-ar implica o astfel de aventura. Aici se gasesc peste 25000 de pesti, pasari si mamifere marine. Exista un acvariu central urias care este cat patru bazine de dimensiune olimpica la un loc. Turistii se pot uita in acest acvariu de la mai multe niveluri si pot admira de aproape o gama variata de animale marine, inclusiv diferite specii de rechini.


Ocenarium Lisabona



·         Podul Vasco da Gama din Lisabona


Podul Vasco da Gama din Lisabona este o minune a tehnicii moderne si un obiectiv turistic al orasului. Vasco da Gama este cel mai nou pod din Lisabona si permite fluidizarea traficului intre nordul si sudul capitalei portugheze. Acest pod care pare ca nu se mai termina este un pod pe cabluri pentru a carui constructie s-au facut eforturi foarte mari. S-au luat masuri speciale pentru a proteja o specie locala de pasari. Peste trei sute de familii ale acestei specii au fost relocate pentru a permite constructia podului. Podul Vasco da Gama este cel mai lung pod din Europa avand o lungime de 17.2 km. Dintre acestia, 10 km sunt peste raul Tejo. A fost inaugurat pe data de 4 aprilie 1998. Podul se afla in apropierea Parcului Natiunilor si si-a capatat numele in acelasi an in care s-au sarbatorit 500 de ani de la sosirea lui Vasco da Gama in India. Podul este unul extrem de solid si a fost proiectat sa reziste unui cutremur de cinci ori mai puternic decat cel din 1755, care a devastat Lisabona.


Podul Vasco da Gama



·         Turnul Vasco da Gama din Lisabona

De la Oceanarium, un teleferic duce turistii la aceasta constructie extrem de futurista. Turnul Vasco da Gama poarta numele unuia dintre cei mai mari exploratori ai
Portugaliei si a fost inaugurat in 1998, la a 500-a aniversare a calatoriei sale spre India.
Forma turnului Vasco da Gama aminteste de una dintre panzele unei corabii iar inaltimea sa de 145 de metri face din acest turn cea mai inalta cladire din Lisabona. In varful turnului exista o platforma de observare, inspirata din acele nacele care existau in varful catargelor. La aceasta platforma panoramica se ajunge cu ajutorul a trei lifturi cu pereti din sticla de unde Lisabona poate fi admirata in toata splendoarea sa. Din varful turnului se poate vedea raul care strabate orasul si Podul Vasco da Gama.
In partea opusa turnului se afla Sony Plaza, o arena in aer liber care gazduieste destul de des concerte si care este dotata cu ecrane gigant pe care sunt transmise video clipuri muzicale sau evenimente sportive.
In anul 2007 turnul a fost inchis si momentan nu se mai poate urca din cauza ca se lucreaza la construirea unui hotel de lux precum cele din Dubai. Hotelul cu 20 de etaje si 178 de camere se va numi "Sana Torre Vasco da Gama Royal Hotel". Platforma panoramica si restaurantul din varf vor fi in continuare accesibile publicului si dupa deschiderea hotelului.


Turnul Vasco da Gama



·         Monumento Cristo Rei din Lisabona


Monumento Cristo Rei se gaseste in varful unui deal la aproximativ 110 m inaltime pe malul de sud al raului Tejo si poate fi vazuta din departare. Asemanarea cu Statuia lui Isus Cristos din Rio de Janeiro nu este intamplatoare.
Cartinalul Patriarh al Lisabonei a vazut statuia din Rio in anul 1934 intr-o vizita in Brazilia si apoi a raspandit ideea de a avea o statuie asemanatoare ridicata in Portugalia. La o adunare tinuta in 1940 la Fatima, preotii Portugaliei au facut un juramant sa ridice aceasta statuie a lui Cristos, daca Portugalia nu va fi atrasa in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Arhitectul Antonio Lino, inginerul Froncisco de Mello e Castro si sculptorul Francisco Franco au lucrat la acest proiect.


Statuia Cristo Rei


Piatra de temelie a fost pusa in anul 1949 si in anul 1959 monumentul a fost inaugurat in mod oficial. Statuia facatoare de minuni din Fatima a fost transportata aici pentru ceremonia de inaugurare, iar Papa a transmis un mesaj audio inregistrat.
Cele 4 arcade inalte de 82 de metri din postamentul de beton al statuii reprezinta cele patru puncte cardinale, simbolizand astfel universalitatea Regatului lui Isus Cristos. O mica capela este situata la baza statuii. Statuia in sine are 28 de metri inaltime, iar reprezentarea inimii masoara 1,89 metri.
Un lift este instalat pentru a urca turistii sus, pe o platforma la picioarele statuii lui Isus, de unde se pot bucura de o priveliste deosebita a Lisabonei si a imprejurimilor acesteia.



·         Palatul Ajuda din Lisabona

Palatul Ajuda din Lisabona este de o extravaganta debordanta. Desi constructia acestui palat nu a fost finalizata conform planului din cauza exilarii familiei regale in Brazilia, cauzata de invazia armatelor lui Napoleon, este totusi una dintre cele mai frumoase cladiri romantice din Europa.Interiorul este bogat decorat cu mobila, tapiterii, statui si arta decorativa extravaganta. Toate acestea sunt rezultatul bogatiei fara margini din secolul 18 cand au fost descoperite diamante in Brazilia, colonie portugheza in acele vremuri.


Palatul Ajuda


Notabile sunt tavanul din Gradina de Iarna care a fost un dar al Viceregelui din Egipt, Camera de Muzica si portelanurile sale pretioase, Camera de Bal si Camera Ambasadorilor. Cea mai impresionanta este insa Camera Tronului care ocupa de fapt toata aripa de sud a palatului. Camera in care se servea masa de seara este decorata cu candelabre de cristal, scaune invelite in matase si pe tavan exista fresce alegorice ce reprezinta nasterea Regelui Joao al VI-lea. Turistii vor remarca cu siguranta si colectia foarte interesanta de ceasuri raspandite prin tot palatul. Serviciul de masa este unul dintre putinele servicii de masa regale din Europa care mai sunt intacte.
La intrarea principala sunt 23 de statui din marmura, fiecare dintre ele reprezentand un atribut anume, cum ar fi generozitatea si gratitudinea. Tot aici exista si un monument dedicat Regelui Carlos. O turla a unei biserici mai poate fi admirata aici. Este tot ce a mai ramas din biserica daramata ce se numea biserica Nossa Senhora da Ajuda.


·         Lisabona – informatii utile



·         Cardul Lisabona (Lisboa Card)
Cardul Lisboa este un card preferenţial elaborat pentru turiştii care vizitează Lisabona, care face posibil ca odată ce l-am achiziţionat, să putem utiliza gratuit transportul în comun (autobuze, metrou, tramvaie, funicularul, calea ferată suburbană ) şi totodată să avem acces gratuit sau cu reducere în toate muzeele, galeriile de artă importante şi în alte locuri vizitate de turişti.

Preţul cardului Lisboa:
24h
adulţi
18,5 €
24h
copii (5-11 ani)
11,5 €
48h
adulţi
31,5 €
48h
copii (5-11 ani)
17,5 €
72h
adulţi
39,0 €
72h
copii (5-11 ani)
20,5 €


·         Circulaţia în Lisabona

Lisabona dispune de un sistem modern de transport în comun. Aeroportul se află destul de aproape de centru, cu bagaje puţine cursa Aerobus poate fi ideală. În oraş putem circula cu metroul, tramvaiul, taxiul sau cu funicularul.


·         Clima Lisabonei

Lisabona este una dintre capitalele Europei care dispun de climă plăcută. Primăvara şi vara este cald şi uscat, iarna este blândă dar predomină vântul.


Ian
Feb
Mar
Apr
Mai
Iun
Iul
Aug
Sept
Oct
Noi
Dec
Ziua (°C)
14
16
18
19
22
25
27
28
26
22
18
15
Noaptea (°C)
7
8
10
11
13
16
17
18
17
15
11
9
Precipitaţii (mm)
95
87
85
59
44
18
4
5
33
75
100
97


·         Moneda

Moneda oficiala in Portugalia este euro. Exista ATM-uri in foarte multe locuri din oras si plata cu cardul este destul de des acceptata. Inainte de introducerea euro, moneda tarii era escudo si portughezii inca folosesc in discutiile dintre ei referiri la escudo. ATM-urile deschise non-stop se numesc "multibanco". Suma maxima ce poate fi extrasa intr-o zi este de 400 de euro, maxim 200€ la o extragere.

·         Limba

Portugheza este una dintre limbile cele mai vorbite in lume din cauza faptului ca Portugalia a fost un imperiu raspandit pe mai toate continentele. In zonele turistice din Portugalia si in Lisabona in mod special, engleza este destul de raspandita. Totusi daca incercati sa invatati cateva cuvinte in portugheza, s-ar putea dovedi un lucru util in vacanta la Lisabona.


Ora oficiala in Lisabona este echivalentul GMT, acceasi ca in Londra. Pe perioada verii este GMT +1. Majoritatea magazinelor din Lisabona se deschid la 9 sau 10 dimineata si se inchid in jur de ora 7. Magazinele mici se inchid pentru pauza de masa intre 13:00 si 15:00.




·         Scurt istoric al orasului Lisabona


Bogatii fara limite, incendii, epidemii, cel mai puternic cutremur inregistrat vreodata in Europa, revolutii si o dictatura. Toate acestea ne arata ca Lisabona a avut parte de multe suisuri si coborasuri.
Se spune ca Ulise a fost primul ce a calcat pe teritoriul Lisabonei insa fenicienii s-au stabilit in mod cert aici acum mai bine de 3000 de ani, numindu-si orasul Alis Ubbo (Malul Incantator). Si alte popoare au recunoscut mai tarziu cat de incantatoare erau aceste teritorii. Grecii, cartaginezii si apoi romanii care au stat aici din anul 205 i.Ch. pana in secolul V d.Ch. Dupa o perioada de haos tribal, orasul a fost cucerit de Maurii din Nordul Africii in anul 714. Acestia au fortificat orasul pe care l-au numit Lissabona si i-au tinut la distanta pe crestini timp de 400 de ani.
In anul 1147, dupa un asediu de patru luni, luptatori crestini sub comanda lui Dom Afonso Henriques au cucerit orasul. In 1260 Alfonso al III-lea si-a mutat capitala aici din Coimbra, pentru ca beneficia de o pozitie strategica mult mai buna, datorita portului si faptului ca era orasul era mai central.
In secolele 15 si 16 Lisabona a inflorit ca un centru plin de opulenta al unui vast imperiu dupa ce Vasco da Gama a gasit o noua ruta navala spre India. Explozia de bunastare si bogatie a fost si mai puternica in secolul 18 cand s-a descoperit aur in Brazilia. Comerciantii au invadat efectiv orasul pentru a face negot cu aur, mirodenii, matasuri si bijuterii. Totul era o adevarata frenezie a dezvoltarii accelerate, sustinuta de bogatiile aduse din colonii.
La 9:30 dimineata, de Ziua Tuturor Sfintilor, pe 1 noiembrie 1755 totul s-a schimbat. Trei cutremure majore au lovit orasul in timp ce populatia se afla la slujbele religioase. Momentele urmatoare cutremurelor au adus un incendiu si mai devastator dar si un tsunami. Conform unor estimari din acele vremuri, 90.000 din cei 270.000 de locuitori ai Lisabonei au murit in acea zi fatidica. Mare parte din oras a devenit ruina si de atunci nu a mai reusit niciodata sa atinga statutul pe care-l avea inainte de dezastru. Lucrarile de reconstructie au inceput imediat intr-un mod cat mai simplu, ieftin si eficient. Astfel a luat forma baza orasului Lisabona de astazi. In acele vremuri a fost rostita de catre Marques de Alorna o fraza care a facut istorie - "Trebuie sa ne ingropam mortii si sa granim pe cei ramasi in viata".
In Noiembrie 1807, fortele conduse de Napoleon au ocupat orasul unde au ramas pentru patru ani, iar restul tarii impreuna cu Lisabona s-au cufundat in haos. Au urmat framantari politice, asasinate si multe schimbari la guvernarea tarii. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, desi in mod oficial neutra, Lisabona a adapostit numerosi spioni.
Revolte sangeroase au zguduit iarasi orasul in 1926 si 1974. In anii 1974 si 1975 au fost valuri masive de imigrari din fostele colonii africane, care au schimbat situatia demografica a orasului adaugand o bogatie culturala importanta. Dupa aderararea la Uniunea Europeana, fonduri foarte multe au fost investite in Portugalia si in special in Lisabona, propulsand economia si imbunatind infrastructura.
Astazi, Lisabona este un oras sigur, o capitala europeana in adevaratul sens al cuvantului si un centru turistic important, ce abunda in obiective turistice si atractii istorice.

Preparate mancare Lisabona