Tunisia
Timp de 3000 de ani, Tunisia a fost martora trecerii fenicienilor, romanilor, vandalilor, bizantinilor, arabilor, spaniolilor, turcilor sau in final, francezilor. Au venit ca fugari sau aventurieri, sa cucereasca sau sa pretinda, razboinici sau misionari, comercianti sau agricultori, fiecare lasand o parte din povestea lor in piatra sau mozaic, pe dealurile Cartaginei sau la marginea Saharei. Mostenirea pe care au lasat-o Tunisiei moderne este o concentrare de situri istorice mai bogata ca oriunde altundeva in Africa. Numele locurilor au origini arabe, berbere, latine sau punice, insa protectoratul francez dintre 1881 si 1956 a dus la deformarea multora dintre acestea.
Geografie Tunisia
Tunisia este cea mai nordica tara a Africii si, in acelasi timp, cea mai mica din grupul tarilor situate de-a lungul muntilor Atlas. In partea de est, Tunisia se invecineaza cu Marea Mediterana, la vest, cu Algeria, nordul este muntos, iar treimea sudica este dominata de Sahara. Distanta medie intre granita vestica si cea estica este putin peste 200 km, suprafata totala fiind comparabila cu cea a Marii Britanii fara Scotia.
Relieful este variat si spectaculos. In nord, coastele Mediteranei se pierd rapid in interiorul lantului muntos care incepe la vest cu padurile de pluta de la Ain Draham si se termina cu lacurile gemene de la Bizerta si Ichkeul.
Centrul Tunisiei este predominant de stepa, bogat in ruine romane si marginit la vest de Jebel Chambi, cel mai inalt varf muntos al Tunisiei (1520 m). Mergand spre est, intalnesti plantatii nesfarsite de maslini. Un lant de dealuri aride din Metlaoui pana la Maknassy fac un ultim front in fata desertului. In est intalnesti si un manunchi de insule, dintre care cea mai cunoscuta turistic este Jerba.
Sahara tunisiana incepe cu choturi - lacuri sarate pe jumatate secate, care sunt adevarate spectacole in timpul verii. Amestecul de sare si nisip continua pe uscat multi kilometri, formand o crusta tare care ofera niste reflexii ireale in lumina soarelui. Imediat in apropierea choturilor incep oazele, imaginea exotica a palmierilor, a camilelor si a izvoarelor de apa neavand deloc nevoie de exagerari in recomandarile ghidurilor turistice.
Clima in Tunisia
In timp ce nordul este influentat de apropierea de Marea Mediterana, iar sudul de soarele fierbinte al Saharei, majoritatea statiunilor, atat cele din nord, cat si cele din sud, respira aerul proaspat al brizelor marii, care fac verile placute, iar iernile agreabile pentru orice activitate outdoor. Mai si iunie sunt cele mai placute luni: desi florile infloresc tot timpul anului, in aceste luni, culorile si abundenta lor sunt incantatoare. Iulie si august sunt cele mai recomandate pentru bronzat, in timp ce inceputul toamnei te surprinde cu aerul si apa la fel de limpede si calda ca primavara. Din noiembrie si pana in aprilie, vremea este foarte schimbatoare: poti incepe ziua tremurand, desi este foarte frumos afara, iar dupa amiaza sa o petreci sub o ploaie fierbinte.
Oamenii si istoria lor.
Cu putin sub 9 milioane de locuitori, Tunisia are o populatie extrem de tanara, jumatate din locuitori avand sub 20 de ani.
Primele populatii tunisiene au fost berberii, despre care nu se cunosc prea multe lucruri. Putinele marturii care exista indica un popor cu statura inalta si supla, pielea maronie si parul negru, care s-a inrudit atat cu populatia neagra a Saharei, cat si cu misteriosii imigranti din nord care aveau ochi albastri si parul blond. Urmasii lor s-au intitulat Imazighen (nobili), insa romanii i-au numit Barbari (necivilizati), nume care le-a ramas foarte multa vreme, pe nedrept.
Majoritatea tunisienilor de astazi sunt musulmani, dar nu fundamentalisti. Un peisaj aparte in lumea araba, Tunisia are comunitati de evrei care se bucura de liniste. Tunisienii sunt din cale afara de prietenosi si ospitalieri, dand o buna lectie de viata pentru cultura occidentala. In orase intalnesti oameni care traiesc si se imbraca modern, desi sunt inca populare porturile traditionale viu colorate. Imbracamintea femeilor nu are legatura cu religia, asa cum multi ar fi tentati sa creada. Iar daca pana acum cateva decenii casatoriile erau aranjate de parintii viitorului mire, astazi femeile au aceleasi drepturi ca si barbatii.
3 motive pentru care sa alegi Tunisia in locul altei destinatii
Exotism. Daca esti la prima calatorie in Tunsia, vei ramane cu siguranta fascinat. Inca inainte de a pune piciorul pe pamant tunisian, esti impresionat de albastrul aprins al Mediteranei, al usilor si ferestrelor caselor. Aceasta tara a culorilor si contrastelor, a parfumurilor si aromelor, te invita sa te bucuri de o frumusete naturala. Pe masura ce incepi sa cunosti locurile, vei remarca cu siguranta tonurile vii in imbracaminte, urmele peste tot prezente ale civilizatiilor antice, statiunile luxoase ascunse de livezi de portocali, plajele cu nisipuri fine, apele cristaline ale marii, Sahara care tenteaza cu safari, palmieri sau camile. Ca un cadou special, iti este dat sa admiri o padure in desert la Ramada, lacul sarat pe jumatate secat sau fabulosul rasarit de soare de la Chott El Jerid.
Istorie. Pentru un turist sofisticat, Tunisia ofera mult mai multe atractii decat orice destinatie consacrata, pentru ca aici exista o colectie de situri antice impresionante. De la inaltimea imperiului lor, romanii au intemeiat mai mult de 200 de orase in Tunisia, fiind prima colonie la sud de Mediterana. Mostenirea acestei civilizatii numara in prezent peste 26.000 de situri arheologice, multe inca asteptand sa fie excavate. Cu totul remarcabil este gradul uluitor de conservare care ofera o privire rara in lumea si civilizatia de care se bucurau anticele colonii romane.
Ospitalitate. Tunisienii sunt un popor extrem de primitor si prietenos – si o poti simti chiar si in cele mai departate sate, unde, daca se intampla sa treci in timpul unuia din numeroasele festivaluri, vei fi bine primit, sfarsind prin a te alatura dansului lor sau band o ceasca de ceai impreuna cu localnicii.
5 locuri pe care trebuie sa le vezi in in Tunisia.
Sahara: Oaze, asezari berbere, munti arizi sau dune gigantice – desertul ofera aventura si magie. Nici o vacanta in Tunisia nu este completa fara Sahara – fie ca vei incerca un safari de trei zile cu jeep-ul printre dunele imprevizibile ale Saharei sau alegi ceva mai linistit, cum ar fi calaritul unei camile.
Cartagina: Nici un loc din Tunisia nu are o rezonanta mai puternica decat Cartagina. Situat in suburbiile capitalei Tunis, vechiul oras fenician si apoi roman isi dezvaluie si astazi o parte din istoria lui tulburatoare – o poveste a succesului si a decaderii, a distrugerii si a reconstructiei. Considerate pana nu de mult pierdute pentru totdeauna, vestigiile vechii civilizatii pre-romane au fost aduse la suprafata prin eforturile UNESCO. Muzeul National din Cartagina detine o colectie impresionnta de vase, statuete sau inscrisuri punice. Alaturi, recent resturata, se ridica impunatoarea Catedrala St. Louis, ridicata pe locul unde in 1270 murea Ludovic IX, in timpul unei cruciade. Insa edificiul cel mai bine pastrat ramane Teatrul Roman, care, restaurat in cea mai mare parte, impresioneaza prin mostenirea unui trecut atat de indepartat.
Dougga si Bulla Regia: Cele doua localitati evidentiaza, diferit, o civilizatie avansata pe care lumea contemporana cu greu si-o poate inchipui pentru acea vreme. Dougga, un oras roman extrem de bine pastrat, este tot ce ai putea visa cand te gandesti la un sit antic. Templele grandioase si teatrele, forumul si pietele sunt asezate impunator pe o margine a muntelui, in timp ce capitoliul este unul dintre cele mai frumoase construite vreodata de romani.
La Bulla Regia, apropiindu-te de ruine, devii dintr-odata constient de confortul de care se bucurau cei aproximativ 20.000 de locuitori ai cetatii. Pentru a suporta mai bine temperaturile ridicate ale verii, romanii aveau un apartament de vara situat la subsol, dotat cu aer conditionat, lumina naturala, dus, toaleta si canalizare.
Tabarka: Padurile de pluta din Tabarka sunt o priveliste rara cu care doar cinci tari din lume se pot mandri. O zona muntoasa care abunda de viata si se pierde usor in mare, unde plajele cu nisip fin se intalnesc cu stanci sculptate de apa. Yachting, golf, scufundari, pescuit sau pur si simplu stat la plaja - sunt o parte din lucrurile pe care ti le ofera noua statiune Montazah-Tabarka. Insa Tabarka este renumita pentru festivalurile anuale de jazz si fotografie subacvatica, precum si pentru pescuitul in zona coralilor.
El Jem: Putini stiu, dar colosseumul din Roma nu este unic. La El Jem poti admira o varianta mult mai completa si mai bine pastrata, a carui data de nastere este undeva la anul 200. Candva scena unor jocuri crude si sangeroase in care primii crestini erau aruncati la fiare, astazi este locul de desfasurare al unuia dintre cele mai renumite festivaluri internationale de muzica clasica.
Top 4 cele mai bune statiuni din Tunisia
Yasmine Hammamet: Este cea mai noua statiune tunisiana, situata la doar o ora de aeroportul din Tunis si doar 6 minute de Hammamet. Ofera peste 45 de hoteluri de top, cele mai bune restaurante, gradini si strazi largi cu palmieri. Ceva mirific, specific peninsulei Cap Bon, sunt gradinile imense de iasomie, trandafiri si portocali. O statiune completa, mergand de la sporturi de apa, calarit sau golf pana la tratament cu ape minerale. Cel mai renumit restaurant ramane Chez Achour, insa pentru o bucatarie araba veritabila, nu poti sa nu incerci La Brise si La Republique.
Port El Kantaoui: O statiune cu un farmec si un lux aparte, un complex construit in jurul unui port modern care adaposteste peste 300 de yachturi. Hotelurile se intind de-a lungul unei strazi pavate cu piatra, care reproduce perfect atmosfera Evului Mediu. O strada in timpul zilei plina de amatori de suveniruri care seara se muta in barurile si cafenelele din zona portului. Mancarea este excelenta, iar restaurante sofisticate ca La Daurade si Les Emirs au in meniu specialitati traditionale. Desi aici gasesti cele mai mari preturi din intreaga Tunisie, ele sunt mai degraba modeste pentru un european.
Sousse: Statiunea favorita a localnicilor, un loc unde intalnesti cei mai prietenosi oameni, probabil cel mai frumos oras vechi din Tunisia si un shopping center foarte larg. Preturile sunt extrem de rezonabile, iar oferta in domeniul culinar este vasta.
Monastir: Un vechi fort arab care incanta cu zidurile si turnul lui vechi, Monastir este astazi un oras-port pe ale carui strazi se intind hoteluri extravagante, adevarate bijuterii arhitectonice. O statiune care abunda in cafenele, restaurante, pizzerii sau baruri si care se bucura de renumele celor mai limpezi ape din intreaga Tunisie. Pentru cei care doresc sa incerce specialitatile culinare locale, Le Grill si Le Chandelier sunt doua optiuni sigure.
Conditii de intrare in tara: cetatenii romani nu au nevoie de viza turistica, dar este obligatorie prezentarea pasaportului valabil cel putin 6 luni din momentul intrarii in tara.
Limba oficiala: araba si franceza. In punctele de atractie turistica si la hoteluri se vorbesc si engleza sau germana.
Moneda nationala: dinarul tunisian (DT). Pe teritoriul tarii se pot schimba fara restrictii valutele convertibile, dar sunt acceptate si cecurile de calatorie, respectiv cartile de credit. Introducerea sau scoaterea din tara a dinarului tunisian este strict interzis, preschimbarea in valuta convertibila la iesirea din tara se poate face pana la max. 30% din suma preschimbata la intrarea in tara (cu conditia pastrarii documentelor de schimb) si numai la bancile de pe teritoriul aeroportului.
Sanatate: vaccinarea nu este necesara. Femeile gravide peste 6 luni au nevoie de documente medicale in original. Apa de la robinet nu este potabila! Se poate achizitiona apa imbuteliata la pret acceptabil. Va recomandam sa aveti la dumneavoastra o trusa medicala continand urmatoarele: medicamente pentru stomac, febra, raceala.
Timp de 3000 de ani, Tunisia a fost martora trecerii fenicienilor, romanilor, vandalilor, bizantinilor, arabilor, spaniolilor, turcilor sau in final, francezilor. Au venit ca fugari sau aventurieri, sa cucereasca sau sa pretinda, razboinici sau misionari, comercianti sau agricultori, fiecare lasand o parte din povestea lor in piatra sau mozaic, pe dealurile Cartaginei sau la marginea Saharei. Mostenirea pe care au lasat-o Tunisiei moderne este o concentrare de situri istorice mai bogata ca oriunde altundeva in Africa. Numele locurilor au origini arabe, berbere, latine sau punice, insa protectoratul francez dintre 1881 si 1956 a dus la deformarea multora dintre acestea.
Geografie Tunisia
Tunisia este cea mai nordica tara a Africii si, in acelasi timp, cea mai mica din grupul tarilor situate de-a lungul muntilor Atlas. In partea de est, Tunisia se invecineaza cu Marea Mediterana, la vest, cu Algeria, nordul este muntos, iar treimea sudica este dominata de Sahara. Distanta medie intre granita vestica si cea estica este putin peste 200 km, suprafata totala fiind comparabila cu cea a Marii Britanii fara Scotia.
Relieful este variat si spectaculos. In nord, coastele Mediteranei se pierd rapid in interiorul lantului muntos care incepe la vest cu padurile de pluta de la Ain Draham si se termina cu lacurile gemene de la Bizerta si Ichkeul.
Centrul Tunisiei este predominant de stepa, bogat in ruine romane si marginit la vest de Jebel Chambi, cel mai inalt varf muntos al Tunisiei (1520 m). Mergand spre est, intalnesti plantatii nesfarsite de maslini. Un lant de dealuri aride din Metlaoui pana la Maknassy fac un ultim front in fata desertului. In est intalnesti si un manunchi de insule, dintre care cea mai cunoscuta turistic este Jerba.
Sahara tunisiana incepe cu choturi - lacuri sarate pe jumatate secate, care sunt adevarate spectacole in timpul verii. Amestecul de sare si nisip continua pe uscat multi kilometri, formand o crusta tare care ofera niste reflexii ireale in lumina soarelui. Imediat in apropierea choturilor incep oazele, imaginea exotica a palmierilor, a camilelor si a izvoarelor de apa neavand deloc nevoie de exagerari in recomandarile ghidurilor turistice.
Clima in Tunisia
In timp ce nordul este influentat de apropierea de Marea Mediterana, iar sudul de soarele fierbinte al Saharei, majoritatea statiunilor, atat cele din nord, cat si cele din sud, respira aerul proaspat al brizelor marii, care fac verile placute, iar iernile agreabile pentru orice activitate outdoor. Mai si iunie sunt cele mai placute luni: desi florile infloresc tot timpul anului, in aceste luni, culorile si abundenta lor sunt incantatoare. Iulie si august sunt cele mai recomandate pentru bronzat, in timp ce inceputul toamnei te surprinde cu aerul si apa la fel de limpede si calda ca primavara. Din noiembrie si pana in aprilie, vremea este foarte schimbatoare: poti incepe ziua tremurand, desi este foarte frumos afara, iar dupa amiaza sa o petreci sub o ploaie fierbinte.
Oamenii si istoria lor.
Cu putin sub 9 milioane de locuitori, Tunisia are o populatie extrem de tanara, jumatate din locuitori avand sub 20 de ani.
Primele populatii tunisiene au fost berberii, despre care nu se cunosc prea multe lucruri. Putinele marturii care exista indica un popor cu statura inalta si supla, pielea maronie si parul negru, care s-a inrudit atat cu populatia neagra a Saharei, cat si cu misteriosii imigranti din nord care aveau ochi albastri si parul blond. Urmasii lor s-au intitulat Imazighen (nobili), insa romanii i-au numit Barbari (necivilizati), nume care le-a ramas foarte multa vreme, pe nedrept.
Majoritatea tunisienilor de astazi sunt musulmani, dar nu fundamentalisti. Un peisaj aparte in lumea araba, Tunisia are comunitati de evrei care se bucura de liniste. Tunisienii sunt din cale afara de prietenosi si ospitalieri, dand o buna lectie de viata pentru cultura occidentala. In orase intalnesti oameni care traiesc si se imbraca modern, desi sunt inca populare porturile traditionale viu colorate. Imbracamintea femeilor nu are legatura cu religia, asa cum multi ar fi tentati sa creada. Iar daca pana acum cateva decenii casatoriile erau aranjate de parintii viitorului mire, astazi femeile au aceleasi drepturi ca si barbatii.
3 motive pentru care sa alegi Tunisia in locul altei destinatii
Exotism. Daca esti la prima calatorie in Tunsia, vei ramane cu siguranta fascinat. Inca inainte de a pune piciorul pe pamant tunisian, esti impresionat de albastrul aprins al Mediteranei, al usilor si ferestrelor caselor. Aceasta tara a culorilor si contrastelor, a parfumurilor si aromelor, te invita sa te bucuri de o frumusete naturala. Pe masura ce incepi sa cunosti locurile, vei remarca cu siguranta tonurile vii in imbracaminte, urmele peste tot prezente ale civilizatiilor antice, statiunile luxoase ascunse de livezi de portocali, plajele cu nisipuri fine, apele cristaline ale marii, Sahara care tenteaza cu safari, palmieri sau camile. Ca un cadou special, iti este dat sa admiri o padure in desert la Ramada, lacul sarat pe jumatate secat sau fabulosul rasarit de soare de la Chott El Jerid.
Istorie. Pentru un turist sofisticat, Tunisia ofera mult mai multe atractii decat orice destinatie consacrata, pentru ca aici exista o colectie de situri antice impresionante. De la inaltimea imperiului lor, romanii au intemeiat mai mult de 200 de orase in Tunisia, fiind prima colonie la sud de Mediterana. Mostenirea acestei civilizatii numara in prezent peste 26.000 de situri arheologice, multe inca asteptand sa fie excavate. Cu totul remarcabil este gradul uluitor de conservare care ofera o privire rara in lumea si civilizatia de care se bucurau anticele colonii romane.
Ospitalitate. Tunisienii sunt un popor extrem de primitor si prietenos – si o poti simti chiar si in cele mai departate sate, unde, daca se intampla sa treci in timpul unuia din numeroasele festivaluri, vei fi bine primit, sfarsind prin a te alatura dansului lor sau band o ceasca de ceai impreuna cu localnicii.
5 locuri pe care trebuie sa le vezi in in Tunisia.
Sahara: Oaze, asezari berbere, munti arizi sau dune gigantice – desertul ofera aventura si magie. Nici o vacanta in Tunisia nu este completa fara Sahara – fie ca vei incerca un safari de trei zile cu jeep-ul printre dunele imprevizibile ale Saharei sau alegi ceva mai linistit, cum ar fi calaritul unei camile.
Cartagina: Nici un loc din Tunisia nu are o rezonanta mai puternica decat Cartagina. Situat in suburbiile capitalei Tunis, vechiul oras fenician si apoi roman isi dezvaluie si astazi o parte din istoria lui tulburatoare – o poveste a succesului si a decaderii, a distrugerii si a reconstructiei. Considerate pana nu de mult pierdute pentru totdeauna, vestigiile vechii civilizatii pre-romane au fost aduse la suprafata prin eforturile UNESCO. Muzeul National din Cartagina detine o colectie impresionnta de vase, statuete sau inscrisuri punice. Alaturi, recent resturata, se ridica impunatoarea Catedrala St. Louis, ridicata pe locul unde in 1270 murea Ludovic IX, in timpul unei cruciade. Insa edificiul cel mai bine pastrat ramane Teatrul Roman, care, restaurat in cea mai mare parte, impresioneaza prin mostenirea unui trecut atat de indepartat.
Dougga si Bulla Regia: Cele doua localitati evidentiaza, diferit, o civilizatie avansata pe care lumea contemporana cu greu si-o poate inchipui pentru acea vreme. Dougga, un oras roman extrem de bine pastrat, este tot ce ai putea visa cand te gandesti la un sit antic. Templele grandioase si teatrele, forumul si pietele sunt asezate impunator pe o margine a muntelui, in timp ce capitoliul este unul dintre cele mai frumoase construite vreodata de romani.
La Bulla Regia, apropiindu-te de ruine, devii dintr-odata constient de confortul de care se bucurau cei aproximativ 20.000 de locuitori ai cetatii. Pentru a suporta mai bine temperaturile ridicate ale verii, romanii aveau un apartament de vara situat la subsol, dotat cu aer conditionat, lumina naturala, dus, toaleta si canalizare.
Tabarka: Padurile de pluta din Tabarka sunt o priveliste rara cu care doar cinci tari din lume se pot mandri. O zona muntoasa care abunda de viata si se pierde usor in mare, unde plajele cu nisip fin se intalnesc cu stanci sculptate de apa. Yachting, golf, scufundari, pescuit sau pur si simplu stat la plaja - sunt o parte din lucrurile pe care ti le ofera noua statiune Montazah-Tabarka. Insa Tabarka este renumita pentru festivalurile anuale de jazz si fotografie subacvatica, precum si pentru pescuitul in zona coralilor.
El Jem: Putini stiu, dar colosseumul din Roma nu este unic. La El Jem poti admira o varianta mult mai completa si mai bine pastrata, a carui data de nastere este undeva la anul 200. Candva scena unor jocuri crude si sangeroase in care primii crestini erau aruncati la fiare, astazi este locul de desfasurare al unuia dintre cele mai renumite festivaluri internationale de muzica clasica.
Top 4 cele mai bune statiuni din Tunisia
Yasmine Hammamet: Este cea mai noua statiune tunisiana, situata la doar o ora de aeroportul din Tunis si doar 6 minute de Hammamet. Ofera peste 45 de hoteluri de top, cele mai bune restaurante, gradini si strazi largi cu palmieri. Ceva mirific, specific peninsulei Cap Bon, sunt gradinile imense de iasomie, trandafiri si portocali. O statiune completa, mergand de la sporturi de apa, calarit sau golf pana la tratament cu ape minerale. Cel mai renumit restaurant ramane Chez Achour, insa pentru o bucatarie araba veritabila, nu poti sa nu incerci La Brise si La Republique.
Port El Kantaoui: O statiune cu un farmec si un lux aparte, un complex construit in jurul unui port modern care adaposteste peste 300 de yachturi. Hotelurile se intind de-a lungul unei strazi pavate cu piatra, care reproduce perfect atmosfera Evului Mediu. O strada in timpul zilei plina de amatori de suveniruri care seara se muta in barurile si cafenelele din zona portului. Mancarea este excelenta, iar restaurante sofisticate ca La Daurade si Les Emirs au in meniu specialitati traditionale. Desi aici gasesti cele mai mari preturi din intreaga Tunisie, ele sunt mai degraba modeste pentru un european.
Sousse: Statiunea favorita a localnicilor, un loc unde intalnesti cei mai prietenosi oameni, probabil cel mai frumos oras vechi din Tunisia si un shopping center foarte larg. Preturile sunt extrem de rezonabile, iar oferta in domeniul culinar este vasta.
Monastir: Un vechi fort arab care incanta cu zidurile si turnul lui vechi, Monastir este astazi un oras-port pe ale carui strazi se intind hoteluri extravagante, adevarate bijuterii arhitectonice. O statiune care abunda in cafenele, restaurante, pizzerii sau baruri si care se bucura de renumele celor mai limpezi ape din intreaga Tunisie. Pentru cei care doresc sa incerce specialitatile culinare locale, Le Grill si Le Chandelier sunt doua optiuni sigure.
Conditii de intrare in tara: cetatenii romani nu au nevoie de viza turistica, dar este obligatorie prezentarea pasaportului valabil cel putin 6 luni din momentul intrarii in tara.
Limba oficiala: araba si franceza. In punctele de atractie turistica si la hoteluri se vorbesc si engleza sau germana.
Moneda nationala: dinarul tunisian (DT). Pe teritoriul tarii se pot schimba fara restrictii valutele convertibile, dar sunt acceptate si cecurile de calatorie, respectiv cartile de credit. Introducerea sau scoaterea din tara a dinarului tunisian este strict interzis, preschimbarea in valuta convertibila la iesirea din tara se poate face pana la max. 30% din suma preschimbata la intrarea in tara (cu conditia pastrarii documentelor de schimb) si numai la bancile de pe teritoriul aeroportului.
Sanatate: vaccinarea nu este necesara. Femeile gravide peste 6 luni au nevoie de documente medicale in original. Apa de la robinet nu este potabila! Se poate achizitiona apa imbuteliata la pret acceptabil. Va recomandam sa aveti la dumneavoastra o trusa medicala continand urmatoarele: medicamente pentru stomac, febra, raceala.
Imbracaminte: se recomanda imbracaminte usoara, din bumbac/ in, pantofi comozi, palarie de soare, ochelari de soare, iar pentru serile racoroase, imbracaminte mai calduroasa. La vizitarea moscheelor, conform obiceiurilor islamice, este interzisa purtarea de sorturi, fuste scurte sau rochii decoltate.
Bacsis: este parte a vietii de zi cu zi si este considerata obligatorie. La planificarea financiara a excursiei sa nu uitati si acest aspect.
Mancare/ bautura: la restaurantele din hoteluri, alaturi de specialitati locale, se gasesc si preparate europene. Printre specialitati intalnim: carne de vita, carne de miel sau peste cu garnitura de cus-cus si legume, bricul (perinute din foetaj cu carne) preparat din peste ton, oua, carne tocata si legume. In bucataria traditionala predomina pestele si fructele de mare. Produsele de patiserie sunt foarte dulci, majoritatea preparate pe baza de miere, alune, curmale sau martipan. Apa de la robinet nu este potabila. Cele mai apreciate bauturi locale sunt diversele sortimente de vin, lichiorul de curmale, berea tunisiana.
Cumparaturi: prin targuiala traditionala, care este parte integranta a cumparaturilor, se pot achizitiona la preturi avantajoase covoare, blanuri, produse de piele, condimente, ceramica, obiecte din cupru/ argint.
Obiective turistice
Cartagina
In antichitate, Cartagina era una dintre cele mai importante colonii romane si patria cartaginezilor. In zilele noastre este un cartier rezidential al Tunisului, cu numeroase vestigii ale perioadelor punice si romane. Aceste situri sunt inscrise in patrimoniul mondial UNESCO.
Dintre vestigiile protejate, se evidentiaza anticele porti punice, gigantele terme ale lui Antonin, vilele romane, cat si sanctuarul unde Didon, fiica regelui din Tyr, ar fi debarcat in anul 814 i.e.n. si unde copiii erau sacrificati ritualic in cinstea zeului Tanit si a zeului Baal-Hammon. Orasul numara de asemenea doua muzee, muzeul paleocrestin si un muzeu oceanografic, dotat cu un acvariu. Vechea catedrala Saint-Louis, situata pe colina Byrsa, care domina orasul, este in prezent Muzeul National al Cartaginei si adaposteste numeroase tezaure arheologice gasite in timpul sapaturilor.
Sidi Bou Said
Acest sat fermecator, vopsit in alb, este situat pe o colina care domina golful Tunis. Usile si ferestrele sunt toate colorate in albastru, culoare traditionala, care contribuie la pitorescul stradutelor linistite. Presedintele Tunisiei si numeroase personalitati ale capitalei au resedinta aici, unde viata se desfasoara intr-un ritm lent. Traditionala cafenea a lui Nattes, unde accesul se face pe o scara abrupta, este un loc de intalnire care domina piata centrala, iar de la cafeneaua Sidi Chebaane, situata deasupra golfului, se poate admira apusul.
Sidi Bou Said ("sidi" inseamna in limba araba "sfant") a primit numele de la d"Abou Said Khalafa ben Yahia el-Beji, un mistic al secolului al XIII-lea care s-a retras aici. Ca un omagiu adus acestuia, are loc in fiecare luna august sarbatoarea Kharja, un pelerinaj spre moscheea orasului.
Hammamet
Situat intr-un golf marginit de lungi plaje nisipoase, la 65 km de capitala Tunis, Hammamet este una dintre statiunile turistice cele mai populare ale tarii. Cu mica sa medina, inconjurata de fortificatii si datand din secolul al XV-lea, cu fortareata sa (casbah), cu souk-ul sau si cu cafeneaua Sidi Bouhdid, locul principal de intalnire, satul pescaresc este inconjurat de superbe hoteluri familiare si cosmopolite. Numeroase terenuri de golf stau la dispozitia amatorilor.
Dougga
Inconjurat de livezi de maslin, pe o panta abrupta a muntelui Teboursouk, Dougga se bucura de o pozitie favorabila. Cunoscuta sub numele de Thugga in antichitate, aceasta colonie romana a ocupat progresiv platoul si colina care domina uedul Khaled. Unul dintre cel mai importante situri arheologice din Tunisia, Dougga a fost centrul administrativ si economic al acestei bogate regiuni agricole, intre anul 46 i.e.n. si decaderea sa din secolul al V-lea e.n. Situl cuprinde numeroase cladiri bine conservate si atent restaurate: un amfiteatru cu peste 3500 locuri, diverse temple, impresionante terme liciniene, un forum, un mausoleu ce se desfasoara pe trei etaje. In cartierul rezidential se gaseste casa Trifoliumului, cea mai mare din tot situl, datand din secolul al III-lea.
Printre cele mai importante vestiigii de la Dougga se remarca impresionantul portic al Capitoliului, dedicat lui Jupiter, Junonei si Minervei si construit in 166, utilizandu-se calcarele din regiune. Monumentul numido-punic din apropiere, care dateaza de peste 2000 de ani, este vestigiul pre-roman cel mai celebru al Tunisiei.
Kairouan
Orasul a fost fondat in anul 670 e.n. de catre Okba ibn Nafi, discipol al profetului Mahomed. Legenda spune ca, numit guvernator al regiunii, el a descoperit, pe cand calatorea in stepa inospitaliera alaturi de caravana sa, in cautarea unui loc propice pentru instalare, un izvor in care a gasit un potir de aur care ar fi fost pierdut la Mecca. Interpretand aceasta descoperire ca pe un semn divin, Okba ibn Nafi a construit aici un oras, devenit mai tarziu Kairouan.
Situat la jumatatea drumului intre munte si litoral, Kairouan a suferit considerabil in timpul secolelor de razboi care au produs numeroase pagube in regiune, dar, dupa ce pacea s-a reinstaurat, la sfarsitul secolului al XIV-lea, el a ajuns al doilea oras al Tunisiei.
Marea Moschee, cu minaretul sau impozant din centrul fortificatiei, a fost fondata in anul 671 e.n. de catre Okba ibn Nafi. Situata in partea nord-estica a medinei, moscheea prezinta opt portaluri care dau spre curte, unul dintre ele aproape de melancolicul cimitir Ouled Farham si de mormintele sale albite cu var. Moscheea este considerata unul dintre cele mai vechi locuri de rugaciune din lumea islamica, iar Kairouan este al patrulea oras sfant ca imporatnta dupa Mecca, Medina si Ierusalim.
In imensa curte inconjurata de coloane, construite pe o serie de rezervoare ce aduna si filtreaza pretioasa apa de ploaie, se gaseste un cadran solar ce precizeaza orele pentru cele cinci rugaciuni zilnice si o fantana utilizata pentru activitatile ritualice. Vizitatorii de alta religie decat cea musulmana pot vizita curtea interioara a moscheii, dar nu au dreptul de a intra in sala de rugaciune.
Spectaculosul mausoleu al lui Sidi Amor Abbada a fost construit in 1872, este zugravit in alb si dominat de un ansamblu de cupole, adapostind, in prezent, un mic muzeu. Cupola mausoleului este bogat decorata, pardoseala salii de rugaciune este acoperita de covoare superbe, iar peretii curtii interioare si culoarele sunt ornate cu panouri de faianta. Acest mausoleu este cel mai vizitat din Tunisia.
Sousse
Regiunea Sahel se desfasoara intre Sousse si Sfax si este celebra pentru apele sale albastre, pentru plajele care puncteaza litoralul, pentru climatul placut si dezvoltarea turistica fara precedent.
Dar Sousse este mai mult decat o statiune de vacanta - in mijlocul vechii medine se gasesc fortareata din secolul al IX-lea, Marea Moschee si souk-ul transformat in muzeu arheologic si care adaposteste, printre altele, relicve ale unor mozaicuri din secolele al III-lea si al IV-lea.
El Kantaoui
Creat in anii "70, pe o portiune de litoral, la cateva minute de mers pe jos la nord de Sousse, Port-el-Kantaoui se desfasoara in jurul unui mare port turistic. Acesta poate primi pana la 350 de yachturi si de aici se pot realiza excursii zilnice cu vapoare, dintre care multe imita forma galioanelor barbare.
Restaurante, cafenele si magazine marginesc cheiul unde yachturi si catamarane acosteaza zilnic. Pe langa frumoasa sa plaja de nisip, orasul dispune de un mare centru de scufundari, un superb teren de golf si un cazino.
El Jem
Acest mic oras de campie adaposteste un amfiteatru ce impresioneaza prin dimensiunile sale. El-Jem a fost fondat in perioada punica. In secolul al II-lea, sub stapanirea romana, el cunoaste prosperitatea si importantele recolte de masline de pe campurile invecinate l-au transformat intr-un mare centru al productiei de ulei. Un secol mai tarziu, aici au aparut vile luxoase si populatia a ajuns la 30000 de locuitori (mai mult ca in zilele noastre). Aceasta populatie avea nevoie de distractie si, pentru aceasta, a fost construit un amfiteatru cu o capacitate de 45000 de locuri. Orasul roman a fost distrus, in cele din urma, de catre invazia araba, dar amfiteatrul si alte cateva situri mai modeste au supravietuit. Un festival international de muzica (mai ales muzica clasica, dar si jazz) are loc aici vara.
Chott
Imensa depresiune sarata, chott-ul se desfasoara, traversand Tunisia, din apropiere de Gabes de pe litoralul mediteranean, pana la frontiera cu Algeria. Cel mai mare lac al depresiunii este El-Jerid si, inainte de construirea soselei suspendate de 90 km ce leaga Pozeur de Kebili, traversarea acestuia constituia o adevarata aventura. Datorita caldurii din timpul zilei, se pot zari fenomene de miraj cauzate de reflexia luminii de pe crusta de cristale de sare de la suprafata lacului. Chott-ul se umple de apa in timpul iernii, dar aceasta se evapora in timpul verii sub actiunea razelor de soare. In locurile in care chott-ul prezinta nivelul cel mai scazut, se poate strange sare comestibila, transportata in oras pentru tratare si ambalare.
Douz
La sud de Kebili, micul oras saharian, Douz serveste de secole ca punct de reuniune a triburilor seminomade M"razig. Acestia formeaza un clan independent si se casatoresc numai in interiorul grupului.
Micile buticuri din acest orasel de la marginea desertului ofera obiecte si bijuterii berbere, dar si articole destinate calatoriilor in desert. Joia, orasul este plin, deoarece si alte triburi din Sahara se adauga populatiei locale pentru targul saptamanal. Ei vand aici legume si tesaturi produse in oazele lor indepartate, si tot aici isi fac provizii de prima necesitate. Un fascinant muzeu este consacrat vietii beduinilor si ofera o imagine asupra modului de viata traditional al familiilor M"arzig si clanului Nefzaoua caruia ii apartin. In decembrie, desertul din jurul Douz-ului este ocupat de nomazi si de locuitorii din imprejurimi care vin sa asiste la Festivalul National al Saharei, manifestare importanta care include nunti traditionale, cat si zece zile de curse de cai si dromaderi. Mehari-ul, dromader de cursa, se distinge usor de rudele sale, fiind mult mai mare si de culoare mai deschisa.
Djerba
Djerba reprezinta insula miticilor lotofagi unde Ulise a venit sa se adaposteasca. Aeroportul din Djerba asigura in prezent legatura cu marile orase europene, iar insula este un excelent punct de plecare pentru excursiile in desert. Orasul principal, Houmt-Souk, are un port pescaresc si un souk. Mica insula Djerba reflecta diferitele fatete ale Tunisiei, dar intr-o maniera originala - de exemplu, femeile se imbraca traditional, dar poarta un val mare alb cu o margine in rosu aprins.
In Djerba exista peste 250 de moschei, dar si o comunitate evreiasca reunita in jurul sinagogii Ghriba - loc de pelerinaj pentru evreii din intreaga lume, mai ales o data cu sarbatoarea anuala Ba"omer (a 33-a zi dupa pastele evreiesc). Desi in prezent comunitatea evreiasca numara doar aproape o mie de locuitori, ea este una dintre cele mai vechi din lume. In sinagoga se pastreaza unul dintre cele mai vechi recituri ale Thorei, despre care se spune ca a fost scris pe piele de gazela si salvata de la Ierusalim in anul 6 i.e.n.. Constructia actuala dateaza de la inceputul secolului al XX-lea si este pictata si decorata in culori vii. Sinagoga este deschisa turistilor si printre vizitatori se numara si numerosi copii musulmani insotiti de invatatorii lor.
Matmata
Primiii locuitori ai Matmatei au inceput sa-si sape locuintele subterane in stanca acum 700 de ani, insa, in anii 1970, satenii din Matmata au fost reasezati in Noua Matmata, ca urmare a unei campanii de modernizare a tarii. Dupa ce, in 1977, la Matmata s-a filmat un episod din "Razboiul stelelor", locuintele sapate in stanca au devenit peste noapte o mare atractie turistica. Desi numerosi fosti locuitori s-au intors pentru a-si construi case deasupra vechilor lor pivnite, majoritatea a preferat sa ramana in noul sat.
Cartagina
In antichitate, Cartagina era una dintre cele mai importante colonii romane si patria cartaginezilor. In zilele noastre este un cartier rezidential al Tunisului, cu numeroase vestigii ale perioadelor punice si romane. Aceste situri sunt inscrise in patrimoniul mondial UNESCO.
Dintre vestigiile protejate, se evidentiaza anticele porti punice, gigantele terme ale lui Antonin, vilele romane, cat si sanctuarul unde Didon, fiica regelui din Tyr, ar fi debarcat in anul 814 i.e.n. si unde copiii erau sacrificati ritualic in cinstea zeului Tanit si a zeului Baal-Hammon. Orasul numara de asemenea doua muzee, muzeul paleocrestin si un muzeu oceanografic, dotat cu un acvariu. Vechea catedrala Saint-Louis, situata pe colina Byrsa, care domina orasul, este in prezent Muzeul National al Cartaginei si adaposteste numeroase tezaure arheologice gasite in timpul sapaturilor.
Sidi Bou Said
Acest sat fermecator, vopsit in alb, este situat pe o colina care domina golful Tunis. Usile si ferestrele sunt toate colorate in albastru, culoare traditionala, care contribuie la pitorescul stradutelor linistite. Presedintele Tunisiei si numeroase personalitati ale capitalei au resedinta aici, unde viata se desfasoara intr-un ritm lent. Traditionala cafenea a lui Nattes, unde accesul se face pe o scara abrupta, este un loc de intalnire care domina piata centrala, iar de la cafeneaua Sidi Chebaane, situata deasupra golfului, se poate admira apusul.
Sidi Bou Said ("sidi" inseamna in limba araba "sfant") a primit numele de la d"Abou Said Khalafa ben Yahia el-Beji, un mistic al secolului al XIII-lea care s-a retras aici. Ca un omagiu adus acestuia, are loc in fiecare luna august sarbatoarea Kharja, un pelerinaj spre moscheea orasului.
Hammamet
Situat intr-un golf marginit de lungi plaje nisipoase, la 65 km de capitala Tunis, Hammamet este una dintre statiunile turistice cele mai populare ale tarii. Cu mica sa medina, inconjurata de fortificatii si datand din secolul al XV-lea, cu fortareata sa (casbah), cu souk-ul sau si cu cafeneaua Sidi Bouhdid, locul principal de intalnire, satul pescaresc este inconjurat de superbe hoteluri familiare si cosmopolite. Numeroase terenuri de golf stau la dispozitia amatorilor.
Dougga
Inconjurat de livezi de maslin, pe o panta abrupta a muntelui Teboursouk, Dougga se bucura de o pozitie favorabila. Cunoscuta sub numele de Thugga in antichitate, aceasta colonie romana a ocupat progresiv platoul si colina care domina uedul Khaled. Unul dintre cel mai importante situri arheologice din Tunisia, Dougga a fost centrul administrativ si economic al acestei bogate regiuni agricole, intre anul 46 i.e.n. si decaderea sa din secolul al V-lea e.n. Situl cuprinde numeroase cladiri bine conservate si atent restaurate: un amfiteatru cu peste 3500 locuri, diverse temple, impresionante terme liciniene, un forum, un mausoleu ce se desfasoara pe trei etaje. In cartierul rezidential se gaseste casa Trifoliumului, cea mai mare din tot situl, datand din secolul al III-lea.
Printre cele mai importante vestiigii de la Dougga se remarca impresionantul portic al Capitoliului, dedicat lui Jupiter, Junonei si Minervei si construit in 166, utilizandu-se calcarele din regiune. Monumentul numido-punic din apropiere, care dateaza de peste 2000 de ani, este vestigiul pre-roman cel mai celebru al Tunisiei.
Kairouan
Orasul a fost fondat in anul 670 e.n. de catre Okba ibn Nafi, discipol al profetului Mahomed. Legenda spune ca, numit guvernator al regiunii, el a descoperit, pe cand calatorea in stepa inospitaliera alaturi de caravana sa, in cautarea unui loc propice pentru instalare, un izvor in care a gasit un potir de aur care ar fi fost pierdut la Mecca. Interpretand aceasta descoperire ca pe un semn divin, Okba ibn Nafi a construit aici un oras, devenit mai tarziu Kairouan.
Situat la jumatatea drumului intre munte si litoral, Kairouan a suferit considerabil in timpul secolelor de razboi care au produs numeroase pagube in regiune, dar, dupa ce pacea s-a reinstaurat, la sfarsitul secolului al XIV-lea, el a ajuns al doilea oras al Tunisiei.
Marea Moschee, cu minaretul sau impozant din centrul fortificatiei, a fost fondata in anul 671 e.n. de catre Okba ibn Nafi. Situata in partea nord-estica a medinei, moscheea prezinta opt portaluri care dau spre curte, unul dintre ele aproape de melancolicul cimitir Ouled Farham si de mormintele sale albite cu var. Moscheea este considerata unul dintre cele mai vechi locuri de rugaciune din lumea islamica, iar Kairouan este al patrulea oras sfant ca imporatnta dupa Mecca, Medina si Ierusalim.
In imensa curte inconjurata de coloane, construite pe o serie de rezervoare ce aduna si filtreaza pretioasa apa de ploaie, se gaseste un cadran solar ce precizeaza orele pentru cele cinci rugaciuni zilnice si o fantana utilizata pentru activitatile ritualice. Vizitatorii de alta religie decat cea musulmana pot vizita curtea interioara a moscheii, dar nu au dreptul de a intra in sala de rugaciune.
Spectaculosul mausoleu al lui Sidi Amor Abbada a fost construit in 1872, este zugravit in alb si dominat de un ansamblu de cupole, adapostind, in prezent, un mic muzeu. Cupola mausoleului este bogat decorata, pardoseala salii de rugaciune este acoperita de covoare superbe, iar peretii curtii interioare si culoarele sunt ornate cu panouri de faianta. Acest mausoleu este cel mai vizitat din Tunisia.
Sousse
Regiunea Sahel se desfasoara intre Sousse si Sfax si este celebra pentru apele sale albastre, pentru plajele care puncteaza litoralul, pentru climatul placut si dezvoltarea turistica fara precedent.
Dar Sousse este mai mult decat o statiune de vacanta - in mijlocul vechii medine se gasesc fortareata din secolul al IX-lea, Marea Moschee si souk-ul transformat in muzeu arheologic si care adaposteste, printre altele, relicve ale unor mozaicuri din secolele al III-lea si al IV-lea.
El Kantaoui
Creat in anii "70, pe o portiune de litoral, la cateva minute de mers pe jos la nord de Sousse, Port-el-Kantaoui se desfasoara in jurul unui mare port turistic. Acesta poate primi pana la 350 de yachturi si de aici se pot realiza excursii zilnice cu vapoare, dintre care multe imita forma galioanelor barbare.
Restaurante, cafenele si magazine marginesc cheiul unde yachturi si catamarane acosteaza zilnic. Pe langa frumoasa sa plaja de nisip, orasul dispune de un mare centru de scufundari, un superb teren de golf si un cazino.
El Jem
Acest mic oras de campie adaposteste un amfiteatru ce impresioneaza prin dimensiunile sale. El-Jem a fost fondat in perioada punica. In secolul al II-lea, sub stapanirea romana, el cunoaste prosperitatea si importantele recolte de masline de pe campurile invecinate l-au transformat intr-un mare centru al productiei de ulei. Un secol mai tarziu, aici au aparut vile luxoase si populatia a ajuns la 30000 de locuitori (mai mult ca in zilele noastre). Aceasta populatie avea nevoie de distractie si, pentru aceasta, a fost construit un amfiteatru cu o capacitate de 45000 de locuri. Orasul roman a fost distrus, in cele din urma, de catre invazia araba, dar amfiteatrul si alte cateva situri mai modeste au supravietuit. Un festival international de muzica (mai ales muzica clasica, dar si jazz) are loc aici vara.
Chott
Imensa depresiune sarata, chott-ul se desfasoara, traversand Tunisia, din apropiere de Gabes de pe litoralul mediteranean, pana la frontiera cu Algeria. Cel mai mare lac al depresiunii este El-Jerid si, inainte de construirea soselei suspendate de 90 km ce leaga Pozeur de Kebili, traversarea acestuia constituia o adevarata aventura. Datorita caldurii din timpul zilei, se pot zari fenomene de miraj cauzate de reflexia luminii de pe crusta de cristale de sare de la suprafata lacului. Chott-ul se umple de apa in timpul iernii, dar aceasta se evapora in timpul verii sub actiunea razelor de soare. In locurile in care chott-ul prezinta nivelul cel mai scazut, se poate strange sare comestibila, transportata in oras pentru tratare si ambalare.
Douz
La sud de Kebili, micul oras saharian, Douz serveste de secole ca punct de reuniune a triburilor seminomade M"razig. Acestia formeaza un clan independent si se casatoresc numai in interiorul grupului.
Micile buticuri din acest orasel de la marginea desertului ofera obiecte si bijuterii berbere, dar si articole destinate calatoriilor in desert. Joia, orasul este plin, deoarece si alte triburi din Sahara se adauga populatiei locale pentru targul saptamanal. Ei vand aici legume si tesaturi produse in oazele lor indepartate, si tot aici isi fac provizii de prima necesitate. Un fascinant muzeu este consacrat vietii beduinilor si ofera o imagine asupra modului de viata traditional al familiilor M"arzig si clanului Nefzaoua caruia ii apartin. In decembrie, desertul din jurul Douz-ului este ocupat de nomazi si de locuitorii din imprejurimi care vin sa asiste la Festivalul National al Saharei, manifestare importanta care include nunti traditionale, cat si zece zile de curse de cai si dromaderi. Mehari-ul, dromader de cursa, se distinge usor de rudele sale, fiind mult mai mare si de culoare mai deschisa.
Djerba
Djerba reprezinta insula miticilor lotofagi unde Ulise a venit sa se adaposteasca. Aeroportul din Djerba asigura in prezent legatura cu marile orase europene, iar insula este un excelent punct de plecare pentru excursiile in desert. Orasul principal, Houmt-Souk, are un port pescaresc si un souk. Mica insula Djerba reflecta diferitele fatete ale Tunisiei, dar intr-o maniera originala - de exemplu, femeile se imbraca traditional, dar poarta un val mare alb cu o margine in rosu aprins.
In Djerba exista peste 250 de moschei, dar si o comunitate evreiasca reunita in jurul sinagogii Ghriba - loc de pelerinaj pentru evreii din intreaga lume, mai ales o data cu sarbatoarea anuala Ba"omer (a 33-a zi dupa pastele evreiesc). Desi in prezent comunitatea evreiasca numara doar aproape o mie de locuitori, ea este una dintre cele mai vechi din lume. In sinagoga se pastreaza unul dintre cele mai vechi recituri ale Thorei, despre care se spune ca a fost scris pe piele de gazela si salvata de la Ierusalim in anul 6 i.e.n.. Constructia actuala dateaza de la inceputul secolului al XX-lea si este pictata si decorata in culori vii. Sinagoga este deschisa turistilor si printre vizitatori se numara si numerosi copii musulmani insotiti de invatatorii lor.
Matmata
Primiii locuitori ai Matmatei au inceput sa-si sape locuintele subterane in stanca acum 700 de ani, insa, in anii 1970, satenii din Matmata au fost reasezati in Noua Matmata, ca urmare a unei campanii de modernizare a tarii. Dupa ce, in 1977, la Matmata s-a filmat un episod din "Razboiul stelelor", locuintele sapate in stanca au devenit peste noapte o mare atractie turistica. Desi numerosi fosti locuitori s-au intors pentru a-si construi case deasupra vechilor lor pivnite, majoritatea a preferat sa ramana in noul sat.