miercuri, 31 octombrie 2012

Insula Bali - un loc divin



Bali este o insulă mică din Indonezia, între insulele Java Sumatra și Lombok (8°25′23″S, 115°14′55), este una dintre cele mai mari atracții turistice din lume. Are capitala la Dempasar.
Relieful este muntos, cu vârfuri care ating peste 2000 de metri în cazul lanțului muntos din centrul insulei, unde se află și vulcanul Agung (3142 m). Din cauza naturii vulcanice, fertilitatea este exceptională, iar irigațiile naturale provenite din acești munți, sub formă de cascade, ajută la agricultura în special la cultura orezului. Cele mai multe terase de plantații de orez sunt în centrul și sudul insulei. În nord se găsesc mari plantații de cafea. Există totuși și zone aride în jurul vulcanului Agung, iar peninsula Bukit și insula Nusa Penida sunt mai puțin cultivate și populate din cauza lipsei apei.
Bali este înconjurată la nord de Marea Java, iar la sud de Oceanul Indian, la vest de strâmtoarea Bali care face legătura cu insula Java, iar la est, de strâmtoarea Lombok, care face legătura cu insula Lombok.


Arhitectura
Casele sunt construite simplu, dar arhitectura de artă se regăsește în viața religioasă balineză. Defapt, cele mai impunătoare opere arhitectonice, în Bali, sunt templele. Nici castelele regilor din istoria balineză nu pot concura complexității și importanței lor. Sunt contruite după principii și reguli, iar sculpturile în piatră au rol de îmbogățire a aspectului templelor.

Sculptura în piatră
Sculpturile în piatră care se găsesc în arhitectura templelor sunt mai mult sau mai puțin importante. În unele cazuri, pot să și lipsească. În timp ce în nordul insulei, templele sunt aproape în totalitate făcute din sculpturi. De exemplu, porțile de la intrarea în temple, sunt sculptate fiecare centimetru, cu demoni și idoli, iar de o parte și de alta sunt statui din piatră, care "păzesc" intrarea în templu. Protectorii templelor sunt figuri legendare, eroi, ca de exemplu Arjuna, și care sunt amplasați pe scările de la intrare, pentru a păzi templul. Deasupra intrărilor sunt amplasate "gărzi", sculpturi din piatră cu chip de monstru, din care ies numeroase brațe cu rol de a proteja cât mai bine templul de demoni. Se pot întâlni sculpturi ale svasticii, care este semnul prosperității și a norocului bun. Panourile sculptate de pe pereții templelor redau viața de zi cu zi. În fața templelor morților - "pura dalem"- de multe ori sunt puse statuete ale vrăjitoarelor -rangda- iar pe panourile sculptate sunt scene din iad, care arată ce se va întampla cu cei păcătoși în viața de după moarte.

Pictura
Pictura se practica nu ca o artă sau o meserie aparte. Se pictau doar templele. După cel de-al Doilea Război Mondial, influențele europene au făcut din aceasta îndeletnicire, un comerț. Astfel, picturile nu au o originalitate aparte, ci au o influența vestică puternică. Se mai pot găsi unele picturi din perioada încă neschimbată a artei balineze, la muzeele Puri Lukisan, și Neka din Ubud.

Pictura tradițională
Pictura balineză era strict împărțită în trei tipuri de bază: langse, (sunt un fel de console folosite la decorarea templelor sau a palatelor), iders-iders, (coloane) și calendarele. Majoritatea picturilor aveau un caracter narativ cu teme mitologice, povești hinduse, sau din literatură. Picturile sunt bidimensionale, imitând teatrele wayang kulit, care au ca actori, păpusi din piele bidimensionale, și piesele sunt jucate în spatele unui paravan de pânză, astfel că numai umbra păpușilor wayang, poate fi văzută. Culorile erau preparate natural din plante specifice, și care limitează gama la doar câteva nuanțe de maro, roșu, albastru, și galben. Personajele sunt de obicei aceleași, doar că sunt în alte episoade. Peisajul este de obicei natură cu munți, flăcări sau doar motive tradiționale. Personajele se pot deosebi prin veșmintele pe care le poartă și prin bijuteriile, postura și gesturile, care le arată titlurile de regi, prinți, sau eroi. Personajele negative au forme exagerate, sau unele părți ale corpului mărite, canini măriți, dândule o imagine respingatoare și malefică.

Muzica și dansul
Muzica în Bali este deosebită datorită gamelanului. Cu toate că în Indonezia este popular acest instrument, în Bali este diferit de gamelanul din celelalte insule deoarece are cu mult mai multe componente. Dansul este acompaniat de gamelan, și are aproape intotdeauna un rol de scenetă. Cele mai multe dansuri balineze sunt defapt scenete din epopeea Mahabharata și Ramayana, sau legende tradiționale.
Dansul se deosebește de alte dansuri vestice, prin mișcările precise, acompaniate de ritmul accentuat și schimbările bruște de tempo ale gamelanului. Mâinile, degetele, capul si ochii sunt elemente foarte importante,la fel și expresia fetei, în cazul scenetelor. Sunt câteva dansuri tradiționale, car nu și-au schimbat forma în timp, dar astăzi, în Bali se dansează foarte mult în scopul comerțului. Înainte, dansurile făceau parte din programul pentru sărbatorile religioase, festivaluri iar fetele tinere și frumoase dansau la curțile regale. Muzica și dansul balinez nu mai este o artă statică. În urmă cu 100 de ani, dansurile aveau specific anume, fiecare dans era dansat doar într-un anume fel. De exemplu Oleg Trambulilingan, era un dans din anii 1950, dar care s-a modificat în timp, iar azi se dansează forma modernă. Se mai păstreaza unele dansuri tradiționale care nu au suferit nici o modificare, și care au melodia specifică fiecărei reprezentații. Dansurile specifice balineze și care și-au păstrat coregrafia, sunt în cea mai mare parte, scenete din literatura indiană, mai ales din epica Mahabharata și Ramayana. Dansul Topeng, a ramas neschimbat, ca și Sanghyang, Barong si Rangda, Lagong, Baris, cu toate că în unele spectacole se improvizează, dar nu se modofică în structura tradiționalul dans. Kekac, este cel mai cunoscut dans în Bali, dar după anii 1930, a avut succes modernul Kecak, la fel și Janger, Pendet, Kebiar (un Kecak mai modern).

Ce trebuie vazut in Bali
Printre atractiile naturale ale insulei Bali se afla intinsele plaje cu nisip fin, raurile rapide, pesterile sacre si luxurianta padure tropicala. Mostenirea culturala a insulei este vizibila peste tot - cele peste 20,000 de temple si palate, numeroasele festivaluri si ceremonii, care imbina teatrul, muzica si dansul.

In Bali se organizeaza diverse excursii si tururi, cu autocare, autoturisme, vapoare si chiar avioane, dintre care trebuie amintite:
 
- Kintamani Volcano Tour: prima oprire este, de obicei, la Batubulan, pentru a vedea dansuri traditionale. Se viziteaza apoi Celuk (renumit pentru bijuteriile de argint fabricate aici) si Mas (sculpturi in lemn). Ubud, centrul cultural al Insulei Bali, a devenit un oras aglomerat, cu numeroase galerii si magazine de arta. Se ajunge apoi la Kintamani, un sat de munte (situat la peste 1500 m altitudine), de unde se pot admira lacul Batur si vulcanul Batur, inca activ. Se poate vizita si satul Trunyan. La intoarcere, opriri la Tampaksiring pentru vizitarea templului Tirta Empul si a Pesterii Elefantilor.
- The "Mother Temple" and East Bali Tour: calatorie la Besakih – pe parcurs se viziteaza o tesatorie, vechiul Palat de Justitie de la Klungkung, cu celebrul sau tavan pictat si scoala de pictura de la Kamasan. Templul Mamei de Besakih este cel mai sacru din Bali si cel mai mare templu hindus din Indonezia. A fost construit in secolul al XI-lea, la o altitudine de 1000 m, pe Muntele Agung. Pe drumul spre satul Tenganan se trece pe langa culturile terasate de orez si se merge pana la Candi Dasa, pe coasta de est. La intoarcere, se opreste la celebra Pestera a Liliecilor.
- Bedugul Tour : dupa o oprire la Sangeh pentru vizitarea padurii sacre, se merge prin munti spre Lacul Bratan (1200 m altitudine) si templul Ulun Danu. Se viziteaza piata de flori si legume din Candikuning, de unde provin majoritatea acestor produse din Bali. La intoarcere, se opreste intr-un sat in care se produc vestmintele aurite care se poarta la ceremoniile traditionale din Bali.
- North Bali Tour: se merge spre Pupuan prin zona montana de pe coasta de nord a Insulei Bali. Se pot admira terasele cultivate cu orez si plantatii de vanilie, ciocolata, cafea si struguri. In apropierea satului Banjar se afla un izvor termal in care se poate face baie. Se ia pranzul pe plaja din Lovina si se continua drumul spre Git Git, faimos pentru cascadele sale si se trece prin vechea capitala Singaraja.
- Monkey Forest and Tanah Lot Tour : se viziteaza templul regal Taman Ayun la Mengwi (construit in 1624), padurea sacra cu maimute de langa Sangeh si celebrul templu Tanah Lot. Construit in secolul al XVI-lea pe o stanca uriasa, pe coasta de vest a insulei si inconjurat de ape in timpul mareelor, templul ofera o priveliste spectaculoasa.
- Handicraft Villages and Ubud Tour: se viziteaza satele Batubulan (sculptura in piatra), Celuk (bijuterii din aur si argint), Mas (sculptura in lemn) si Pengosekan (pictura). Oprire la "Bali Art Market" in Sukawati. Celebru inca din anii 1930, Ubud este acum un oras ce se dezvolta rapid si unde exista numeroase galerii si magazine de arta.
Pe traseu nu trebuie omise muzeele - Puri Lukisan in Ubud, Neka in Campuhan, Galeria Neka in Ubud, Galeria Agung Rai in Peliatan si muzeul Agung Rai in Pengosekan.