marți, 16 octombrie 2012

Statiunea Borovets, Bulgaria



Cea mai veche statiune montana din Bulgaria, atestata in 1896, Borovets pastreaza traditia unei statiuni de renume fiind astazi a doua cea mai mare statiune de schi din Bulgaria. Este situata in vecinatatea colinei Borovets, pe pantele  muntilor Mousala, la est de Rila. Asezata la 1390 m deasupra nivelului marii (cele mai inalte partii regăsindu-se la 2600 m) Borovets este locul ideal pentru recreere si relaxare.
Iernile sunt blande si desigur cu multa zapada! In ianuarie cea mai rece luna temperatura medie este 4,8 grade Celsius. De obicei pantele sunt acoperite cu zapada de la jumatatea lunii decembrie pana in aprilie.
Borovets este usor accesibil. Sunt 12 km pana la  Samokov; Sofia (capitala Bulgariei) este la doar 72 km. Exista si transport cu autobuze care pleaca din Samokov la fiecare 30 minute.
Farmecului statiunii Borovets poate fi simtit cel mai bine in timpul iernii.
Borovets a fost dezvoltat intr-o staţiunea moderna de schi cu hoteluri luxoase, restaurante, discoteci, magazine, partii si telecabine.
Borovets este o statiune de tipul celor din Alpi care asigura conditii foarte bune pentru sporturile de iarna: schi, schi nocturn, snowboarding, cross-country, sarituri, biatlon, ski-do.

Ca si obiective turistice, va recomandam sa vizitati celebra Manastire Rila sau capitala Bulgarei pentru panorama, sau sa mergeti la cumparaturi. Puteţi, de asemenea, sa mergeti la castelul “Carska Bistrica”, situat la 10 min de mers pe jos de centrul statiunii.


Pentru pasionatii sporturilor de iarna
Echipamentul de schi excelent atrage zeci de mii de iubitori ale sporturilor de iarna, atat din Bulgaria, cat si din alte parti ale lumii. Acestia au la dispozitie 45 km de partie, care difera ca grad de dificultate si  lungime si sunt grupate pe trei regiuni: Sitniakovo, Martinovi Baraki - partii; Markudjik - 4 partii şi Qstrebec - 3 partii. Partiile din Qstrebec sunt cele mai bune, majoritatea competiţiilor de anvergura din regiune se desfasuara aici. Staţiunea gazduieste diferite competitii sportive de iarna. Cupa Mondiala de Schi alpin s-a desfasurat de doua ori aici.
Sunt instalate 14 tunuri de zăpăda artificiala ce garanteaza statul zapada. Scoala de schi este cunoscuta drept una dintre cele mai bune din Bulgaria. Sunt peste 200 de instructori de schi, vorbitori fluenti de limbi straine, iar unii dintre ei sunt fosti schiori profesionisti. In jurul statiei de telecabina exista centru de inchiriere schi si snowboard.Traseele pentru schi ale statiunii Borovets sunt localizate in trei regiuni diferite. Cele pentru biatlon si cross-country sunt situate la 2 km de statiune, impreuna cu cele de initere in cross-country.