luni, 21 noiembrie 2011

Schiaza in Slovacia!


Slovacia este ideala daca doriti o distanta cat mai mica pana la destinatie si pentru ofertele accesibile pentru toata lumea!
In ultimii ani s-au produs mari schimbari in statiunile de schi din Slovacia. Momentan gasim instalatii moderne si retele de partii, precum si multe centre mai mici, imprastiate prin toata tara. Atat incepatorii cat si expertii gasesc partii ideale, iar copii sunt asteptati in scolile de schi.Parcuri si amenajari speciale: snowboardpark si piste de schi fond, trasee de drumetii de iarna.

Statiunea Jasna
Se afla in valea Demanovska, parte integranta al Parcului National Tatra Josi, Incorporeaza 4 centre se schi: Chopok north Záhradky, Jasná, Otupné si Chopok south. Sezonul de schi dureaza in medie 120 de zile. Partiile, bine intretinute, ofera posibilitati atat pentru incepatori cat si pentru schiori experti.
Partii: lungimea totala a partiilor: 33 km (24 km Chopok Nord si 9 km Chopok Sud).
Partii pentru incepatori(9 partii): aproximativ 38% din totalul de partii sunt albastre, cea mai lunga de acest tip fiind de 3500 m.
Partii pentru intermediari(8 partii): cei mai multi km de partii sunt pentru cei cu nivel mediu (42% din totalul partiilor), iar cea mai lunga este de 3363 m.
Partii pentru avansati(4 partii): 20% din partii sunt dificile, pentru cei mai experimentati schiori.
Partiile se intind de la 900-2024 m altitudine si sunt conectate prin telescaune de până la şase persoane, 11 teleschiuri si o telecabină.

Statiunea Tatranska Lomnica
Este cea mai importanta statiune de schi din regiunea muntilor Tatra Inalti, situata la poalele vf. Lomnicky (2632 m), in perimetrul Parcului National Tatra Inalti.
Partii: lungime totala a partiilor: 11 km
Partii pentru incepatori (3 partii): aproximativ 25% din totalul de partii sunt albastre.
Partii pentru intermediari (4 partii): cei mai multi km de partii sunt pentru cei cu nivel mediu (40% din totalul partiilor), dintre care cea mai lunga este de 4800 m.
Partii pentru avansati (1 partie): aceasta reprezinta 35% din totalul de partii si este potrivita pentru cei mai experimentati schiori.
Partiile sunt deservite de o telegondola (avand o statie si pe sectiunea mediana a traseului), un telescaun de 2 locuri (care urca pana la cel mai inalt punct al versantului, pe Saua Lomnic) si o telecabina veche (urca pe vaful Lomnic, dar de aici nu se poate cobori pe schiuri).

Statiunea Strbske Pleso
Strbske Pleso este o statiune de iarna populara, aflata la 1335 m altitudine. Este situata pe malul lacului cu acelasi nume, intins pe  20 hectare. Datorita retelei sale excelente de partii pentru  schi alpin, Strbske Pleso  a gazduit  multe Cupe Mondiale si Europene de schi in ultimii 35 de ani.
Partii: lungime totala a partiilor: 7 km.
Partii pentru incepatori (4 partii): aproximativ 44% din totalul de partii sunt albastre.
Partii pentru intermediari (5 partii): cei mai multi km de partii sunt pentru cei cu nivel mediu (56% din totalul partiilor), dintre care cea mai lunga este de 3500 m.

Statiunea Smokovec
Smokovec este una dintre cele mai vechi statiuni de schi din Tatra Inalti. Este strajuit de vf Slavkovsky, 2452 m si cuprinde 4 localitati: Novy Smokovec, Stary Smokovec, Horny Smokovec respectiv Dolny Smokovec. Sezonul de schi dureaza in medie 110 zile.
Partii: lungime totala a partiilor: 7 km
Partii pentru incepatori (6 partii): aproximativ 85 % din totalul de partii sunt albastre.
Partii pentru intermediari (1 partie): cei mai multi km de partii sunt pentru cei cu nivel mediu (15 % din totalul partiilor).
Partiile sunt deservite de 5 instalatii de urcat pe cablu, cu o capacitate de 4340 pers/ ora.

Statiunea Poprad
Poprad este un oras in regiunea istorica Spiš, la poalele Muntilor Tatra. Orasul are un centru istoric, un aeroport international ( Poprad - Tatry) si este punct de incepere al Liniei Ferate Electrificate Tatra, un set de trenuri speciale care leaga statiunile din Muntii Tatra intre ele, dar si cu Poprad.
Partii: 9 partii cu o lungime totala de  aprox 5 km
Partii pentru incepatori ( 4 partii): aproximativ  44 % din totalul de partii sunt albastre.
Partii pentru intermediari ( 3 partii): cei mai multi km de partii sunt pentru cei cu nivel mediu ( 33 % din totalul partiilor), dintre care cea mai lunga este de 1450 m.
Partii pentru avansati (2 partii): reprezinta 23 % din totalul de partii si sunt potrivite pentru cei mai experimentati schiori.
Partiile sunt deservite de 14 ski lift-uri, ce au o capacitate de 5700 pers/ ora.
3 dintre partii au instalatie de nocturna si tunuri pt zapada artificiala.
Tot in acest centru de ski gasiti si un snowpark si o partie pt crosscountry, cu o lungime de 4 km.