joi, 6 septembrie 2012

Hurghada - Egipt





Hurghada este un fost sat pescaresc de pe tarmul Marii Rosii din Egipt. El a devenit din anii 1980 un centru turistic important din Egipt, care are in prezent 60.00  de locuitori din care cca. 10.000 locuiesc ilegal fara aprobarea administratiei de a domicilia în localitate. Acești locuitori provin în general din regiunile sarace de pe valea Nilului. Centrul turisitic și balnear s-a dezvoltat printr-un sprijin financiar arab, nordamerican și european. Plajele de nisip de la Marea Roșie au fost vizitate in anul 2004 de ca. 1 milion de turiști, din care cei mai mulți erau veniti din Germania, Anglia, Rusia și fostele republici sovietice. Azi Hurghada se prezinta ca un șirag de hoteluri cu o arhitectonica orientala, terminate sau in construcție inșirate de-a lungul litoralului Marii Rosii. In apropierea orasului se afla un aeroport international. Așezarea El-Guna situata pe malul unei lagune a fost construita exclusiv în scop turistic, mai există asemenea lagune pe o lungime de 22 km.
Hurghada a fost intemeiata ca o așezare mica de pescari la inceputul secolului XXI de omul de afaceri egiptean „Samih Sawiris”. La nord de Hurghada se afla centrul de administrare a bazinului petrolier din Golful Suez. Populația Hurghadei se tripleaza in timpul sezonului turistic, deoarece orașul este situat intr-o regiune tropicala, el este vizitat și atunci cand in zona temperata s-a incheiat sezonul turistic. Regiunea inconjurătoare a localitătii este o regiune de deșert in care se organizeaza excursii safari cu vizitarea unor sate de beduini.

Statiunea Hurghada
In Marea Rosie sunt unele dintre cele mai frumoase bariere de corali din lume, care constituiesc habitatul sutelor de specii de pești tropicali. Statiunea se intinde pe o lungime de circa 40 de kilometri, de-a lungul litoralului. In ultimii ani a devenit un clasic al vacanțelor "all-inclusive" organizate de agentii de voiaj europene. Azi numara 40.000 de locuitori si este impartita I n trei zone: Downtown (El Dahar) este partea antică, Sekalla cea moderna iar El Korra Road cea mai recentă. In zona Sekkala sunt numeroase hoteluri, la Dahar este bazarul, biroul poștal și stația de autobuze.