joi, 13 septembrie 2012

Insulele Canare




Insulele Canare sunt un arhipelag format din șapte insule de origine vulcanica din Oceanul Atlantic, relativ aproape de coasta de nord-vest a Africii. Insulele apartin Spaniei, formand o comunitate autonoma a acestei tari.

Insulele și capitalele lor sunt:
Cea mai apropriata insula se afla la 108 km fata de coasta de nord-vest a Africii.
Impreuna cu Capul Verde, Madeira si Azore, insulele Canare formaza ecoregiunea Macaronezia. Vulcanul Teide de pe Tenerife este cel mai inalt munte din Spania. Datorită pozitiei insulelor luand in considerare vanturile, climatul poate fi umed sau foarte uscat. Cateva specii native sunt conservate, ca si arborele de drago (Dracaena draco) si padurile de dafini Laurisilva.

Comunitatea Autonoma a Insulelor Canare consista din doua provincii, Santa Cruz de Tenerife si Las Palmas, a caror capitale (Santa Cruz de Tenerife si Las Palmas de Gran Canaria) sunt co-capitale ale regiunii autonome. Fiecare din cele sapte insule importante este condusa de un ansamblu numit cabildo insular.

Istorie
Insulele Canare sunt considerate a fi la originea mitului grec al Gradinii Hesperidelor.
Insulele au fost denumite „canare” datorita numarului mare de foci (focile erau numite "caini de mare") ce existau pe insule. Canarul a fost denumit după insule. Fiind descoperite mai intai de catre puni, de guansi, apoi de aventurieri normani si portughezi, insulele au fost in final invadate si cucerite de Castilia spre sfarsitul secolului al XV-lea, populatia locala scazand in numar pe parcursul timpului, intai din cauza macelurilor comise de invadatori si de bolile introduse de acestia, apoi prin amestecarea lor cu imigrantii.
Economie
Economia este bazata pe turism si pe agricultura tropicala (banana, tutun), exportand multa marfa in Europa continentala. Acest model duce la o imigrare masiva din Europa, Africa si din Americi. Geonomiștii sunt ingrijorati in privinta resurselor si apelor, in special in insulele mai uscate care sunt supraexploatate.
Fusul orar din Canare este GMT, deci cu o ora mai putin decat in Spania peninsulara.


Atractii turistice
Insulele Canare ofera nenumarate atractii turistice exceptionale.
  • Pe Tenerife:
    • El Teide - cel mai inalt con vulcanic din Spania (3.718 m), impresionant prin peisajele sale cu aspect lunar. El arunca cea mai mare umbra existenta pe Pamant. Se vede si de la 30-40 km departare. Aici s-a turnat filmul celebru „Planeta maimutelor”.
    • Localitatea Icod de Vinos – unde se gaseste un arbore dragon (Dracanea draco) milenar, cel mai vechi copac de pe insula; Garachico – oras distrus de pirati in 1706; Masca – veche asezare spaniola.
    • Orașul Santiago del Teide cu cea mai mare expozitie europeana de perle.
    • Loro Parque: este cel mai mare parc din Europa. Pe o suprafata de 135.000 m² se gasesc cele mai bogate colectii de papagali, pinguini, crocodili, lei, tigri si altele; spectacol cu delfini si lei de mare; restaurante, cinematograf, etc.
  • Pe insula La Gomera: Transfer cu feribotul la portul San Sebastian – unde Cristofor Columb a avut ultima oprire inainte sa descopere Lumea Noua. Se poate vizita Parcul Național Garajonay, considerat de catre UNESCO Patrimoniu Național.
  • Pe Gran Canaria: Transfer cu vaporul la capitala insulei, Las Palmas de Gran Canaria - turul orasului – localitatea si plaja Playa del Inglés, cu dune de nisip.