miercuri, 6 februarie 2013

Despre Sveti Vlas, Bulgaria!




Sveti Vlas  este un frumos oras de pe litoralul bulgaresc, cu un numar de circa 3000 de locuitori si este situat la 4 km distanta spre nord de statiunea Sunny Beach si la 9 km distanta de Nessebar, la poalele muntilor Stara Planina, exact pe coasta Marii Negre.


Sveti Vlas inseamna munte si mare si un climat bland, mediteranean.  Conditiile naturale ale muntelui, padurii, marii si pozitia sudica cu care se confrunta versanti, ofera o calitate superioara  a aerului, fiind extrem de sanatos pentru tratamentul  diverselor boli, in special a celor de plamani.


Sveti Vlas a fost fondat in secolul al II lea  de catre traci si este unul dintre cele mai vechi asezari din municipiul Nessebar. Pe vremuri,  orasul purta numele Larisa. In secolul al XIV - lea, localitatea a  luat numele de St Vlasiy - pazitorul  comerciantilor, agriculturilor  si a vindecatorilor.
 Pe parcursul  secolului al XIV-lea  in proximitatea  orasului au fost construite  cinci manastiri: ”Sf. Petru”, ”Sf. Ilie”, ”Sf. Andrei”, ”Sf. Vlas”, din care  provine si numele de astazi  al  orasului in discutie, şi   " Sf. Fecioara Ana". Toate aceste manastiri au fost distruse insa, in  secolul al XVIII-lea, dar inca pot fi gasite ruinele acestora. Dupa eliberarea de sub dominatia otomana numele satului a fost schimbat in Sf. Vlas. Acest nume este pastrat in  registrele  oficiale de  stat din anul 1886. In  anul 1963 Vlas a fost numita statiune litorala climatorica, iar in  anul 2006 satul Sveti VLAS dobandeste statutul de  oras. In  anul 2007 in Sveti Vlas a fost innaugurat cel mai mare port de yahturi din Bulgaria – Marina Dinevi , cu o capacitate de 300 yahturi.

Astazi, orasul Sveti Vlas este o statiune de renume, in continua dezvoltare,  cu propriul sau port de yahturi, cele mai bune baruri si restaurante, cluburi de noapte  moderne si  hoteluri luxoase.  Portul de yahturi  Marina Dinevi dispune de toate conditiile necesare pentru ca turistii pasionati de barci ce ii trec pragul sa se bucura de o vacanta de vara de neuitat. Oamenii pot inchiria sau cumpara un yaht, iar personalul specialist va vor oferi servicii impecabile in consultanta.


Sveti Vlas este unul din cele mai impresionate locuri de la Marea Neagra din punct de vedere al dezvoltarii bazei de cazare. Cea mai mare parte a statiunii este formata din complexe de vacanta impresionante construite aproape toate dupa anul 2000, cu investitii germane, britanice dar si bulgaresti.  Aproape toata statiunea a fost construita de la zero  si este gandita ca o zona rezidentiala de vacanta in special pentru familii, in care turistii sa se simta intimi si feriti de aglomeratia statiunilor litorale obisnuite cu  un plus de confort si liniste. Este una din zonele din Bulgaria preferata aproape in exclusivitate de turistii din Germania si Marea Britanie.


Sveti Vlas are trei plaje cu o lungime totala de 1,5 km.