vineri, 1 februarie 2013

Katakolon, Grecia!





Katakolon este un oras de litoral, aflat in municipalitatea Pyrgos, la 37km de situl arheologic Olympia. Katakolon este o localitate mica de pescari, cu aproximativ 700 de locuitori, insa aici exista si multe magazine si facilitati turistice, datorita faptului ca portul Katakolon este un punct de oprire pentru multe vase de croaziera. 




Centrul orasului se afla intr-un golf cu vedere spre Marea Ioniana, iar plajele frumoase cu nisip auriu atrag in fiecare an vizitatori din Poloponez, dar si din alte regiuni. Katakolon este si un punct de plecare spre orasul antic Olympia, locul in care s-au celebrat jocurile sacre dedicate lui Zeus. Aici puteti admira Sanctuarul cu stadionul, templele si bogatiile sale. Muzeul Arheologic modern contine sculpturi arhaice, clasice si romane. 




Katakolon este un mic port fondat in prima jumatate a secolului al XIX-lea, legat de legendara Olimpia, care se afla in apropiere. Potrivit analelor care descriu, detaliat si cu o nota legendara, nasterea si istoria Olimpiei, orasul este un loc ales de Zeus pentru a-si raspandi cultura printre greci. Olimpia, impreuna cu Delfi, orasul dedicat lui Apollo, si Atena reprezinta cele mai importante taramuri mitologice din Grecia antica. Jocurile olimpice s-au nascut aici, si potrivit traditiei elene descrise de Pindar, ele au fost dedicate lui Pelope, un personaj legendar, dupa numele caruia a fost numit Peloponesul. La inceputuri, jocurile cuprindeau doar cateva discipline, derivate din arta militara si caracterizate prin loialitate si curaj si durau doar o zi, adesea intrerupte de ceremonii religioase. Ulterior sarbatorirea jocurilor olimpice la fiecare patru ani, la solstitiul de vara, dura cateva saptamani si, in timpul desfasurarii sale, incetau toate conflictele. Ceremoniile erau stricte. Femeile, cu exceptia preoteselor zeitei Hera, nu aveau voie la ceremonii, altfel erau pedepsite cu moartea. Toti concurentii erau greci, iar castigatorii (in vremurile acelea nu existau sponsori sau premii in bani) erau recompensati cu triumful publicului si li se trecea numele intr-un registru de aur, ridicandu-li-se statui in marime naturala. Dupa 1200 de ani de istorie continua, Jocurile Olimpice au incetat in anul 393, in timpul domniei lui Theodosius I si au fost reluate la Atena in anul 1896 la initiativa baronului francez Pierre de Coubertin. Viata in Olimpia se desfasoara intre zidurile sacre ale Sanctuarului, unde se afla toate templele si edificiile religioase. Olimpia a fost descoperita in 1776, dar cele mai importante sapaturi au fost efectuate recent. 


Templul lui Zeus, spre exemplu, a fost descoperit in intregime de arheologii germani. Cea mai veche parte a sanctuarului este dedicata zeitei Hera si a fost distrusa si jefuita dupa interzicerea cultelor pagane, ordonata de Theodosius. Stadionul este foarte impresionant, cu o capacitate de 45000 de locuri. Toate obiectele gasite in timpul sapaturilor arheologice se afla la Muzeul orasului.