joi, 24 ianuarie 2013

Islanda - Tara Focului si a Ghetii!




Islanda este o insulă mare situată în nordul Oceanului Atlantic, supranumită și Țara Focului și a gheții, din cauza activității intense vulcanice, care a creat un peisaj neobișnuit, alǎturi de ghețari aflându-se vulcani, gheizere și izvoare termale.
Islanda,  este tara contrastelor uluitoare si a frumusetilor incredibile, creata de fortele naturii si locuita de un popor pasnic si civilizat! Iar capitala Reykjavik este cea mai nordica din lume si in acelasi timp cea mai curata.
Reykjavik


  • Denumire oficiala: Republica Islanda
  • Capitala: Reykjavik
  • Asezare: in nordul Europei, in Oceanul Nord - Atlantic
  • Suprafata: 103.001 km² (locul 108 in lume)
  • Orase principale: Selfoss, Husavik, Akureyri, Keflavik, Kerlingarskard
  • Populatie: 319.575 locuitori (estimata la 1 Ianuarie 2012)
  • Limba oficiala: Islandeza
  • Grupari etnice: islandezi 93 %, altii 7 %
  • Forma de guvernamant: Republica parlamentara
  • Presedinte: Ólafur Ragnar Grímsson
  • Moneda: coroana islandeza (ISK)
  • Fus orar: UTC +0
  • Prefix tara: +354
  • Extensie internet: .is

Obiective turistice

1. Laguna Albastra (Blaa lonias) este situata in Peninsula Reykjanes la circa 13 Km distanta de Aeroportul International Keflavik si la circa 39 Km de capitala Islandei - Reykjavik. Laguna Albastra este unul dintre cele mai renumite centre SPA din lume si dispune si de cea mai renumita clinica pentru tratarea psoriazisului. 
Laguna Albastra

2. Vestitele gheizere: Marele Geysir si Strokkur.

Geysir este cel mai vechi gheizer cunoscut. Termenul gheizer (izvor fierbinte care tasneste la anumite intervale de timp) provine de la verbul islandez „geysa” (a izbucni, a tasni) folosit pentru a denumi faimosul fenomen islandez iar apoi toate celelalte astfel de izvoare din intreaga lume, au fost denumite dupa Marele Geysir.
Geysir

La doar 50 m distanta, se afla impresionantul gheizer Strokkur (The Churn = Agitatul, Involburatul), care ofera un adevarat spectacol vizitatorilor aruncand la fiecare 5-6 minute un jet de apa fierbinte de pana la 35 m inaltime.

3. Cascada Gullfoss (The Golden Watterfall  = Cascada de Aur), cea mai mare din Europa si una dintre cele mai spectaculoase din lume dar si cea mai populara atractie turistica a Islandei. Este o cascada in trepte formata pe raul Hvítá care curge printr-un canion de circa 70 m adancime, 20 m latime si 2,5 km dar spectaculozitatea cascadei consta in fatul ca turistii pot urca deasupra ei si o pot atinge cu mana. Iar in zilele insorite, curcubeele care se formeaza fac deliciul turistilor si ocazia perfecta pentru fotografii inedite. 


4. Parcul National Þingvellir (in islandeza Þing = parliament si vellir = camp, pajiste), un loc cu o deosebita importanta culturala, istorica, geologica dar si afectiva pentru poporul islandez . Aici s-a constituit in vara anului 930 Parlamentul Islandez, tot aici Islanda si-a proclamat independenta fata de Danemarca la 17 iulie 1944 iar in anul 2000, islandezii au sarbatorit 1000 de ani de la adoptarea Crestinismului. Þingvellir a devenit Parc National in anul 1928, iar mai tarziu a fost inclus in patrimoniul UNESCO drept unul dintre cele mai frumoase si mai interesante locuri de pe Terra, fiind situat la intersectia a doua mari placi tectonice: Nord Americana si Eurasiatica. Deriva continentelor este foarte vizibila prin existenta faliilor, cea mai mare fiind Almannagjá, care are aspectul unui adevarat canion. In partea sudica a parcului se afla Þingvallavatn, cel mai mare lac natural din Islanda (84 km2) cu peisaje incantatoare.
Parcul National Þingvellir

5. Parcul National Skaftafell este cel mai vast parc national din Europa si totodata cel mai vizitat loc din Islanda. De o inegalabila frumusete si cu o mare varietate naturala, acest parc va va cuceri prin spectaculozitatea canioanelor si a vailor suspendate, serenitatea lacurilor glaciare si multitudinea iceberg-urilor care evidentiaza printr-un contrast aproape ireal maiestuoasele culmi muntoase si verdele luxuriant al vegetatiei.  Privelistea ghetarului Vatnajökull care domina acest parc va va starni admiratia in fata maretiei naturii; este unul din acele locuri in care faptura umana se mica si neputincioasa. Skaftafell a fost numit parc national in 1967, incluzand cateva dintre cele mai pretioase perle naturale islandeze.

Parcul National Skaftafell