vineri, 4 ianuarie 2013

Thailanda, Phuket si Phi Phi!



Thailanda


Thailanda este constituita intr-o monarhie constitutionala si se intinde pe o suprafata de 513.115 Kmp. Tara este impartita in 73 de provincii si are capitala la Bangkok. Populatia in numar de 61.88 milioane de locuitori vorbeste limba tailandeza pe langa care se mai foloseste si engleza si chineza. Moneda nationala este baht.


Tara este asezata in Asia de sud-est intre Oceanul Indian si Oceanul Pacific. Partea de nord a tarii are un caracter muntos. Partea centrala a tarii este cea mai fructuoasa si populata parte a tarii, în timp ce partea de nord-est este caracterizata de saracie. Padurile tropicale ocupa o suprafata importanta. Thailanda a fost de-a lungul istoriei sale aproape neintrerupt un regat independent. Din 1932 tara este o monarhie constitutionala cu schimbari intre guverne militare si civile. 
In Thailanda exista trei anotimpuri. O perioada foarte calda, o perioada cu ploi abundente din mai pana in octombrie si una secetoasa si un pic mai rece din noiembrie pina in martie. Cu toate acestea clima tropicala face ca temperatura medie a tarii sa fie in jurul a 28 grade, temperatura medie se mentine pe aproape tot timpul anului. Umiditatea aerului este ridicata.
Bucataria thailandeza este pe buna dreptate una diintre cele mai renumite din lume. Încercati pe langa clasicul Curry-thailandez si alte feluri exotice de mancare precum calamar cu chili, dar atentie majoritatea sunt destul de condimentate.

Thailandezii sunt un amestec de chinezi, veniti acum 1000 de ani, de indieni si kmeri, vechii locuitori ale acestor meleaguri. Toti vorbesc limba thai si folosesc o scriere derivata din vechea scriere indiana sanskrita. In traducere, cuvantul thai inseamna '' liber '', iar land  ''tara''. Thailanda se traduce , tara libera si acesta pentru ca nu a fost niciodata colonie, ca alte tari din Asia.



Alaturi de religia budista, o parte din thailandezi practica cultul pentru natura si al stramosilor, mostenit de la vechiii chinezi. Sunt oameni linistiti, amabili, ospitalieri si respectuosi, priceputi la comert fiind experti in negocieri. Cand se intalnesc unii cu altii se saluta prin impreunarea miinilor in dreptul pieptului, aplecandu-se usor. Conversatia lor este discreta, calma, fara gesticulari sau ridicarea tonului.

 Phuket


Cea mai mare insula a Thailandei, Phuket, se afla la 862 km sud de Bangkok, numita adesea „Perla Sudului”. Pe cea mai populara insula din sud se gasesc stanci de calcar, plaje cu nisip alb, golfuri linistite si paduri tropicale.
In insula Phuket sunt numai doua sezoane: cel ploios (din mai pana in octombrie) si cel cald (noiembrie - aprilie). Cea mai buna perioada pentru vizite este din noiembrie pana in februarie, cand va puteti bucura de cerul senin, de briza proaspata a marii si de apa cristalina. Temperatirule variaza intre 23°C si 33°C.



Phuket ofera o gama larga de activitati, de la calatorii pe cont propriu la excursii ghidate. Puteti merge sa vedeti cele trei cascade minunate de pe insula. Acestea se afla in locuri diferite; in districtul Kathu se afla cascada Kathu, iar daca veniti dinspre plaja Patong, veti vedea schi nautic si pista de carting. Cascada Tone Sai se afla langa orasul Talang, iar cascada Bang Pae se afla in districtul Thalang, fiind si cea mai frumoasa. Pe drumul spre cascada puteti vedea Proiectul de Reabilitare a Gibonilor.
Pe plaja Suring se organizeaza meciuri de fotbal, in zilele de duminica. Alte activitati includ: schi nautic cu cablul, sarituri cu coarda elastica, ciclism montan, carting, golf la standard international, trasee calare pe elefanti.

Atat orasul Phuket cat si plaja Patong au piete stradale cu marfa variata. Exista si piete ambulante, care au loc in diverse locatii, in anumite zile din saptamana. Piata de noapte din Phuket este locul unde puteti lua masa la unul dintre standurile cu taitei.


Phi Phi



Insulele gemene Ko Phi Phi Don si Ko Phi Phi Leh se afla la distante egale de Phuket si de Krabi, aproximativ la 40 km. Arhipelagul are in total sase insule mai mari si mai mici, principala lor trasatura fiind rocile de calcar.
Aceste insule reprezinta visul tropical, cu nisip fin alb, ape limpezi de culoare verde si albastru, palmieri eleganti si vegetatie luxurianta.


Insulele au fost lovite de tsunami in 2004, insa locuitorii au folosit acest prilej pentru a o lua de la capat, dezvoltand zona intr-o maniera mai modesta. Toate hotelurile se afla pe Ko Phi Phi don, deoarece Ko Phi Phi Leh este un parc national nelocuit.

Ko Phi Phi Don acopera o zona de 28 km². Laem Tong in nord ofera un frumos peisaj marin. Se mai pot face scufundari in Laem Hua Raket, Hat Yao si Hin Phae. Locuri de cazare se gasesc in Ao Ton Sai si Ao Lo Da Lam .

Ko Phi Phi Leh este o frumoasa insula de numai 6,6km². Este inconjurata de munti de calcar si stanci semete. In nord-estul insulei se afla pestera Tham Viking. Aceasta a fost denumita de catre Maiestatea Sa Regele Bhumibol Adulyadej, Pestera Sarpelui ("Tham Phaya Nak") datorita unei pietre care semana cu creatura mitologica, pe care a vazut-o in vizita sa aici in 1972. Pe aceasta insula se afla cea mai buna plaja – Maya, care a fost locatia filmului „Plaja” din 1999.

Ko Yung se afla la nord de Ko Phi Phi Don. Insula are o plaja de piatra in est si plaje de nisip in vai. Este plina de recifuri de corali frumos colorati.

La nord se afla insula Ko Phai, nu departe de Ko Phi Phi Don. In nord si est sunt plaje minunate. Bariera de recif coralier se intinde din nordul pana in sudul insulei.

Activitatile in insule includ catarari montane (magazine de unde puteti inchiria echipament va stau la dispozitie, precum si ghizi sau lectii de alpinism) si scufundari (in „Zona cu Rechini” , insulele Mosquito si Bamboo, Longbeach, Hin Daeng).