vineri, 18 ianuarie 2013

LONDRA - CAPITALA DE PE TAMISA




Londra este unul dintre cele mai fascinante orase din intreaga lume. O simpla plimbare prin oras este pur si simplu uimitoare. Londra este celebra pentru nenumaratele sale atractii turistice, pentru muzeele si pentru galeriile superbe. Londra atrage un numar foarte mare de vizitatori anual, intrucat  sunt multe obiective turistice interesante de vazut.  Cele mai vizitate atractii turistice se gasesc in centrul Londrei. 

Obiective turistice Londra

Catedrala St. Paul
Catedrala St. Paul

Dintre toate fotografiile de razboi, una singura a devenit simbolul spiritului de rezistenta al Londrei in timpul Blitz-ului din anul 1940 - acea faimoasa imagine a domului Catedralei St. Paul ce se profileaza pe un fundal de flacari si fum, rezistand ferm atacului infiorator.

Westminster Abbey 

Westminster Abbey

Ocupand aproape toata partea sudica a Parliament Square, Westminster Abbey nu este doar cea mai mare si cea mai frumoasa catedrala gotica din Londra, ci si punctul in care viata politica, religioasa si monarhica se intalnesc. 

Westminster
Westminster

Westminster este fara indoiala, inima Londrei turistice. In aceasta zona a capitalei, ce se intinde pe malul vestic al Tamisei, se afla Casa Parlamentului si Big Ben, Westminster Abbey si Palatul Buckingham, Trafalgar Square si National Gallery - toate sunt si vor ramane mereu, fara niciun dubiu, atractii turistice. Westminster nu este insa doar un obiectiv turistic. Acest district este totodata si inima administrativa, politica si regala a natiunii. Aici au loc toate marile ceremonii, de la Deschiderea Sesiunii Parlamentare la Trooping the Colour.

Big Ben

Big Ben

La Westminster s-a construit un turn cu ceas in 1288. Turnul actual a fost inaltat ca parte din proiectul lui Charles Barry de constructie a unui nou palat, dupa ce vechiul Palat Westminster a fost distrus de incendiu in noaptea de 16 octombrie 1834.

Palatul Buckingham 


Palatul pe care il vezi astazi a fost construit in anii 20 si este resedinta regala oficiala din Londra a Casei Regale. Casa originala Buckingham a fost construita in 1703 pentru ducele de Buckingham, intr-o zona care la acea vreme era rurala, insa a suferit transformari profunde de-a lungul timpului.

Cartierul City



Numit si "Mila Patrata", este considerat inima financiara a capitalei si este dedicat aproape in intregime comertului. Fiind un amalgam interesant si uneori chiar obositor de arhitectura georgiana si victoriana, precum si modernista, zona City este un loc foarte bun pentru plimbari - nu este cea mai linistita zona a Londrei, insa multele ei biserici ce dateaza din secolul al XVII-lea ofera adevarate oaze de liniste.

Tamisa


Chiar daca nu este cel mai lung curs de apa din marea britanie, Tamisa este cel mai cunoscut datorita faptului ca este asociat cu Londra. Fie ca mergi pe apa, fie pe malurile sale, fluviul ofera o panorama superba si cuprinzatoare a capitalei. Plimbarea de-a lungul Tamisei a devenit posibila in 1996, odata cu inaugurarea Thames Path National Trail, 

Parcurile Londrei

Londra are multe spatii in aer liber unde oricine este liber sa se plimbe dupa cum doreste. O parte din aceasta mostenire generoasa de parcuri publice isi are originea in secolul al XVII-lea, cand monarhii din dinastia Stuart au inceput sa dea spre folosinta publica domenii care pana atunci faceau parte din fondul regal de vanatoare. 
Hyde Park
Cel mai mare dintre parcurile centrale de la nord de Tamisa este Hyde Park, apoi Kensington Gardens, marginit la sud de frumosul Knightsbridge. La vest, pe Kensington High Street, se ridica.

National Gallery 


Este principala galerie de arta din Londra, expunand una dintre cele mai mari colectii de picturi vest-europene (datand din 1260 pana in sec. XX) din lume. Dispunerea operelor de arta pe patru aripi principale este comoda pentru vizitatori.
 
Knightsbridge si Kensington

Gemenii divini care se afla la sud de Hydi Park, sunt doua dintre cele mai elegante centre comerciale ale Londrei. Limuzinele opresc pe Brompton Road sau Sloane Street, iar din ele coboara persoane din lumea buna, aici poti intra in magazine elegante precum Harrod's sau Harvey Nichols, sau intr-unui dintre sutele de buticuri de top de aici. 

British Museum
British Museum

A fost fondat in 1753, cand guvernul britanica platit 20.000 de lire sterline (33.000 dolari) la moartea lui Sir Hans Sloane (1660-1753), medicul Casei regale, pentru nationalizarea celor 79.000 de obiecte de arta aflate in posesia sa. Muzeul a cunoscut o crestere continua de atunci - in prezent detine sapte milioane de obiecte, din toate partile lumii. British Library s-a mutat recent din salile pe care le ocupa in muzeu intr-o cladire noua de pe Pancras Street, iar camera Reading Room s-a transformat in Walter and Leonore Annenberg Centre si Paul Hamlyn Library. Curtea exterioara a Reading Room a fost transformata in Great Court, un spatiu dreptunghiular de un hectar, cu un acoperis de sticla spectaculos.

National History Museum 

National History Museum

Muzeul national de istorie nu mai contine de mult simple siruri de vitrine de sticla (desi au ramas inca multe dintre acestea). Expozitiile au fost aduse la zi, constand intr-un amestec de zone si tehnologii interactive.

London Tower 
London Tower

Prima fortificatie de lemn a fost construita aici pe malul nordic al Tamisei de William Cuceritorul aproape imediat dupa urcarea pe tronul Angliei, cu scopul de a apara Londra de posibilele atacuri dinspre mare. Turnul Londrei (care consta, de fapt, intr-o fortareata cu 19 turnuri, construite de-a lungul secolelor) si-a primit denumirea de la cel mai inalt turn al sau, de 30 m, numit White Tower, construit in 1097 din piatra si vopsit apoi in alb in 1241.

London Eye


De la deschiderea sa in martie 2000, London Eye a devenit un reper si un simbol al Angliei moderne. London Eye este unul din cele mai populare destinatii turistice din Anglia, vizitat de peste 3,5 milioane de persoane pe an. 

London Bridge
London Bridge

Podul Londrei este un pod, construit peste raul Tamisa, care leaga centrul istoric al Londrei de districtul Southwark. Asezat intre Cannon Street Railway Bridge si Tower Bridge, formeaza capatul de vest al zonei numite Pool of London. Spre sud fata de pod se afla Catedrala Southwark si gara London Bridge; spre nord se afla „Monument to the Great Fire of London” si statia de metrou Monument. 

Muzeul Madame Tussaud's 


Gazduieste minunatele figuri de ceara ale celebritatilor din lumea filmului si muzicii, precum si ale membilor Familiei Regale.