marți, 22 ianuarie 2013

Scandinavia II - Norvegia!



Despre Norvegia




Taramul Soarelui de Miez de Noapte va ofera experiente unice. Norvegia este un taram al traditiilor, reprezentate de bisericile rustice din lemn si dansurile folclorice. Norvegia este si un taram cu cascade, rauri rapide, munti si ghetari maiestuosi, lacuri cristaline, sat de pescari si fiorduri linistite. In nord, coasta este punctata cu case vopsite in culori vii, ce contrasteaza cu sobrietatea fiordurilor si a muntilor.

Fiecare dintre cele patru mari orase va ofera un farmec aparte - Oslo este capitala si centrul financiar, Bergen este fostul port hanseatic si poarta spre tinutul fiordurilor, Stavanger este un punct central al industriei petroliere, iar Trondheim este un vechi centru al crestinismului si, mai recent, al cercetarilor tehnice. In zonele salbatice dintre marile centre urbane se afla minunatii rare, precum Jostedalsbreen, cel mai mare ghetar din Europa. Activitatile pe care le puteti desfasura in aer liber sunt schi, pescuit si alpinism.

Oslo 


Principalele atractii turistice
 
Muzeul Barcii Vikinge

• In capitala Oslo, nu ratati colectia excelenta de muzee, inclusiv Muzeul Thor Heyerdahl Kontiki, Muzeul Munch si Muzeul Barcii Vikinge.

• Tot in Oslo, vizitati Palatul Regal (Konegelige Slott), 

Palatul Regal

deschis vizitatorilor de la inceputul lunii iunie pana la jumatatea lunii august. La o distanta scurta de centrul orasului se afla si castelul Akershus, unde puteti explora trecutul militar al orasului.

• Deasupra orasului, centrul de schi Holmenkollen este o atractie majora tot timpul anului, cu un muzeu de schi 
centrul de schi Holmenkollen

si un simulator care va ofera o experienta virtuala a unei sarituri cu schiurile.

• Plimbati-va printre magaziile de lemn din Bruggen, centrul istoric al orasului Bergen 

Bergen

si un loc aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Mergeti cu telecabina sau funicularul pana pe varful muntilor ce inconjoara fostul port hanseatic Bergen. Explorati piata de peste din apropiere sau faceti o excursie pana la Troldhaugen, fosta resedinta a compozitorului Edvard Grieg.

• Descoperiti fostele zile de gloriei a orasului Trondheim, de pe vremea cand era capitala Norvegiei,

Trondheim

 in catedrala Nidaros si vizitati Muzeul Ringve, ce detine o colectie de instrumente muzicale istorice.

• Nu ratati una dintre cele 28 de biserici medievale din scanduri, imprastiate in regiunea de sud a tarii. Cea mai veche este biserica Urnes, datand din 1130.

• Observati Saltstraumen, cel mai puternic maelstrom (valtoare de ape).

Saltstraumen

 Exista un centru de vizitare multimedia dedicat acestui fenomen. Saltstraumen este un curent puternic, aflat la aproximativ 30km de orasul Bodo.

• Admirati cascada Voringfossen, 

cascada Voringfossen

cea mai cunoscuta din Norvegia, situata aproape de drumul principal dintre Oslo si Bergen. Alta cascada, Mardalsfossen, are cea mai inalta cadere de apa din nordul Europei, de aproape 300m.

• Admirati soarele de la miezul noptii in regiunea Arctica, la Cap Nord si bucurativa de comfortul vasului de croaziere Coastal Express, care ancoreaza in mai multe porturi in voiajul spre nord.

• Urcati pe ghetarul Jostedalsbreen, cel mai mare din Europa si care este elementul central al unui mare parc national.
ghetarul Jostedalsbreen




Gastronomie

Astazi, bucataria norvegiana se poate cu siguranta lauda cu o mare diversitate. La fel ca in celelalte tari, turismul a creat un proces de internationalizare a felurilor de mancare - puteti gasi cu usurinta lanturi de restaurante internationale.

Ca reactie la acest proces, a aparut o tendinta de reantoarcere la traditii. In zonele rurale, oamenii au inceput sa consulte cartea de bucate a bunicii si cateva feluri nationale precum pestele fermentat (rakfisk), branza de vaci (gammelost) si coaste de miel sarate (pinnekjott) au inceput sa fie din nou populare. 

Pinnekjott

Noua generatie de bucatari se orienteaza catre specificul norvegian, aplicand metodele bucatariei clasice franceze.

De obicei, micul dejun este enorm si consta intr-o varietate de peste, carne, branza si paine, servit ca bufet rece, cu cafea si oua ochiuri.  Alcoolul are tendinta de a fi limitat si costisitor, desi berea si vinul continua sa fie populare. Bautura nationala este Aquavit, o bautura spirtoasa.


Informatii utile

S-ar putea sa vi se para scumpa viata in Norvegia. Amintiti-va insa ca venitul mediu al locuitorilor este foarte ridicat, comparativ cu alte tari dezvoltate. De ziua nationala intreaga tara este plina de stegulete. De asemeni cu ocazia altor sarbatori, precum Craciunul, se foloseste foarte mult steagul national. Ora locala este GMT +1. 
Aurora Boreala