miercuri, 9 ianuarie 2013

Tulum, Mexic si Chichén Itzá - O nouă minune a lumii




Tulum, singurul oras maya inconjurat de ziduri, este situat in varful unei stanci de unde se poate admira apa de turcoaz a marii. Tulum sau Tuluum este o localitate situată în  Peninsula Yutacan, Mexic și este un punct turistic renumit pentru ruinele maya ("zona arheologică"), fiind presărat cu magazine de suveniruri, restaurante si mici baruri. Ruinele mayane de la Tulum se afla la o ora distanta cu masina fata de Cancun. Acest loc a constituit odata portul principal pentru comercianti si a fost construit in anul 900 A.D, iar astazi, este una din cele mai frumoase statiuni din Mexico.  


Demne de remarcat sunt plajele frumoase și izolate, unde se găsesc de închiriat cabanas (casuțe din tulpini de copac), locuri de întilnire pentru comunități hippie ori practicanți entuziaști ai Cultului Soarelui. Nu departe de Tulum se află și peșteri subterane inundate (cenote), care atrag mulți scufundători.




Chichén Itzá - O nouă minune a lumii 



Chichén Itzá este un uriaș sit arheologic pre-columbian construit de civilizația Maya și aflat în partea central-nordică a peninsulei Yucatán, în statul Yucatán, Mexic.



Piramida Kukulkán sau El Castillo (Castelul)


Aproape la jumătatea drumului dintre Mérida şi Cancún, pe o esplanadă aerisită din jungla joasă a Peninsulei Yucatán, piramida Kukulkán constituie miezul complexului arhitectural Chichén Itzá, un vechi oraş mayaş, invadat de războinicii tolteci veniţi în secolul X dinspre capitala lor, Tula - centrul Mexicului de azi. În soare sau în umbra norilor, armonia acestei piramide în trepte, cu o înălţime de 24 m, pare cu adevărat desăvârşită: cele patru feţe din piatră se înclină cu fineţe spre orizonturi, iar pe mica platformă superioară se află un templu (cu înălţime de 6 m) dedicat cultului zeului Kukulkán - Şarpele cu pene sau Quetzalcóatl. Feţele se compun din nouă terase, decorate cu câte 52 de casete plate, dreptunghiulare. Un şir de 91 de trepte înguste taie mijlocul fiecăreia dintre cele patru laturi ale piramidei, fiind mărginit de balustrade liniare. Faţa de nord a construcţiei are însă o particularitate: la întâlnirea cu pământul, cele două balustrade se sfârşesc în două statui mari sculptate în piatră, redând capete de şarpe ale zeului Kukulkán.



Accesul pe piramidă a fost interzis în urmă cu câţiva ani, pentru a evita degradarea ireversibilă. Oricum, din uşoara depărtare de baza pătrată, se admiră cel mai bine proporţionalitatea elementelor arhitecturale.

Ceea ce însă se dovedeşte a fi atracţia principală a piramidei adună de două ori pe an mii de vizitatori la Chichén Itzá: coborârea simbolică a Şarpelui cu pene, un efect extraordinar de lumină, observat timp de zece minute în zilele de echinocţiu, 20 martie şi 21 septembrie, în jurul orei 3 p.m. Razele soarelui formează treptat, pe balustrada vestică a feţei dinspre nord, o succesiune de 7 triunghiuri de lumină, ce umplu treptat linia coborâtoare, asemenea corpului unui şarpe. Odată ce ajunge la bază, acest "şarpe" se întregeşte prin unirea cu capul sculptat al lui Kukulkán, probabil pentru a juca rolul principal în ritualurile agrare, profund conectate la ritmul naturii.

Un alt detaliu nemaipomenit al piramidei, încă subiect de controversă ştiinţifică, impresionează audienţa: ecoul format pe partea nordică, de către şirul de trepte. La o bătaie din palme, sunetul se loveşte de pietre şi se transformă în ţipătul păsării Quetzal, ce simboliza la mayaşi forţa creatoare, unindu-se cu şarpele în personificarea zeului Kukulkán.


Situl este deschis 365 zile pe an, de la 9 a.m până la 5 p.m..
Mărimea apreciabilă a sitului (600 ha) şi clima tropicală impun o îmbrăcăminte lejeră, încălţăminte confortabilă şi rezerve de apă. Veţi găsi în interior şi locuri de odihnă, şi suveniruri de toate felurile.