marți, 8 ianuarie 2013

Vacanta la Venetia!




Venetia este capitala regiunii Veneto din Italia si este situata in partea de nord-est a tarii pe numeroase mici insule ce fac parte din Laguna Venetiana. “Orasul Podurilor”, cum mai este supranumita Venetia, se intinde de-a lungul gurilor de varsare ale raurilor Po si Piave. Dintre cei aproximatv 270.000 de locuitori, in jur de saizeci de mii locuiesc in centrul istoric al Venetiei. Restul populatiei locuieste pe continent sau “Terraferma”, in spatele lagunei, in orase ca Mestre sau Marguera iar o alta parte locuieste pe cele o suta de insule din laguna. Venetia, magnetul care atrage indragostiti, artisti sau poeti, este un oras magic ce se intinde pe multe insule de dimensiuni foarte mici. Deseori este numita orasul gondolelor deoarece este inconjurata de canale pline mereu de ambarcatiuni.
Gondolele sunt cel mai celebru si romantic mod de a explora frumusetile Venetiei. Gondola este simbolul Venetiei si face orasul recunoscut si celebru in intreaga lume. Principalul mijloc de transport din oras il reprezinta barcile deoarece Venetia este inconjurata de 150 de canale. O alta modalitate de a explora orasul este mersul pe jos.
Unul dintre cele mai importante evenimente care au loc in Venetia il reprezinta Carnavalul din Venetia. Desi Venetia nu duce lipsa de turisti, in timpul Carnavalului numarul acestora creste considerabil.

Obiective turistice Venetia

Basilica San Marco din Venetia


Basilica di San Marco este biserica cea mai cunoscuta din Venetia si unul din cele mai bune exemple de arhitectura bizantina. Ea se afla in Piata San Marco. Initial biserica era o capela pentru conducatorii venetieni. Din anul 1807 a fost locasul Patriarhului Venetiei. Datorita formei opulente, decorata cu mozaic bizantin, si datorita statutului sau de putere si bunastare ca simbol venetian, a mai fost numica si Biserica de aur (Chiesa d'Oro).

Piata San Marco din Venetia


Piata San Marco este piata cea mai cunoscuta din Venetia inconjurata de cafenele si buticuri superbe. In New York fiecare turist trebuie sa mearga in Times Square, in Londra trebuie sa vada Piata Trafalgar sau Piccadilly Circus, in Paris trebuie neaparat macar sa traverseze Piata Concorde; echivalentul lor in Venetia si locul in care orice turist trebuie sa paseasca este Piata San Marco.
Ea difera de corespondentele sale straine in doua aspecte majore: este mult mai atractiva si nu a fost corupta de traficul automobilelor. Napoleon numea piata San Marco “receptia cea mai frumoasa a Europei”.

Basilica Santa Maria Gloriosa dei Frari


Biserica Santa Maria Gloriosa dei Frari - este cea mai mare biserica din Venetia si se afla in mijlocul cartierului San Polo. Edificiul impozant este construit din caramizi in stil gotic italian.

Marele Canal din Venetia


Desi Venetia este impartita in insule si canale, Marele Canal este singurul canal mare cu adevarat. Are forma unul “S” in oglinda si are aproximativ 3,8 km lungime, 30-90 latime si o adancime de o medie de 5 metri.
ransportul pe canal se face fie cu autobuzele de apa fie de taxiurile private de apa (gondolele). Canalul se intinde de la Laguna la bazinul San Marco. Marele Canal este intradevar incantator contribuind la magia unuia dintre cele mai frumoase orase din lume.

Palatul Dogilor din Venetia


Palatul Dogilor din Venetia este un exemplu superb de arhitectura gotica venetiana. El a servit ca senat, centru administrative, tribunal, arhiva publica si inchisoare pana in anul 1797 atunci cand a cazut republica venetiana.

Ca' d'Oro

Ca' d'Oro este cel mai frumos castel de pe Marele Canal. Palatul a fost construit intre anii 1428 si 1430 pentru familia Contarini, din care au facut parte opt dogi intre anii 1043 si 1676. In urma alegerilor, fiecare doge urma sa-si paraseasca palatul sau si sa se mute in Palatul Dogilor. Fatada principala de pe partea Marelui Canal a fost construita in stilul gotic floral venetian. In acest stil au mai fost construite si Palatul Barbaro si Palatul Giustinian.

Podul Rialto din Venetia


Podul Rialto este cel mai vechi pod peste Marele Canal si probabil cel mai cunoscut din oras. A fost construit intre anii 1588 si 1591 si a fost singura modalitate de a traversa canalul pe jos pana in anul 1854 cand a fost construit Podul Academia.

San Giorgio Maggiore

San Giorgio Maggiore este una din insulele Venetiei aflandu-se la sud de insula principala. Insula este inconjurata de Canalul della Grazia, Canalul della Giudecca, Bazinul San Marco, Canalul di San Marco iar la sud de Laguna.

Basilica Santa Maria della Salute


Basilica Santa Maria della Salute este o biserica micuta, dar datorita decoratiunilor, al profilului distinctiv si al locatiei sale este una din cele mai fotografiate biserici din Italia.

Muzeul de Istorie Navala din Venetia


Arsenale este santierul naval din Venetia. Acesta are o traditie de multe sute de ani. In momentele sale de glorie peste 16000 de oameni munceau aici. Arsenale a luat fiinta cam in jurul anului 1220 si este un loc de seama din Venetia deoarece de aici a plecat puterea si bogatia Venetiei.

Palazzo Grassi din Venetia


Palatul Grassi este situat pe malul estic al Marelui Canal, in cartierul San Marco din Venetia. Palazzo Grassi a fost construit intre anii 1748 - 1772. Arhitectul care l-a proiectat, Giorgio Massari, a facut ca design-ul castelului sa fie contrastant cu cel al cladirilor din imediata vecinatate, in special cu cel al cladirii in stic baroc, Ca' Rezzonico, de pe malul opus al Canalului.

Cartierul Burano din Venetia


Daca iti propui sa faci o excursie de o zi in insulele lagunei atunci Burano trebuie neaparat luat in considerare. Acest mic sat pescaresc este atat de diferit de Venetia incat ai impresia ca esti intr-o alta tara. Casele sunt pictate in culori foarte aprinse fiind astfel o incantare sa te plimbi prin Burano( oriunde te uiti vezi case zugravite in albastru, roz, verde, mov, galben etc)

Casa lui Marco Polo din Venetia


In casa vestitului Marco Polo acum este un mic hostel iar la parter o pizzerie. Marco Polo a fost un comerciant si un explorator din Republica Venetiana care a devenit cunoscut pentru calatoriile sale. Impreuna cu tatal si unchiul sau au fost printre primii care au calatorit pe Drumul Matasii spre China.

Laguna Venetiei

Laguna – este golful ingradit de la Marea Adriatica unde este situata Venetia. Laguna venetiana se intinde din Sile la nord pana in Brenta la sud, avand o suprafata de 550 km2. Cuprinde 8% pamant, inclusiv Venetia insasi precum si multe insule micute. Aproape 11% este permanent acoperit de apa in timp ce 80% consta in tarmuri de namol si mlastini sarate.

Parcul acvatic Aqualandia din Venetia


Aqualandia este un aqua park de langa Marea Adriatica care imita o insula din regiunea Caraibelor: o combinatie de buna dispozitie, distractie, sporturi extreme si jocuri acvatice. O oaza de relaxare si amuzament oferind locuri speciale acelora care isi doresc sa-si petreaca cateva ore de neuitat.