luni, 21 ianuarie 2013

Scandinavia I - Suedia!




Scandinavia este regiunea culturală și istorică a Peninsulei Scandinave, locuite de popoare de sange germanic: Suedia,  Norvegia și Danemarca. In unele contexte Scandinavia poate să mai însemne:
  • Suedia, Norvegia și Finlanda
  • Suedia, Norvegia, Danemarca și Islanda

În Scandinavia se vorbesc limbi germanice de nord: suedeză, norvegiană și daneză.
Numele de scandinav derivă etimologic din numele regiunii Scania, aflată la extremitatea sudică a peninsulei. O mică porțiune din Finlanda face parte, de asemenea, din peninsulă. Peninsula se extinde de la Rusia și Finlanda în nord-est până la Danemarca și Germania la sud și sud-vest.



Despre Suedia

Suedia este un taram al contrastelor, de la influentele daneze din sud-vest pana la laponii nomazi de la Cercul Arctic. In vreme ce zonele urbane sunt stilate, moderne si sofisticate, zonele rurale ofera placeri simple celor care cauta linistea. Suedia este locul in care puteti explora teritoriul pe snow scooter sau intr-o sanie trasa de caini, puteti vedea relicve din epoca vikingilor si Epoca de Bronz. Avand o suprafata de 450.000 km2, Suedia este cea mai mare tara scandinava, iar peisajul sau s-a format din activitati glaciare.
 

Capitala Suediei, Stockholm, este un oras maret, situat pe 24.000 de insule si detine primul parc national din interiorul unui oras. Este un oras cu traditii si o istorie cu radacini adanci, pasaje inguste, strazi pietruite, muzee, locuri splendide, o viata de noapte animata si multe restaurante selecte.


Centrele de schi se afla in Vastmanland si Stockholm, alte sporturi populare fiind drumetiile, scufundarile si caiac/canoe. Aurora boreala este un fenomen natural caracterizat de aparitia firisoarelor de lumina colorata pe cer.

Principalele atractii turistice

• Explorati centrul istoric al orasului Stockholm, ce contine o colectie de cladiri istorice si stradute pietruite. Strazile principale, Osterlanggatan and Vasterlanggatan, sunt zone pietonale cu o multime de magazine si ateliere.

• Mergeti cu feribotul spre insula Djurgarden, pentru a vizita Muzeul Nordic, Casa Waldemarsudde, in care a locuit artistul Prince Eugen pana in 1947 si Liljevalchs Konsthall.

• Explorati Muzeul de Istorie, ce contine colectii preistorice si arta medievala. Muzeul National adaposteste colectiile nationale de arta frumoasa.

• Muzeul Vasa contine un vas de razboi vechi de 360 de ani, recuperat din portul Stockholm in 1961.


• Vizitati al doilea oras al Suediei, Goteborg, patria masinilor Volvo. Descoperiti traditia marinareasca a orasului la Muzeul Maritim (Sjofartsmuseet) si in zona Nordstaden Kronhuset, unde se afla Muzeul Orasului.

• Nu ratati Malmo. Atractiile includ Castelul Malmohus si biserica St Petri. Mai vizitati muzeele Konsthallen si Rooseum, care adapostesc colectii de arta, si cladirea zgarie-nori Turning Torso.

• In largul Suediei, Gotland si Oland sunt cele mai mari insule ale tarii. Pe Gotland se afla pesterile Lummelunda si un oras medieval, Kattlundsgard.

• Aflati mai multe despre mestesugul sticlarilor - imigrantii germani au pus bazele industriei de sticla si cristal a Suedie, in provincia sudica Smaland. 16 ateliere sunt deschise pentru vizite, cel mai vechi fiind Kosta.

• Mergeti in Skane, unde veti gasi orasul medieval Lund, cu catedrala din secolul XII si ceasul astronomic din secolul XIV. Aproape de Malmo, intre Danemarca si Suedia, se afla cel mai lung pod din lume cu o singura travee - podul Orsund.

• Regiunea lacurilor consta in mai multe lacuri intinse, campii spatii mari abundand de viata salbatica.



• Serviti o bautura la Barul de Gheata Absolut si dormiti in paturile de gheata din Hotelul de Gheata din satul Jukkasjarvi, Laponia. Acest hotel se reconstruieste in fiecare iarna.

• In Jokkmokk ii puteti intalni pe localnicii laponi, puteti admira colectiile de arta si cultura ale acestui popor. Si in Arjeplog se afla un muzeu lapon interesant.


• Faceti o excursie cu barca din Stockholm spre Palatul Drottningholm, unde Teatrul a fost pastrat in forma sa originala din secolul XVIII.  Spectacolele care au loc aici folosesc costume si instrumente vechi, autentice.


• Pe timpul verii profitati de sutele de kilometri de plaja ale Suediei, in special pe coasta de vest. Aici si in zona lacurilor, exista numeroase centre de schi nautic si windsurfing.

• Suedia are peste 400 de terenuri de golf. Unul dintre acestea, situat la nord de Cercul Arctic, beneficiaza de lumina solara non-stop pe timpul lunilor de vara.

• Duceti-va copiii in Mora, inima regiunii lacurilor suedeze. Aici il pot intalni pe Mos Craciun si se pot distra in parcul tematic Lumea lui Mos Craciun.

• Explorati istoria Suediei - provincia Bohuslan este unul dintre cele mai importante centre ale civilizatiei antice suedeze si contine multe relicve arheologice datand din Epoca de Bronz sau de pe vremea vikingilor.

Gastronomie

 

Bucataria suedeza are feluri consistente, din carne, peste sau cartofi, lucru care se trage de la zilele in care barbatii munceau din greu, taind lemne toata ziua. Pe langa cartofi, bucataria moderna se bazeaza foarte mult pe paine. Felurile traditionale se numesc husmanskost si includ: chiftele servite cu cartofi, sos brun sau dulceata, rasol din carne, ceapa si cartofi tocati si prajiti, supa de mazare, hering marinat, gravlax, un aperitiv rece din somon sarat, zahar si marar. Suedia are mai multe sortimente de paine decat orice alta tara - tunnbrod, knackerbrod (o paine mai tare), chifle cu diverse arome. Restaurantele "gourmet" servesc friptura asezonata cu ierburi aromate si legume.