joi, 17 ianuarie 2013

ZAKYNTHOS - insula zeilor Artemis si Apollo!





Zakynthos este cea mai sudica insula si a treia ca marime dintre Insulele Ionice - in largul coastei de sud a Greciei, situata la o scurta distanta de varful nord-vestic al peninsulei Peloponez. Insula Zakynthos este cunoscuta si ca Zante sau "Floarea Levantului”, iar turistii greci vin in Zante inca inainte ca aceasta destinatie sa fie apreciata de turistii internationali.



Situata la 300 km vest de Atena, insula ofera turistului posibilitatea de a vizita cu usurinta si alte insule din marea Ionica .

Zakynthos este  insula  contradictiilor – munti cu paduri de pin, campii fertile, numeroase plaje, foarte diferite si greu de numarat, coaste impozante care au dus la formarea pesterilor, cum ar fi de exemplu minunata Pestera Albastra din nord-vestul insulei.

Climatul este bland, mediteraneean, cu ploi bogate, dar si cu soare in timpul iernii, vegetatia este bogata, mereu verde, iar maslinele, citricele si strugurii sunt la mare cautare.


ZAKYNTHOS - insula preferata a zeilor Artemis si Apollo datorita peisajelor sale idilice, a minunatelor plaje, a apelor adanci si clare, a pesterilor de pe coaste si a apusurilor magice….




Atractii turistice in insula Zakynthos

Grotele albastre


Situate in partea de nord a insulei, in zona Capului Schinari, Grotele albastre reprezinta, de fapt, o formatiune geologica neobisnuita, care creeaza un peisaj marin inconfundabil, atat prin forma stancilor, cat si prin albastrul intens al apei, vizibil mai ales in lumina pura a diminetii. Cea mai mare este Grota Kianoun la care se poate ajunge usor cu barca, din portul St. Nicholas.

Muzeul Bizantin


Deschis publicului din 1960, muzeul a fost construit dupa cutremurul din 1953 si organizat dupa planurile academicianului Manolis Hadzakis. Muzeul se afla in Piata Solomon si adaposteste o impresionanta colectie de icoane, precum si numeroase picturi cu teme religioase, datand din perioada post-bizantina. De asemenea, in muzeu se afla o macheta a orasului Zakynthos , asa cum arata el la jumatatea secolului al XX-lea, executata de artistul Yanni Manesi intre 1972 – 1986.

Muzeul Dionysos Solomos



Reconstruit in 1957, Muzeul care poarta numele poetului national al Greciei, este, de fapt, un adevarat muzeu al literaturii din Zakynthos. Aici sunt ingropati poetii Dionysos Solomos si Andreas Kalvos, ale caror manuscrise sunt pastrate in una dintre incaperi. De asemenea, muzeul adaposteste o serie de obiecte personale si manuscrise ale altor figuri importante ale culturii din Zakynthos.

Manastirea Aghios Ioannes Prodromos


Este o manastire in stil post-bizantin a carei frumusete este data de complexul arhitectural ce o inconjoara, ce include turnul clopotnitei si un turn de aparare. In biserica se afla icoane din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, precum si numeroase sculpturi fine in lemn.

Manastirea Theotokos

Aflata la 25 de kilometri de Zakynthos, manastirea a fost construita in secolul al XV-lea si atrage mai ales prin picturile de pe ziduri, datand din periada constructiei edificiului.

Turnul Ambeloravdis


Este, de fapt, o casa “moderna” de tara, cu o arhitectura in stil gotic si baroc. A fost construita la inceputul secolului al XX-lea, ca resedinta de vacanta a unei familii autohtone. Partea centrala a cladirii a fost renovata si este inca locuibila.

Fortareata venetiana


Fortareata este un edificiu plin de istorie. Amplasata pe locul in care, conform documentelor istorice, se afla vechea citadela a insulei (Psophida), Fortareata venetiana a fost ridicata in 1646 de catre inginerii venetieni, ajutati de constructorii autohtoni. Tot in acea perioada a fost pavata si strada principala (Strada Giustiniana).
Edificiul a devenit obiectul unui program de conservare instituit de englezi in 1812. Din 1970, toata zona a fost iclusa intr-un program de consolidare, fiind descoperite aici, in urma sapaturilor arheologice, constructii ridicate intre secolele al XI-lea si al XVIII-lea vizibile astazi, datorita programelor de conservare implementate in zona.

Insula Marathonisi


Situata in golful Laganas, insula este cunoscuta drept un paradis al testoaselor Caretta. Insula insasi are forma unei testoase. Are doua plaje, una cu nisip auriu, in care testoasele Caretta isi depun ouale, alta cu pietricele fine si cu doua mici grote care pot fi vizitate. 

Volimes


Este un orasel aflat in nord, care ofera o priveliste interesanta turistilor dornici sa descopere frumusetile insulei Zakynthos. Aici se afla Manastirea Sf. Andrei, din care numeroase fragmente de picturi au fost depozitate in Muzeul Bizantin din Zakynthos. Tot in Volimes se afla si grota Xygia, renumita pentru apa sulfuroasa care imprastie un miros intepator in zona si despre care se crede ca are proprietati terapeutice.

Bohali


In Bohali veti gasi cea mai puternica nota traditionala din intreaga insula. Amplasata pe varful unui deal plin de vegetatie specifica zonei, localitatea este renumita pentru panorama care poate fi admirata de aici. Sunt amenajate numeroase cafenele in care turistii pot savura o cafea fierbinte intr-o atmosfera traditionala, cu muzica autohtona. Punctele de atractie din Bohali sunt dealul Strani, considerat un loc de inspiratie al lui Dionysos Solomos, poetul national al Greciei, si Castelul venetian.