vineri, 30 noiembrie 2012

Fethiye, Turcia!




Fethiye este un oras si un district in provincia Mugla, in regiunea egeana a Turciei cu aproximativ 68.000 locuitori. Modernul Fethiye („pamantul luminilor”) este localizat pe locul vechiului oras Telmessos, ale carui ruine se pot vedea in oras: teatrul elenistic (cunoscut ca lacas al brostelor testoase), mormintelele liciene sapate in stanca, care sunt printre cele mai cunoscut simboluri ale orasului si dateaza inca din secolul IV I.Hr., precum si numeroase vestigii romane, persane si liciene. Telemessos a fost cel mai important oras din Lycia, cu o istorie incepand in secolul 5 I.Hr.


In ultimii 10 ani, Fethiye a devenit un magnet pentru cetatenii britanici. Pe langa frumusetile naturale si clima sa, britanicii (dar nu numai), sunt atrasi de viata mai putin scumpa si de ospitalitatea localnicilor, avand o multitudine de posibilitati de relaxare, de la practicarea diferitelor sporturi (calarit, scufundat, parapanta, parasutism), la vizitarea orasului vechi, unde regasiti restaurante, cafenele, baruri, magazine. Populatia britanica in Turcia este intre 34.000-38.000. Ca urmare a marii populari britanice si a numarului de turisti britanici care viziteaza locatia in vacanta, Fethiye-Oludeniz a fost aleas cel mai bun centru turistic din lume de catre ziarele The Times si The Guardian, in anul 2007. In Fethiye locuiesc permanent peste 7000 de britanici , in timp ce aproximativ 600.000 dintre acestia viziteaza orasul in fiecare vara.


Clima in Fethiye este caracterizata de veri lungi, calduroase si uscate si ierni ploioase, iar temperaturile vara sunt cuprinse intre 30-40°C pe perioada verii, iar iarna, acestea nu scad sub 10°C. Avand in vedere faptul ca apele turcoaz ale acestei regiuni nu scad in niciun anotimp sub 16°C, inotul este posibil timp de 9 luni tot anul, si se poate de asemenea concluziona faptul ca aici exista doar 2 anotimpuri: primavara si vara.


marți, 27 noiembrie 2012

Blue Cruise, Blue Voyage!




Ce este Blue Voyage?
Soare stralucitor, ape turcoaz cu reflexe de verde smarald,  incadrate cu pini de-a lungul plajelor frumoase, coaste stancoase, insule exotice si  un superb cer albastru.

Libertate, liniste si recreere
Aceste cuvinte descriu conceptul de Blue Voyage. Dupa sosirea dumneavoastra la bord veti fi surprins cand veti realiza cat de repede veti uita de stresul de zi cu zi si de eventuale griji ce va macina.
Veti trai clipa si toate simturile dumneavoastra se vor trezi din nou. Va fi  usor pentru dumneavoastra sa va simtiti  doar bine.  Acest tip de concediu este preferat in fiecare an de catre tot mai multe persoane si il recomandam cu incredere.

Odata ce va alaturati unei astfel de experiente, o veti prefera din nou si din nou.  Liniste, libertate si recreere  departe de stres si  de probleme.  Hotelul dumneavoastra plutitor  nu este o cetate cu paturi; este un hotel mic de tip boutique, cu 6 – 7, pana la 8 cabine.  Aici puteti sa va intindeti pe punte, sa priviti cercurile aripilor pescarusilor ce zboara deasupra dumneavoastra, sa  ascultati  valurile apei si sa simtiti aerul sarat provenit din mare.   In plus, va veti rasfata cu preparate delicioase, gatite cu drag de catre bucatari profesionisti, pentru relaxarea dumneavoastra deplina.

"Sa inot acum sau mai tarziu ..." – ar trebui  sa fie unica dumneavoastra problema!
Un peisaj splendid, chiar in fata ochilor dumneavoastra, un albastru de nedescris,  la doar un pas distanta. Lasati razele soarelui, apele marii, peisajele mirifice sa va va rasfete.

luni, 26 noiembrie 2012

Sicilia - insula din inima Marii Mediterane!



Poate una dintre cele mai frumoase insule din Europa, Sicilia se afla in sudul Italiei, in inima Marii Mediterane. Sicilia este un loc incarcat cu multa istorie antica si legende despre mafioti, insa mai presus de toate acestea sunt peisajele spectaculoase care inunda intreaga regiune. Aceasta insula merita vazuta macar o data in viata, chiar daca este considerata de italieni partea mai saraca a tarii. Aici veti gasi o combinatie unica de munti stancosi, plaje cu nisip negru si auriu, vegetatie exotica, catedrale si biserici vechi, dar si ruine antice.
Iata cele mai importante destinatii turistice din Sicilia:
Erice

Localizat in partea nordica a Siciliei si parte a provinciei Trapani, orasul istoric Erice se afla pe muntele cu acelasi nume, la o inaltime de 750 m de nivelul marii. Aceasta mica cetate ofera panorame superbe ale marii Mediterane, iar strazile inguste pavate cu piatra cubica te conduc la temple antice. Printre acestea, templul lui Venus reprezinta principala atractie, acesta fiind construit chiar de eroul legendar Aeneas.

Agrigento

Coboram spre sudul Siciliei si ne oprim la orasul Agrigento, o asezare cunoscuta pentru mostenirea arheologica antica. Orasul Agrigento a fost intemeiat de grecii dorieni si a devenit centru comercial al lumii antice. Nu trebuie ratat situl Valle dei Tempi inscris in 1997 in patrimonial cultural mondial UNESCO. Aici se regasesc temple in stil doric, marturii ale trecutului glorios consemnat in monumente precum: Templul lui Jupiter, Templul lui Hercule, Templul Herei, s.a.

San Vito

San Vito lo Capo este unul dintre secretele Siciliei. Aflat intre doi munti stancosi, in extremitatea nord vestica a Siciliei, acest oras mic atrage turistii datorita nisipului alb, fin unic. Mai mult, toate cladirile de aici sunt albe, iar restaurantele de pe faleza ofera o gama larga de preparate din peste si fructe de mare. Este locul potrivit pentru relaxare, mancare buna si peisaj splendid.

Siracusa

Mergem spre estul Siciliei la unul dintre cele mai vechi orase din lume. A fost infiintat in 733 i.C de colonistii greci din Corint si a devenit unul dintre cele mai bogate si puternice orase ale Greciei Mari. Ceea ce merita vazuta este partea veche a orasului Siracusa, dar si Necropola de la Pantalica, amandoua inscrise in 2005 in lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Taormina

Ramanem in partea estica a Siciliei la una dintre cele mai cunoscute statiuni din Italia si anume Taormina. Plajele largi de la Marea Ionica atrag foarte multi turisti in fiecare an, iar apa este deosebit de calda, avand o salinitate foarte ridicata. Acest oras are restaurante cochete si faleze largi, dar si numeroase magazine cu chilipiruri traditionale. Cel mai important obiectiv turistic este Teatrul Antic atat pentru incarcatura istorica, dar si pentru locatia care ofera o panorama splendida.

Insula Ustica

Ne intoarcem spre nordul Siciliei si calatorim timp de ora cu un vaporas pana la insula Ustica. Aceasta insula te incanta cu vegetatia abudenta, dar si cu un port plin de barcute colorate. Insula merita vizitata pentru grotele formate in stancile lovite de valurile marii, dar si pentru plajele cu nisip negru. Este o insula intima unde turistii vin pentru relaxare si scufundari.

Monreale

Monreale este un oras din provincia Palermo, cunoscut pentru Catedrala din Monreale, un important monument al Italiei. Catedrala dateaza din secolul al XI lea si este apreciata pentru arhitectura normanda, fiind unul dintre cele mai definite exemple de astfel de arhitectura.

Cefalu

Localizat pe coasta Nordica a Siciliei, micul orasel Cefalu se afla la poalele muntelui, iar ingustele stradute pavate cu piatra te conduc la plajele cu nisip auriu. Casele vechi coboara chiar pana pe plaja, iar palmierii imbraca intreaga faleza. Tot in acest oras, merita vazuta Catedrala din Cefalu construita in stil sicilian romanesc in Evul Mediu.

Vulcanul Etna

Avand inaltimea de 3340 m, vulcanul activ Etna este vulcanul cu cea mai lunga perioada de activitate din lume. Acesta erupe din 3 in 3 luni aproximativ, dar doar odata la 150 ani exista posibilitatea ca lava acestuia sa distruga si localitati. Regiunea pe care se afla vulcanul a fost declarata parc national, iar la poalele acestuia a fost construit cel mai mare parc acvatic din sudul Europei, Etna Land.

Palermo

Capitala Siciliei se bucura de un mare flux de turisti pe tot parcursul anului, datorita patrimoniului artistic bogat, dar si climei foarte placute. In acest oras, unde demult au disparut povestile despre mafioti, cele mai frumoase obiective sunt: Teatrul Politeama, Catedrala din Palermo, Palatul Normanzilor si Piata Quatro Canti. Pentru ca experienta turistica sa fie completa, poti urca pe muntele Pelegrino chiar cu un autobuz din oras, dar poti merge si la plaja Mondello, una dintre cele mai moderne din Sicilia.

vineri, 23 noiembrie 2012

Despre statiunea Durau!



Statiune de odihna si tratament deschisa in toate anotimpurile anului, situata in N-NE-ul României (judetul Neamt), intr-o poiana insorita la poalele Muntilor Ceahlau (Carpatii Orientali), altitudinea 780-800m, 6 km SV de comuna Ceahlau, 9 km V de lacul Izvorul Muntelui de pe râul Bicaz si la 60 km NV de municipiul Piatra Neamt.
Climatul subalpin tonic-stimulant, aerul curat, fara praf si particule alergice, atmosfera ozonata sunt principalii factori naturali de cura.
Din Durau se pot efectua excursii in muntii inconjuratori (Ocolasu Mare - 1907 m si Toaca - 1904 m, ambele varfuri facand parte din Muntii Ceahlau, cascada Duruitoarea, rezervatia naturala Ceahlau).



Obiective turistice Durau

Cascada Duruitoarea
Situata in Masivul Ceahlau, in punctul numit Duruitoarea aflat la o altitudine de 1270 m, Cascada Duruitoarea este formata pe Paraul Rupturii care izvoraste din golul alpin si se varsa in Valea Schitului si apoi in Lacul Bicaz. Cascada Duruitoarea are o cadere impresionanta de apa de 25-30 m inaltime.
Pentru pasionatii de alpinism si nu numai, Cascada Duruitoarea este una dintre cele mai frumoase si mai zgomotoase creatii ale naturii.


Manastirea de pe muntele Ceahlau
Este o manastire de calugari situata la 1850 m altitudine.
In 1992, Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a initiat infiintarea manastirii pe Ceahlau, fiind principalul ei ctitor. Asezamantul este construit pe un platou al muntelui inconjurat de mari stanci. Foarte aproape de manastire se afla cabana Dochia si Statiunea meteorologica Toaca. Materialele de constructie au fost transportate cu elicopterele Armatei Romane. In august 1993 constructia bisericii a fost terminata.
In pridvor, deasupra usii de intrare in pronaos, este pisania, scrisa in marmura, care consemneaza intreaga istorie a manastirii.


Muntele Ceahlau
Denumit si ``Athosul Romaniei``, acest titan numit Muntele Ceahlau constituie principala atractiei a statiunii Durau, judetul Neamt si unul dintre cele mai frumoase masive muntoase din tara, care este si parc national fiind o arie protejata prin lege.

Aflat intr-o zona linistita, in care prospetimea aerului ( poluarea din zona fiind zero )te incarca cu energie, acesta ofera posibilitatea de a-l strabate de-a lungul a mai multor trasee pana la inaltimea de 1904m ( el avand 1907 m ) si de a te bucura de fiecare bogatie a sa.
Pe munte accesul nu se poate face cu masina, insa acesta a pus la dispozitia celor care-l strabat atat de multe minunatii incat urcarea devine o adevarata placere.
Una dintre cele mai frumoase bogatii ale muntelui Ceahlau este Cascada Duruitoare, a carei cadere de apa este 25-30 m inaltime, fiind situata la o altitudine de peste 1200 m.
Numele sau este dat de zgomotul asurzitor pe care-l produce, care poate fi auzita din departare.

Asadar, totul este pregatit pentru ca dumneavoastra ca turisti sa va bucurati de un peisaj minunat in timpul sejurul dumneavoastra si sa va relaxati strabatand cararile muntelui Ceahlau.