vineri, 16 noiembrie 2012

Statiunea Nessebar, Bulgaria!



 
Doar 380 de kilometri despart Bucurestiul de Nessebar, maxim 5 ore de mers cu masina sau cu autocarul. Nu veti regreta, insa, nicio secunda petrecuta pe drum, si asta pentru ca, odata ajunsi la destinatie, imaginea insulei pe care se afla micul oras, istmul ce le leaga de continent si sentimentul ca ati calatorit cumva inapoi in timp, sunt de-a dreptul coplesitoare. Nu mai este un secret ca vecinii nostri bulgari au stiut sa profite de pe urma istoriei lor si de pe urma traditiei arhitecturale unice a vechilor asezari bulgaresti. Cu tot patriotismul de care putem da dovada, trebuie sa recunoastem ca turismul bulgaresc ne-a luat-o cu mult inainte. Raportul calitate-pret este unul extrem de avantajos, iar daca va plac asezarile cu iz vechi pescaresc, cu cladiri medievale inca locuite, cu mori de vant si pescari batrani care va aduc zilnic cele mai proaspete fructe ale marii, ei bine, acesta este Nessebar.


Fie ca este numita Nessebar, Nesebur, Nesebar sau Neseber, mica si cocheta asezare de pe tarmul bulgaresc al Marii Negre este, probabil, o oaza de liniste si de istorie cum rar veti mai gasi in aceasta parte de lume. Si nu este o exagerare. Doar cine a fost aici poate sa spuna cum este sa calci pe nisipul cel mai fin al Marii Negre si cum este sa simti sub propriile talpi cei peste 3000 de ani de istorie neintrerupta ai orasului intrat de 27 de ani in patrimoniul UNESCO.


Odata cu includerea centrului istoric al Nessebarului in patrimoniul UNESCO, autoritatile locale au reamenajat vechile cladiri cu etaje de lemn, tipice pescarilor greci si bulgari din secolele trecute si, mai mult, au construit unele noi respectand strict modelele anterioare secolului XX. Imaginati-va doar o Sighisoara medievala situata la malul marii! Aceasta este imaginea pe care o lasa Nessebar romanilor care vin aici pentru prima data.
 
Orasul lui Melsas

Legenda spune ca un trac, pe nume Melsas, ar fi pus bazele asezarii ce avea sa ii poarte numele peste milenii. Numita initial de catre traci Melsambria sau Messambria ("bria" fiind termenul trac pentru asezare iar Melsas/Messas - numele fondatorului), asezarea a fost ocupata de dorieni in secolul al VI-lea, perioada in care vechii greci incepusera sa se aventureze in tinuturile razboinicilor fara nume, cu steaguri impodobite cu cranii de lup, de la sud si nord de Dunare. Este si perioada in care asezarea incepe sa se dezvolte vertiginos. Apar primele ziduri trainice de aparare, temple (cel mai mare fiind cel dedicat lui Apollo, patronul antic al Nessebarului), gimnaziile, teatrele si chiar cartiere rezidentiale pentru elenii de origine nobila. Trei secole mai tarziu, Messambria isi batea propriile drahme de aur si avea legaturi economice cu toate marile cetati-porturi din Marea Neagra, Marea Egee si Mediterana.