marți, 13 noiembrie 2012

Insula Evia, Grecia!



Localizare: Evia sau Eubeea este o insula situata in sud-estul Greciei, fiind despartita de Beotia, in Grecia continentala, de catre stramtoarea Euripus.


Scurt istoric: Evia, precum majoritatea insuleor grecesti, a purtat de-a lungul istorii mai multe denumiri, cum ar fi Macris sau Abantis. Se crede ca insula a facut initial parte din continent, insa a fost despartita de acesta printr-un cutremur puternic, fapt confirmat de catre scrierile din Antichitate. Orasele principale de pe insula Evia, Chalcis si Eretria, au fost centre importante de colonizare in perioada antica, cu numeroase orase fondate in Sicilia sau Magna Grecia. A facut parte din imperiul lui Filip al II-lea Macedon si apoi a fost sub stapanirea romanilor, iar in secolul XII, majoritatea oraselor de pe coasta au fost distruse de sicilieni. Evia a facut parte dintre insulele stapanite de Venetia, si din secolul XV, a cazut sub conducerea turcilor, pana in 1830, cand intra in componenta noului stat grec.


Scurta descriere: Insula Evia este a doua ca marime din insulele Greciei, dupa Creta, si este un loc fascinant. Insula poate fi vizitata si in timpul iernii, avand o statiune de ski foarte populara printre greci. In timpul verii, va asteapta plajele izolate si frumoasele cladiri si sate traditionale.
Evia este impartita in terei parti - regiunea de nord, centrala si de sud. In fiecare regiune se afla multe sate pitoesti, statiuni marine si orase vechi, care reprezinta o destinatie ideala pe tot parcursul anului. Principala poarta de acces spre insula dinspre continent este Halkida. De aici puteti traversa un pod, cu masina sau cu bicicleta. Exista si multe feriboturi care fac curse intre insula si continent, in sapte locatii diferite. In sudul insulei, din portul Karystos, feriboturile merg spre Rafina in Atica. Din nordul insulei feriboturile pleca din portul Pefki spre Volos, la poalele muntelui Pelion.


Clima: Insula Evia se bucura de un climat mediteranean, cu veri calde, secetoase si insorite, iar in timpul iernii, cad multe precipitatii, in zonele inalte, chiar si zapada.
Insula Evia este acoperita cu o vegetatie bogata, atat in munti cat si in vai, iar plajele constituie diamante pretioase ale tarii. Apele exceptional de curate sunt o atractie careia cu greu ii puteti rezista. Infrastructura turistica si ospitalitatea de aici sunt greu de rivalizat. Capitala Eviei este Chalkis si se afla in mijlocul insulei. In portul Eretria gasiti peste proaspat si multe restaurante care servesc feluri delicioase. 


Populatie: Insula Evia are o populatie de aproximativ 200.000 de locuitori, situandu-se pe locul doi intre insulele Greciei.
Atractii turistice: Printre cele mai importante atractii turistice de pe insula Evia se numara capitala, Chalkida, sau orasele Eretria, Kimi sau Edipsos. Nu ratati pestera Paleochora, castrul de la Ano Potamia sau manastirea Osiou David Geronta. De asemenea, puteti sa incercati si izvoarele curative de la Gialtra sau izvoarele fierbinti de la Therma