luni, 5 noiembrie 2012

Despre Bethlehem





Betleem (invechit Viflaim, uneori scris Bethleem sau Bethlehem) este un oraș din Cisiordania, situat la 10 km sud de Ierusalim, având 25266 de locuitori (2007). Din 1996, după Acordul de la Oslo, orașul se află sub administrarea autorității palestiniene.
Bethlehem, locul nasterii Mantuitorului se afla de la 8 km de orasul Ierusalim din Israel. De peste 2000 de ani, Bethlehem este unul dintre cele mai sfinte locuri ale crestinilor, un loc de pelerinaj, rugaciuni si speranta. Bethlehem a fost un oras strabatut de caravanele spre Asia orientala si a fost mereu populat de semintii si culturi diferite. In prezent orasul Bethlehem se afla sub autoritatea palestiniana din anul 1995. Jumatate din locuitorii orasului sunt musulmani, jumatate sunt crestini.

Biserica Nașterii Domnului
Principala atractie a orasului este Biserica Nasterii Domnului, una din cele mai vechi din lume. Biserica originala a fost construita in timpul Imparatului Constantin, prin grija mamei sale, Imparateasa Elena, in anul 333. In sec al 6 lea biserica a fost complet distrusa. A fost reconstruita (527-65), in forma actuala, de Imparatul Iustinian, mare aparator al crestinismului. In prezent biserica este sub trei jurisdictii: armeana, romano-catolica si greaca ortodoxa.
Biserica Nasterea Domnului din Tara Sfanta se afla in partea de rasarit a orasului Betleem, la opt kilometri de orasul Ierusalim. Complexul ce o inconjoara, acoperind aproximativ 12.000 metri patrati, include in afara de basilica propriu-zisa, o manastire ortodoxa, una catolica si una armeana.
Biserica Nasterea Domnului din Betleem este unul dintre cele mai importante locuri crestine de inchinare. Aceasta biserica a fost ridicata pe locul pesterii in care S-a nascut Mantuitorul Hristos. De asemenea, Biserica Nasterea Domnului este si una dintre cele mai vechi biserici crestine din lume pastrate pana astazi. Nasterea Mantuitorului Hristos este relatata in Evangeliile Apostolilor Matei si Luca. In pofida micilor diferente, care intaresc veridicitatea celor relatate de cei doi, amandoi Evanghelistii afirma faptul ca Hristos S-a nascut in Betleem si a crescut in Nazaret.


Biserica Nașterii Domnului și „Drumul de pelerinaj” din Betleem au fost înscrise în anul 2012 pe lista patrimoniului mondial al umanității UNESCO.

Bethlehem inca mai retine atmosfera unei parohii rurale din Orient, cu piete arabe, bazaruri colorate si tarani care-si mana turmele la pasunat. Multi dintre locuitori traiesc din comertul turistic. Principala sursa de venit o reprezinta manufactura si vanzarea de suveniruri, imagini sfinte si sculpturi de tot felul in scoici, lemn si piatra de la Marea Moarta, bluze brodate, si asa mai departe, precum si agricultura, oierit, mestesugit si comert.