vineri, 23 noiembrie 2012

Despre statiunea Durau!



Statiune de odihna si tratament deschisa in toate anotimpurile anului, situata in N-NE-ul României (judetul Neamt), intr-o poiana insorita la poalele Muntilor Ceahlau (Carpatii Orientali), altitudinea 780-800m, 6 km SV de comuna Ceahlau, 9 km V de lacul Izvorul Muntelui de pe râul Bicaz si la 60 km NV de municipiul Piatra Neamt.
Climatul subalpin tonic-stimulant, aerul curat, fara praf si particule alergice, atmosfera ozonata sunt principalii factori naturali de cura.
Din Durau se pot efectua excursii in muntii inconjuratori (Ocolasu Mare - 1907 m si Toaca - 1904 m, ambele varfuri facand parte din Muntii Ceahlau, cascada Duruitoarea, rezervatia naturala Ceahlau).



Obiective turistice Durau

Cascada Duruitoarea
Situata in Masivul Ceahlau, in punctul numit Duruitoarea aflat la o altitudine de 1270 m, Cascada Duruitoarea este formata pe Paraul Rupturii care izvoraste din golul alpin si se varsa in Valea Schitului si apoi in Lacul Bicaz. Cascada Duruitoarea are o cadere impresionanta de apa de 25-30 m inaltime.
Pentru pasionatii de alpinism si nu numai, Cascada Duruitoarea este una dintre cele mai frumoase si mai zgomotoase creatii ale naturii.


Manastirea de pe muntele Ceahlau
Este o manastire de calugari situata la 1850 m altitudine.
In 1992, Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a initiat infiintarea manastirii pe Ceahlau, fiind principalul ei ctitor. Asezamantul este construit pe un platou al muntelui inconjurat de mari stanci. Foarte aproape de manastire se afla cabana Dochia si Statiunea meteorologica Toaca. Materialele de constructie au fost transportate cu elicopterele Armatei Romane. In august 1993 constructia bisericii a fost terminata.
In pridvor, deasupra usii de intrare in pronaos, este pisania, scrisa in marmura, care consemneaza intreaga istorie a manastirii.


Muntele Ceahlau
Denumit si ``Athosul Romaniei``, acest titan numit Muntele Ceahlau constituie principala atractiei a statiunii Durau, judetul Neamt si unul dintre cele mai frumoase masive muntoase din tara, care este si parc national fiind o arie protejata prin lege.

Aflat intr-o zona linistita, in care prospetimea aerului ( poluarea din zona fiind zero )te incarca cu energie, acesta ofera posibilitatea de a-l strabate de-a lungul a mai multor trasee pana la inaltimea de 1904m ( el avand 1907 m ) si de a te bucura de fiecare bogatie a sa.
Pe munte accesul nu se poate face cu masina, insa acesta a pus la dispozitia celor care-l strabat atat de multe minunatii incat urcarea devine o adevarata placere.
Una dintre cele mai frumoase bogatii ale muntelui Ceahlau este Cascada Duruitoare, a carei cadere de apa este 25-30 m inaltime, fiind situata la o altitudine de peste 1200 m.
Numele sau este dat de zgomotul asurzitor pe care-l produce, care poate fi auzita din departare.

Asadar, totul este pregatit pentru ca dumneavoastra ca turisti sa va bucurati de un peisaj minunat in timpul sejurul dumneavoastra si sa va relaxati strabatand cararile muntelui Ceahlau.