luni, 26 noiembrie 2012

Sicilia - insula din inima Marii Mediterane!



Poate una dintre cele mai frumoase insule din Europa, Sicilia se afla in sudul Italiei, in inima Marii Mediterane. Sicilia este un loc incarcat cu multa istorie antica si legende despre mafioti, insa mai presus de toate acestea sunt peisajele spectaculoase care inunda intreaga regiune. Aceasta insula merita vazuta macar o data in viata, chiar daca este considerata de italieni partea mai saraca a tarii. Aici veti gasi o combinatie unica de munti stancosi, plaje cu nisip negru si auriu, vegetatie exotica, catedrale si biserici vechi, dar si ruine antice.
Iata cele mai importante destinatii turistice din Sicilia:
Erice

Localizat in partea nordica a Siciliei si parte a provinciei Trapani, orasul istoric Erice se afla pe muntele cu acelasi nume, la o inaltime de 750 m de nivelul marii. Aceasta mica cetate ofera panorame superbe ale marii Mediterane, iar strazile inguste pavate cu piatra cubica te conduc la temple antice. Printre acestea, templul lui Venus reprezinta principala atractie, acesta fiind construit chiar de eroul legendar Aeneas.

Agrigento

Coboram spre sudul Siciliei si ne oprim la orasul Agrigento, o asezare cunoscuta pentru mostenirea arheologica antica. Orasul Agrigento a fost intemeiat de grecii dorieni si a devenit centru comercial al lumii antice. Nu trebuie ratat situl Valle dei Tempi inscris in 1997 in patrimonial cultural mondial UNESCO. Aici se regasesc temple in stil doric, marturii ale trecutului glorios consemnat in monumente precum: Templul lui Jupiter, Templul lui Hercule, Templul Herei, s.a.

San Vito

San Vito lo Capo este unul dintre secretele Siciliei. Aflat intre doi munti stancosi, in extremitatea nord vestica a Siciliei, acest oras mic atrage turistii datorita nisipului alb, fin unic. Mai mult, toate cladirile de aici sunt albe, iar restaurantele de pe faleza ofera o gama larga de preparate din peste si fructe de mare. Este locul potrivit pentru relaxare, mancare buna si peisaj splendid.

Siracusa

Mergem spre estul Siciliei la unul dintre cele mai vechi orase din lume. A fost infiintat in 733 i.C de colonistii greci din Corint si a devenit unul dintre cele mai bogate si puternice orase ale Greciei Mari. Ceea ce merita vazuta este partea veche a orasului Siracusa, dar si Necropola de la Pantalica, amandoua inscrise in 2005 in lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Taormina

Ramanem in partea estica a Siciliei la una dintre cele mai cunoscute statiuni din Italia si anume Taormina. Plajele largi de la Marea Ionica atrag foarte multi turisti in fiecare an, iar apa este deosebit de calda, avand o salinitate foarte ridicata. Acest oras are restaurante cochete si faleze largi, dar si numeroase magazine cu chilipiruri traditionale. Cel mai important obiectiv turistic este Teatrul Antic atat pentru incarcatura istorica, dar si pentru locatia care ofera o panorama splendida.

Insula Ustica

Ne intoarcem spre nordul Siciliei si calatorim timp de ora cu un vaporas pana la insula Ustica. Aceasta insula te incanta cu vegetatia abudenta, dar si cu un port plin de barcute colorate. Insula merita vizitata pentru grotele formate in stancile lovite de valurile marii, dar si pentru plajele cu nisip negru. Este o insula intima unde turistii vin pentru relaxare si scufundari.

Monreale

Monreale este un oras din provincia Palermo, cunoscut pentru Catedrala din Monreale, un important monument al Italiei. Catedrala dateaza din secolul al XI lea si este apreciata pentru arhitectura normanda, fiind unul dintre cele mai definite exemple de astfel de arhitectura.

Cefalu

Localizat pe coasta Nordica a Siciliei, micul orasel Cefalu se afla la poalele muntelui, iar ingustele stradute pavate cu piatra te conduc la plajele cu nisip auriu. Casele vechi coboara chiar pana pe plaja, iar palmierii imbraca intreaga faleza. Tot in acest oras, merita vazuta Catedrala din Cefalu construita in stil sicilian romanesc in Evul Mediu.

Vulcanul Etna

Avand inaltimea de 3340 m, vulcanul activ Etna este vulcanul cu cea mai lunga perioada de activitate din lume. Acesta erupe din 3 in 3 luni aproximativ, dar doar odata la 150 ani exista posibilitatea ca lava acestuia sa distruga si localitati. Regiunea pe care se afla vulcanul a fost declarata parc national, iar la poalele acestuia a fost construit cel mai mare parc acvatic din sudul Europei, Etna Land.

Palermo

Capitala Siciliei se bucura de un mare flux de turisti pe tot parcursul anului, datorita patrimoniului artistic bogat, dar si climei foarte placute. In acest oras, unde demult au disparut povestile despre mafioti, cele mai frumoase obiective sunt: Teatrul Politeama, Catedrala din Palermo, Palatul Normanzilor si Piata Quatro Canti. Pentru ca experienta turistica sa fie completa, poti urca pe muntele Pelegrino chiar cu un autobuz din oras, dar poti merge si la plaja Mondello, una dintre cele mai moderne din Sicilia.