vineri, 30 noiembrie 2012

Fethiye, Turcia!




Fethiye este un oras si un district in provincia Mugla, in regiunea egeana a Turciei cu aproximativ 68.000 locuitori. Modernul Fethiye („pamantul luminilor”) este localizat pe locul vechiului oras Telmessos, ale carui ruine se pot vedea in oras: teatrul elenistic (cunoscut ca lacas al brostelor testoase), mormintelele liciene sapate in stanca, care sunt printre cele mai cunoscut simboluri ale orasului si dateaza inca din secolul IV I.Hr., precum si numeroase vestigii romane, persane si liciene. Telemessos a fost cel mai important oras din Lycia, cu o istorie incepand in secolul 5 I.Hr.


In ultimii 10 ani, Fethiye a devenit un magnet pentru cetatenii britanici. Pe langa frumusetile naturale si clima sa, britanicii (dar nu numai), sunt atrasi de viata mai putin scumpa si de ospitalitatea localnicilor, avand o multitudine de posibilitati de relaxare, de la practicarea diferitelor sporturi (calarit, scufundat, parapanta, parasutism), la vizitarea orasului vechi, unde regasiti restaurante, cafenele, baruri, magazine. Populatia britanica in Turcia este intre 34.000-38.000. Ca urmare a marii populari britanice si a numarului de turisti britanici care viziteaza locatia in vacanta, Fethiye-Oludeniz a fost aleas cel mai bun centru turistic din lume de catre ziarele The Times si The Guardian, in anul 2007. In Fethiye locuiesc permanent peste 7000 de britanici , in timp ce aproximativ 600.000 dintre acestia viziteaza orasul in fiecare vara.


Clima in Fethiye este caracterizata de veri lungi, calduroase si uscate si ierni ploioase, iar temperaturile vara sunt cuprinse intre 30-40°C pe perioada verii, iar iarna, acestea nu scad sub 10°C. Avand in vedere faptul ca apele turcoaz ale acestei regiuni nu scad in niciun anotimp sub 16°C, inotul este posibil timp de 9 luni tot anul, si se poate de asemenea concluziona faptul ca aici exista doar 2 anotimpuri: primavara si vara.